Januari is misschien niet de meest voor de hand liggende maand om naar Sicilië te gaan, maar toch: elk seizoen heeft zo z’n voordelen. Het voorjaar mag de bloesem als troef hebben, de winter heeft de sinaasappel- en citroenenoogst. En die is in volle gang als wij half januari vanaf het vliegveld van Catania noordwaarts rijden. Overal zien we bomen vol rijpe vruchten. Gele en zwarte kratten staan klaar, ladders leunen tegen de bomen. Maar kennelijk valt er niet tegen de rijke oogst op te plukken, want onder de bomen en langs de weg liggen tientallen gevallen sinaasappels en citroenen, die niet in de kratten belanden.
Een eiland vol Griekse overblijfselen
We blijven deze dagen aan de oostkant van Sicilië. We maken een wandeling op de flanken van de Etna, bekijken oude Griekse theaters en bezoeken Siracusa (of Syracuse, zoals de stad in het Nederlands heet). Dat is wat mij betreft ook meteen een van de hoogtepunten van onze reis. Want Siracusa blijkt alles te hebben wat je van een Siciliaanse stad kunt verwachten. Overblijfselen uit de Griekse tijd, een monumentale kathedraal, smalle straten met mooie balkonnetjes aan de gevels, en een lungomare, een weg langs de zee.
4x zeker doen aan de oostkant van Sicilië
- Een oud Grieks theater bekijken. Een van de bekendste Griekse theaters aan de oostkant van Sicilië ligt in Taormina, maar dan heb je meteen ook wel een heel toeristische plaats te pakken. Gelukkig zijn er meer theaters bewaard gebleven, zoals dat van Siracusa en van Palazzolo Acreide.
- Wandelen door de smalle straten van Ortigia, een eiland in de stad Siracusa dat door bruggen met de rest van de stad verbonden is – klik hier voor de route van de stadswandeling.
- De baroksteden in de Val di Noto bezoeken. Dat steden als Noto, Ragusa en Modica min of meer in één stijl zijn opgetrokken, komt door de verwoestende aardbeving van 1693. Bij het herbouwen van de steden werd de gangbare stijl in die tijd toegepast: de Siciliaanse barok.
- De beroemde cannoli proeven. Het zijn calorieënbommen, deze met ricotta gevulde koekrolletjes, maar gelukkig zijn de cannoli ook in mini-formaat te krijgen.
Foto’s: Lex van den Bosch (citroenen, Fontein van Diana, Grieks theater) en Annelies Kooijman | Parliamoitaliano.nl (collage)