• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Italiaans recept: gevulde pasta met biet en maanzaad

Italiaans recept - casunziei

De taal die Italianen spreken, verschilt per streek soms net zoveel als de gerechten die ze eten, merkte Antoinette Coops tijdens een vakantie in Sardinië. Naast haar werd een gesprek gevoerd waar ze soms een paar woorden van begreep, en soms weer even helemaal niks. Navraag leerde haar dat haar buren uit de Dolomieten kwamen en Ladinisch spraken. Zelf woont Coops al jaren in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Ze heeft een eigen website over de Italiaanse keuken, en nu is er het kookboek Mangiamo! vol heerlijke recepten. Zoals deze casunziei all’ampezzana, een gevulde pasta uit, inderdaad, de Dolomieten.

Een originele combinatie

Antoinette Coops: ‘De grootste, bekendste gemeente in Ladinia is Cortina d’Ampezzo. In dit beroemde skigebied in de Dolomieten en ver erbuiten eten ze graag ruime porties casunziei all’ampezzana, halvemanen gevuld met rode biet en aardappel. Iets heel anders dan casunziei verdi, gemaakt met een groene vulling van spinazie en ricotta. Ook lekker, maar de combinatie biet, aardappel en maanzaad is wel zo origineel. In het Italiaans worden de halvemaantjes casoncelli of mezzelune genoemd.’

Casunziei all’ampezzana

halvemaantjes met biet en maanzaad ▪ voor 4-6 personen

Ingrediënten
250 g kruimige aardappels ▪ 1 kleine ui ▪ 100 g boter ▪ 200 g gekookte rode bieten ▪ 40 g geraspte Parmezaanse kaas + extra om te serveren ▪ een snuf nootmuskaat ▪ peper ▪ zout ▪ 1 el maanzaad ▪ eventueel gerookte ricotta
voor het pastadeeg
400 g bloem ‘00’ + extra om te bestrooien ▪ 4 eieren ▪ water of olie, indien nodig
extra nodig
aardappelstamper ▪ staafmixer ▪ pastamachine ▪ pasteivormpje of steekring, doorsnee 8 cm

Bereiding
Begin met het maken van vers pastadeeg. Maak een bergje bloem op het werkvlak en roer er met je vingers een kuiltje in waar 4 eieren in passen. Breek de eieren in het kuiltje, klop los met een vork en pak steeds wat bloem aan de randen van het kuiltje mee. Als er een grote hoeveelheid deeg aan je vork blijft kleven, schuif je alle bloem met het deeg op een bergje bij elkaar en begin je met je vingers te kneden.

Kneed met je vingers totdat de bloem alle ei heeft opgenomen. Zeker als je de wat kleinere biologische eieren gebruikt, zul je wat water of olie moeten toevoegen. Begin met een eetlepel water. Het deeg zal terwijl je kneedt steeds minder korrelig worden. Als je merkt dat de pasta te droog is, voeg je nog een klein beetje water toe. Als je voelt dat de pasta te nat is, voeg je nog wat bloem toe.

Kneed als alle vocht is opgenomen 10­-20 minuten door met je handpalmen het deeg te duwen en het terug te trekken. Sla het deeg tijdens het kneden af en toe tegen het werkblad, pak het op en kneed verder tot je een elastisch, glad deeg hebt. Vorm er een bol van, wikkel er plasticfolie of een vochtige theedoek omheen en laat het deeg een half uur rusten op het werkblad.

Recept gaat door onder de foto

Italiaans kookboeken - Mangiamo! van Antoinette Coops

Schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water. Laat ze afkoelen en stamp ze fijn. Snij de ui in kleine blokjes en bak ze glazig in 40 gram boter. Doe de gekookte bieten bij de uien en pureer ze grof met de staafmixer. Meng aardappelkruim, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, peper en zout door de bietenpuree en proef of de vulling goed van smaak is.

Rol met de pastamachine een derde van het deeg uit in een baan van 10-12 cm breedte en ongeveer 1 mm dikte. Leg het pasteivormpje opengeklapt onder het vel pasta, doe er 2 theelepels vulling in en klap het vormpje stevig dicht. Snij de pasta om het vormpje weg met een aardappelmes. Pasta die je langs het pasteivormpje afsnijdt en overhoudt, haal je straks nog een keer door de pastamachine, bewaar het deeg daarom weer afgedekt met folie. Gebruik je een steekring, dan sluit je de rondjes stevig met behulp van een vork. Leg het halvemaantje op een houten plank te drogen. Maak halvemaantjes tot de vulling op is.

Kook de pasta in twee porties gaar in ruim, gezouten water. Als de halvemaantjes boven komen drijven, kook je ze nog een minuut of twee. Smelt ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en doe er het maanzaad in. Schep de pasta met een schuimspaan uit het water en wok de maantjes kort in de boter. Draai er nog wat peper over, serveer de casunziei direct en geef er geraspte Parmezaanse kaas bij. Als je ergens gerookte ricotta op de kop kunt tikken, serveer je ze daarmee en laat je de peper achterwege.

