Er is een tijd geweest dat Italiaanse ingrediënten lastig te krijgen waren in Nederland. Ik herinner me dat rucola alleen in kleinverpakking verkrijgbaar was, als een soort kostbaar kruid. En dat het al bijzonder was dat je naast spaghetti en elleboogjesmacaroni ook gedroogde lasagnevellen en tagliatelle kon krijgen.
Typisch Italiaanse producten
Die tijd ligt nu echt wel achter ons, en toch zijn er nog altijd producten die je alleen in speciaalzaken of webshops vindt. Vandaag doe ik mijn boodschappen bij zo’n webshop. Alsof je langs de schappen van een Italiaanse supermarkt struint, maar dan online. Twee doelen heb ik in gedachten: ik ga op zoek naar a) de ingrediënten voor een Italiaanse maaltijd, en b) typisch Italiaanse producten die je in Nederland niet makkelijk kunt krijgen.
Kappertjes in zout
Het eerste dat ik in mijn virtuele winkelmandje stop, in de categorie lastig verkrijgbaar, is een potje kappertjes ingelegd in zout. Dat is zóveel lekkerder dan de hier gebruikelijke kappertjes in azijn. Wel even goed afspoelen voor je ze gebruikt. Het tweede is een pakje pocket coffee, chocoladebonbons met echte espressokoffie erin. Ook succo di pera (perensap), een van mijn favoriete drankjes op een zomerdag, gaat in het mandje. En een zak met koekjes, van het soort waar Italiaanse kinderen nogal eens mee ontbijten.

Orecchiette con le cime di rape
Voor de Italiaanse maaltijd die ik wil gaan maken, kies ik orecchiette, de bekende oortjespasta uit Puglia. Er zijn pakken gedroogde orecchiette, maar ik ben speciaal op zoek naar vers en kies de ‘koelverse’ variant. De bekendste manier om deze pasta te serveren, is met cime di rapa, een bittere bladgroente die we in Nederland eigenlijk niet kennen. Maar online zijn er ook verse producten te bestellen, en tussen de groente tref ik friarielli aan, de Napolitaanse naam voor cime di rapa.
Ansjovis, knoflook en rode peper
Als ik – schort voor, pannen op het fornuis – wil beginnen aan de pasta, realiseer ik me dat ik geen ansjovis in huis heb. Het is, naast knoflook en een rood pepertje, een gebruikelijk ingrediënt in de orecchiette con le cime di rapa, want een beetje pit heeft het gerecht wel nodig. Maar als alternatief kun je ook een beetje pancetta gebruiken of – en dat doe ik vandaag – stukjes salsiccia dolce, een niet-pikante droge worst.

Eerst fruit ik de knoflook en een half, in dunne ringetjes gesneden rood pepertje in olijfolie en bak ik de stukjes worst aan. De grote stelen van de cime di rapa (of friarielli) verwijder ik, net als groot en lelijk blad; de bloemetjes laat ik zitten. Daarna doe ik de groente in de pan bij de worst, een kopje water erbij en daarin gaarkoken. Wat ook kan, is de groente kort koken, en pas vlak voor het serveren samenvoegen met de knoflookolie. Ondertussen kook ik de orecchiette in een grote pan gezouten water. Op het laatst voeg ik de pasta met wat aanhangend kookvocht bij het groentemengsel en meng ik alles nog even goed op hoog vuur.
Buon appetito!

Vico Food Box
Ik deed mijn boodschappen bij Vico Food Box, een webshop opgezet door Italianen die in het buitenland wonen en daar Italiaanse producten misten. Tot voor kort kon je online alleen in het Italiaans bestellen, maar inmiddels is de site vertaald naar het Nederlands. Het assortiment bevat etenswaren, drankjes, schoonmaakproducten en lichaamsverzorgingsproducten. En in bepaalde delen van Nederland (check hier welke) worden ook verse producten geleverd.
BOODSCHAPPEN MET KORTING
Wil je zelf een Vico Food Box proberen? Lezers van Parliamo italiano krijgen €5 korting bij een besteding van €40. Daarvoor vul je bij het bestellen de kortingscode parliamoitaliano5 in.

