Italiaanse recepten
Voor wie graag zelf kookt: een selectie Italiaanse recepten. Van spaghetti met citroenpesto uit Pasta Grannies tot mini babà’s met limoncello (foto) uit De Zilveren Lepel Bakboek.
Paccheri met ricotta en tomaat uit het Toscanini-pastaboek
Het Italiaanse restaurant Toscanini in de Amsterdamse Jordaan is een begrip. Het bestaat bijna veertig jaar en is zo populair geworden dat je tijdig moet reserveren wil je er terechtkunnen; dit kan tot een maand van tevoren. In de tussentijd kun je zelf aan de slag,...
Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië
De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Die speciale vouwtechniek wordt sa spighitta genoemd, naar het motief, dat op een korenaar (spiga di grano) lijkt. Met boter en salie Anders dan...
Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi
In haar kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi bundelde chef-kok Ursula Ferrigno recepten uit de streek waar ze tot haar twaalfde woonde: de Amalfikust. In de gerechten uit die streek speelt groente vaak een hoofdrol, zoals in deze ciambotta. Ursula Ferrigno: ‘Deze...
Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges
Zelf op zoek gaan naar eetbare wilde planten? Dat is in Italië heel gewoon. Paddenstoelen bijvoorbeeld, en bessen of kruiden. En als je in het voorjaar Italianen in de bosjes langs een wandelpad ziet, zijn ze negen van de tien keer op zoek naar wilde asperges....
Strozzapreti met zeevruchten – recept uit Pasta Grannies, deel 2
Na het eerste kookboek Pasta Grannies van Vicky Bennison is er nu een tweede deel, met nóg meer recepten van Italiaanse oma’s, Pasta Grannies: Comfort Cooking. Het Grannies-project begon met een eigen YouTube-kanaal. Bennison was grootmoeders in Italië gaan filmen,...
Pastarecept uit Procida – spaghetti met citroenpesto
Dit recept voor spaghetti met citroenpesto komt uit Pasta Grannies: Comfort Cooking van Vicky Bennison, haar tweede kookboek met grootmoeders uit Italië in de hoofdrol. Ze kreeg het recept van vijf vriendinnen uit Procida, een eilandje voor de kust van Napels....
Semifreddo-cassata met sinaasappelmarmelade – recept uit De Zilveren Lepel Bakboek
De nieuwste uitgave in de Zilveren Lepel-kookboekenserie staat vol Italiaanse recepten voor taarten, koekjes en andere zoete lekkernijen. Bakboek, is de titel, al komt er soms geen oven aan te pas. Zoals bij deze semifreddo-cassata met sinaasappelmarmelade, een...
Mini babà’s met limoncello – recept uit De Zilveren Lepel Bakboek
Il Cucchiaio d’Argento is een klassieker onder de Italiaanse kookboeken. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1950 en was in Italië al jaren een standaardwerk voordat uitgeverij Phaidon in 2005 een Engelse vertaling uitbracht. De Nederlandse vertaling volgde in 2007....
Saltata in padella – bittere bladgroente als bijgerecht
In Rome en omgeving is het een veelvoorkomende contorno (bijgerecht) op de menukaart: cicoria. Deze bittere bladgroente wordt kort gekookt, en dan geserveerd met wat olijfolie. Maar vaker nog wordt de cicoria saltata in padella gegeten. Dat houdt in dat je de groente...
Najaarsrecept – Kaki’s met rauwe ham en walnoten
De zoete smaak van kaki’s schreeuwt om een friszure tegenhanger, vindt Letitia Clark. De Britse kok woont en werkt op Sardinië en bundelde recepten van het eiland in haar kookboek Bitterzoete honing. Kaki’s met rauwe ham, witlof, pecorino en walnoten Letitia: ‘Dit...
Pastarecept uit Ligurië – corzetti uit het kookboek Pasta Grannies
Corzetti is een bijzondere muntvormige pasta uit Ligurië. De platte kant is versierd met afbeeldingen die je maakt met behulp van een speciale stempel. De stempels en bijbehorende pasta bestaan al sinds de renaissance, toen de adel hun familiewapen erin liet...
Recept voor abrikozen-amaretticrumble uit het kookboek Bitterzoete honing
Deze abrikozen-amaretticrumble combineert het beste van twee werelden. Het recept komt uit het nieuwe kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark, een Britse kok die naar Sardinië verhuisde en zich verdiepte in de lokale keuken. Maar hoe lekker het Italiaanse...
Recept voor casatiello, een traditioneel paasbrood uit Napels
In Napels staat het steevast op de paastafel: de casatiello napoletano, een hartige taart van brooddeeg. Zelfgemaakt, natuurlijk! Ook nu heel Italië noodgedwongen binnen zit, zullen in veel Napolitaanse keukens de ingrediënten klaarstaan om het deeg te maken....
Snel op tafel – 6 lekkere recepten voor spaghetti
Voor een goed bord spaghetti is niet veel nodig. De lekkerste pastasauzen zijn vaak die met weinig ingrediënten. Zoals de super eenvoudige pastasaus die de Italiaanse schoonmoeder van vriendin M maakte: met een halve tomaat per persoon, knoflook en een beetje...
Risotto alla milanese: zo maak je de echte saffraanrisotto uit Milaan
Risotto moeilijk om te maken? Niet volgens culinair journalist Onno Kleyn. ‘Er kan niet veel misgaan bij het maken van risotto,’ stelt hij in Italië, zijn onlangs verschenen Italiaanse kookboek-vol-verhalen. ‘Het enige wat echt telt, is de garing. Te kort en de...
Italië in je inbox
Wil je een aantal keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de Parliamo italiano-post via deze link.