—
Recept en foto uit: Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto, door Antoinette Coops, fotografie Marleen van Es, uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 27,99. Je kunt Mangiamo! via deze link bestellen bij bol.com

Italiaanse recept - casunziei - gevulde pasta

Foto: Marleen van Es

Dit vind je misschien ook leuk

  • Italiaans koken met authentieke producten

  • Saltata in padella – bittere bladgroente als contorno

    Saltata in padella – bittere bladgroente als bijgerecht

  • Gerechten voor durfals – de casu marzu uit Sardinië

    Italiaanse gerechten voor durfals – van varkenspoot tot rotte kaas

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

za 20 aug 2022

Uitcheckdatum

zo 21 aug 2022
Booking.com

Instagram

Easy Italian dishes 💛 🗓 June 2022 📍 Ivre Easy Italian dishes 💛

🗓 June 2022
📍 Ivrea

.
#primo #pasta #tagliatelle #zucchine #courgette #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #lacucinaitaliana #italiaansekeuken #simpelmaarlekker #pastavoordelunch #Ivrea #Piemonte
Buon Ferragosto! ☀️🧡☀️ Met voor wie nu Buon Ferragosto! ☀️🧡☀️ Met voor wie nu in Italië is, een lijstje zomerse Italiaanse woorden, van ‘cappello di paglia’ tot ‘grigliata’ [link in bio]
.
.
.
#buonferragosto #buonferragostoatutti #mare #spiaggia #italia #whatitalyis #sardegna #sardinie #zomer #estate #summertime
🇮🇹 TIP VOOR PIEMONTE & LOMBARDIJE – DE ‘ 🇮🇹 TIP VOOR PIEMONTE & LOMBARDIJE – DE ‘HEILIGE BERGEN’ 🇮🇹 Kapellen vol kleurrijke, levensechte beelden en fresco’s – de Sacri Monti in het noorden van Piemonte en Lombardije zijn bijzondere bedevaartsplaatsen, die sinds 2003 Unesco Werelderfgoed zijn. ⛪️ ‘Sacro monte’ betekent ‘heilige berg’, en dat is precies de functie ervan – een plek waar gelovigen op bedevaart komen. Inmiddels worden de Sacri Monti allang niet meer alleen om religieuze redenen bezocht. De kerken en kapellen zijn ook voor niet-gelovigen indrukwekkend vanwege de architectuur en de kunstige beeldhouwwerken en fresco’s. En daarnaast kun je er prachtige wandelingen maken; alle Sacri Monti liggen midden in de natuur. Wandelschoenen mee dus! 🥾
.
.
.
#sacrimonti #sacrimontidelpiemonte #sacrimontidipiemonteelombardia #sacromonte #sacromontedioropa #piemonte #lombardia #lombardije #italie #italia #italytravel #italiereizen #hiking #wandelen #inhetgroen #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #visititaly #whatitalyis
⛰ Cogne, mooi en gezellig bergdorpje in Valle d’Aosta [link in bio] ⛰
.
.
#cogne #valledaosta #vdatovisit #vda #lovevda #italy #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #mountains #hiking #granparadiso #granparadisonationalpark #parconazionaledelgranparadiso #bergen #monti #vakantietip
Getting around in Italy 💙 . . . . #vespa #vespa Getting around in Italy 💙
.
.
.
.
#vespa #vespaautomatica #ape #apecar #beta #scooter #italie #italia #whatitalyis #onderweg #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #stapmaarachterop #biella #finalborgo #ivrea
Klaar om aan een nieuw boek te beginnen! #lezenove Klaar om aan een nieuw boek te beginnen! #lezenoveritalie
.
.
.
#simonettaagnellohornby #bitterekoffie #caffeamaro #uitgeverijsignatuur #boek #boeken #vertaaldeliteratuur #sicilie #sicilia #reading #libri #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #zomer #zomerlezen #vakantietijd #romans
🧡 FINALBORGO 🧡 Loop de Porta Testa of de Por 🧡 FINALBORGO 🧡 Loop de Porta Testa of de Porta Reale door en ontdek het ommuurde burchtdorpje Finalborgo [link in bio]. Samen met Finale Marina en Finalpia vormt het één gemeente: Finale Ligure. Smalle straatjes, oude palazzi, kastelen, zee, strand, trofie al pesto en gelato, heel veel gelato 🧡
.
.
.
#finaleligure #finalborgo #finalemarina #liguria #ligurie #portatesta #portareale #trofiealpesto #gelato #mare #bagni #strand #zee #zon #zomervakantie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #borghipiùbelliditalia #borghipiubelliditalia
🇮🇹 A little bit of Italy in Amsterdam 🇮🇹 Lunch @boutique_del_caffe with @jaap__kooijman 
.
.
.
.
#pranzo #lunch #italianfood #panino #cotto #lacucinaitaliana 
#parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #amsterdam #italfood
🌸 SEE & DO IN COGNE 🌸 Zien & doen in bergdor 🌸 SEE & DO IN COGNE 🌸 Zien & doen in bergdorp Cogne, Valle d’Aosta [link in bio]

1️⃣ Het nu vervallen Casa dell’Orologio, met het eerste publieke uurwerk van het dorp, van Dottor Grappein

2️⃣ Montagne di Carta, voor een cappuccino en een boek

3️⃣ Maison de Pitz, een klein museum over het lokale oude ambacht kantklossen, en de Chiesa Parrocchiale di Sant’Orso

4️⃣ Het uitzicht op de Gran Paradiso vanaf Cogne 
.
.
.
#cogne #valledaosta #vda #vdatovisit #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #italie #italia #italy #cognevalley #montagnedicartacogne #santorso #granparadiso #pngp #granparadisonationalpark #parconazionaledelgranparadiso
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2021. Privacyverklaring & disclaimer.