Italiaanse specialiteiten
Eigenlijk bestaat dé Italiaanse keuken niet. Elke streek, elk dorp zelfs, heeft zijn eigen culinaire specialiteiten, en daar zijn de lokale bewoners trots op. Zo komt het dat je in Piemonte steeds de gevulde pasta agnolotti op de menukaart ziet staan, en op Sardinië culurgiones (zie foto).
Ga je naar Italië en wil je weten wat je er waarschijnlijk zult eten? Check onderstaande blogs over de specialiteiten van verschillende Italiaanse regio’s. Buon appetito!
L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino
In de vitrines van koffiebars in Ligurië ligt tussen de croissantjes en andere zoete broodjes ook vaak een olandesina, een ‘Nederlands meisje’. Volgens Wiktionary is de olandesina ‘a type of brioche from the Netherlands’. Maar komt het wel echt uit Nederland? Met z’n...
De tramezzino, het Italiaanse antwoord op de Engelse sandwich
De tramezzino is het Italiaanse antwoord op de Engelse sandwich, de zachte witte boterhammen zonder korst, met beleg ertussen. Turijn en Venetië strijden om de eer van de ‘uitvinding’ van de tramezzino (mv tramezzini). In Turijn zou Caffè Mulassano de eerste zijn...
Farinata, focaccia en brandacujun – dit eet je in de regio Ligurië
Vier ingrediënten strijden om de eerste plaats op de menukaarten in de regio Ligurië (Liguria) – ansjovis (acciughe), Taggiasca olijven (olive taggiasche), basilicum (basilico) en pijnboompitten (pinoli). En vaak zie je ze ook in combinaties terug. In de klassieke...
Sfogliatella, babà, pastiera – zoete specialiteiten van Napels
‘Vraag me wat ik het leukste vind aan deze stad, en ik zeg: de sfogliatella! Niet de zee, niet de zon, maar de sfogliatella.’* Dokter Bruno Modo uit de Commissario Ricciardi-boeken weet wel wat lekker is. En hij is niet de enige: de sfogliatella is een van de...
Italiaanse specialiteiten – hier bestel je ze online
Online Italiaanse boodschappen doen? Er zijn veel webwinkels met Italiaanse specialiteiten. Hier vind je een lijstje, in willekeurige volgorde, met plekken om je winkelwagentje digitaal te vullen. Let op: ik heb niet alle shops persoonlijk getest (was het maar waar!)....
Van baci di dama tot zabaione – zoete specialiteiten uit Piemonte
Piemonte staat bekend om z’n nocciole, hazelnoten. Vandaar dat veel zoete specialiteiten uit die regio hazelnoot bevatten. Torta di nocciole bijvoorbeeld, hazelnoottaart. En de beroemde gianduiotti uit Turijn, romige chocolaatjes waarin hazelnoot is verwerkt. Maar...
Fontina, polenta en crema di Cogne – dit eet je in Valle d’Aosta
Het is geen lichte kost, het eten in Valle d’Aosta. De kleinste regio van Italië ligt in het uiterste noordwesten van het land en bestaat uit bergen en valleien. En je weet hoe dat gaat in berggebied: daar wordt gegeten wat je op grote hoogte goed kunt houden. Kaas...
Italiaanse gerechten voor durfals – van varkenspoot tot rotte kaas
‘Goed van u, dat u dat durft te bestellen!’ zegt de ober tegen mijn moeder. Het is november 2008 en we zitten aan een mooi gedekt tafeltje bij Al Pompiere, een restaurant in Rome. Wit tafelkleed, dito servetten. Uit de gerechten op de menukaart heeft ze de coda alla...
Specialiteit uit Piemonte – agnolotti del plin al tovagliolo
Vandaag kreeg ik bij de lunch in een restaurant in Piemonte een bordje met een dichtgevouwen linnen servet erop geserveerd. Erin zaten agnolotti del plin, pasta gevuld met rundvlees. Dit traditionele Piemontese gerecht wordt op verschillende manieren geserveerd: met...
De keuken van Sardinië, van culurgiones tot seadas
Twee weken Sardinië waren écht niet genoeg om al het lekkers te proeven dat op het eiland te krijgen is. Alleen al van brood en koekjes bestaan tientallen variëteiten, vaak per dorp verschillend. Wat we in elk geval overal wel op de kaart zagen staan, is de gevulde...
Van tortelli di zucca tot mostarda: dit eet je in Mantova
De stad Mantua (Mantova in het Italiaans) ligt in het oosten van de regio Lombardije, dicht bij de grens met Emilia-Romagna. En dat zie je terug in de keuken! Een specialiteit als risotto is bijvoorbeeld typisch voor Lombardije. Terwijl je in de tortelli di zucca, met...
Van cannoli tot pasta alla Norma: dit eet je op Sicilië
Vraag een Siciliaan naar de specialiteiten van zijn eiland, en je kunt verschillende antwoorden verwachten. Ben je op zoek naar typisch Siciliaans streetfood? Arancini. Een pastagerecht? Pasta con le sarde of pasta alla Norma. Liever iets zoets? Dan moet je zeker een...
Puglia voor zoetekauwen
Met stip op één: de pasticciotti, met banketbakkersroom gevulde zanddeegtaartjes. En de regio Puglia kent nog veel meer zoete specialiteiten. Van tette delle monache uit Altamura tot ‘gevulde hosties’ uit Monte Sant’Angelo. Zoete specialiteiten uit Puglia pasticciotti...
Van saffraanrisotto tot ossobuco: dit eet je in Milaan
De traditionele Milanese keuken is er vooral een voor vleeseters. Met ossobuco alla milanese en cotoletta milanese als de bekendste gerechten. Culinaire specialiteiten van Milaan risotto alla milaneseRisotto met saffraan, vanwege de goudgele kleur ook wel risotto...
Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
Pasticciotti. Burrata. Orecchiette. Het zijn de drie beroemdste specialiteiten van Puglia. Maar de culinaire to-do-list is nog veel groter. Eten is hier, in de hak van de laars, nu eenmaal een belangrijk ding; daarmee tonen de pugliesi hun gastvrijheid. Specialiteiten...
Italië in je inbox
Wil je een aantal keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de Parliamo italiano-post via deze link.














