‘Zie je de kleding die ze dragen? Die strookt helemaal niet met de tijd waarin Santa Cecilia leefde, de derde eeuw na Christus,’ zegt de suppoost over het fresco dat we bekijken. Het is het eerste van tien fresco’s die samen het leven van de heilige Cecilia vertellen. Vijf minuten eerder ben ik het Oratorio di Santa Cecilia in Bologna binnengelopen. Ik bleek de enige bezoeker te zijn en van de twee suppoosten schoot eentje er meteen op me af. Of ik misschien wat meer wilde weten? Ja, graag! Want al ben ik al vaker in Bologna geweest, dit pareltje had ik nog niet eerder ontdekt.
Kleding uit de Renaissance
Links en rechts van me zijn de muren getooid met fresco’s. En nu staan we dus bij fresco nummer één, links achteraan. ‘Hoewel het verhaal zich afspeelt in de derde eeuw, zijn Cecilia en haar tijdgenoten expres afgebeeld in kleren uit de Renaissance,’ vertelt de suppoost verder. ‘Op die manier zouden mensen zich meer aangesproken voelen en konden ze zich beter met hen identificeren. De fresco’s waren immers bedoeld om mensen iets te leren. En in dit geval om ze te overtuigen van het belang van het geloof.’
Fresco 1: Cecilia uitgehuwelijkt aan Valerianus
Fresco 2: Valerianus wordt bekeerd
Huwelijksnacht
Cecilia was een jonge Romeinse vrouw die zich aan het Christendom wijdde, ten tijde van de christenvervolgingen. Ze had zelfs de gelofte van maagdelijkheid afgelegd, maar werd door haar ouders uitgehuwelijkt aan Valerianus, een heiden. Tijdens de huwelijksnacht vertelde Cecilia hem van haar gelofte en het lukte haar ook Valerianus en zijn broer Tiburtius tot het geloof te bekeren.
Fresco 3: Valerianus wordt gedoopt
Fresco 4: Cecilia en Valerianus gekroond door een engel
Kokend water
De suppoost leidt me langs de tien fresco’s, tegen de klok in. We zien hoe Valerianus wordt gedoopt (fresco 3), hoe hij en zijn broer Tiburtius, nadat ze gevangen zijn genomen, worden onthoofd (fresco 5), en hoe ook Cecilia zelf wordt berecht (fresco 7). In eerste instantie wordt ze levend in kokend water ondergedompeld (fresco 8), maar dat deert haar niet. Later probeert een beul haar met een zwaard te doden, maar ook dat lukt niet. Uiteindelijk sterft ze toch, maar niet voordat ze eerst haar bezit aan de armen heeft geschonken (fresco 9) en haar huis aan de kerk. Op de plek van dat huis, zo gaat het verhaal, staat nu de Santa Cecilia in Trastevere in Rome.
Het Oratorio di Santa Cecilia is gratis te bezoeken. Openingstijden: 10-13 en 14-18 uur (oktober t/m mei), 10-13 en 15-19 uur (juni t/m september). Adres: Via Zamboni 15, Bologna. In het Oratorio mag je niet fotograferen; de afgebeelde fresco’s komen van commons.wikimedia.org.
Fresco 5: Valerianus en Tiburtius worden onthoofd
Fresco 6: De broers worden begraven
Fresco 7: Cecilia wordt berecht
Fresco 8: Pogingen om Cecilia te doden
Fresco 9: Cecilia geeft al haar bezittingen weg aan de armen
Fresco 10: Cecilia wordt begraven