Iedereen eet pizza

Het is voer voor pizzafans: Where to Eat Pizza van uitgeverij Phaidon. Het lijvige boekwerk (576 pagina’s) bevat de langste lijst pizzeria’s die ik ooit heb gezien. En niet zomaar pizzeria’s, nee, alleen de beste pizzabakkers over de hele wereld, uitgekozen door mensen die het weten kunnen.

Favoriete pizzeria’s

In elk land nodigde auteur Daniel Young curatoren uit om een favorietenlijst samen te stellen. Voor Nederland is dat, hoe kan het ook anders, foodtrendwatcher Marjan Ippel, die met haar blog talkinfood.nl boven op de laatste culinaire trends zit. Zij stelde met hulp van een aantal kenners van de Italiaanse keuken een lijstje samen met de beste pizzeria’s in Amsterdam (twaalf) en Rotterdam (zeven).

Pizza eten in Rotterdam

Een van de insider tips in Rotterdam is Bird (Raampoortstraat 24-28, bird-rotterdam.nl). Vanwege de Napolitaanse pizza’s die hun pizzaiolo bereidt (en misschien ook een beetje omdat Bird tegelijkertijd jazzclub en poppodium is?).

Pizza eten in Amsterdam

In Amsterdam tipt Marjan onder meer Fuoco vivo (De Clercqstraat 12, fuocovivo.nl): “De enige pizzeria die ik ken die pizzadeeg van zuurdesem heeft, en het deeg is fantastisch.” En Deborah Mullin en Claudia Krijger, zelf eigenaren van het Romeinse pastatentje Cantinetta in Amsterdam, roemen La Perla in de Amsterdamse Jordaan (Tweede Tuindwarsstraat 14 & 53, pizzaperla.nl), vanwege “de smakelijke houtovenpizza’s met voornamelijk ingrediënten die uit Italië worden geïmporteerd” én vanwege de wijnlijst, klein maar van hoge kwaliteit. “Perfect bij wat wij de meest Napolitaanse pizza van de stad zouden noemen.”

Wie, wat, waar

Verwacht in Where to Eat Pizza geen uitgebreide recensies, maar eerder een korte omschrijving per pizzeria, met adresgegevens, de pizzasoort die ze serveren (houtoven, Romeins, Napolitaans, pizza al taglio), de aangeraden topping, en hier en daar een aanbeveling van een van de experts. In totaal staan er 1705 pizzeria’s in het boek, uit 48 landen, van Argentinië tot Japan. Where to Eat Pizza bewijst maar weer: Italiës bekendste product heeft de hele wereld veroverd.

Boek: Where to Eat Pizza
Where to Eat Pizza, door Daniel Young, Engelstalig, uitgeverij Phaidon, phaidon.com. Fotografie: gamberorosso.it, phaidon.com

Misschien vind je dit ook leuk

Authentieke vakanties naar Puglia, Italië
Tururi Tours dé specialist voor reizen naar Sicilië en Sardinië
OutdoorOutdoor