Italiaanse specialiteiten

Eigenlijk bestaat dé Italiaanse keuken niet. Elke streek, elk dorp zelfs, heeft zijn eigen culinaire specialiteiten, en daar zijn de lokale bewoners trots op. Zo komt het dat je in Piemonte steeds de gevulde pasta agnolotti op de menukaart ziet staan, en op Sardinië culurgiones (zie foto).

Ga je naar Italië en wil je weten wat je er waarschijnlijk zult eten? Check onderstaande blogs over de specialiteiten van verschillende Italiaanse regio’s. Buon appetito!

Sardinie specialiteiten culurgiones
L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino

L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino

In de vitrines van koffiebars in Ligurië ligt tussen de croissantjes en andere zoete broodjes ook vaak een olandesina, een ‘Nederlands meisje’. Volgens Wiktionary is de olandesina ‘a type of brioche from the Netherlands’. Maar komt het wel echt uit Nederland? Met z’n...

Lees meer
Italiaanse specialiteiten – hier bestel je ze online

Italiaanse specialiteiten – hier bestel je ze online

Online Italiaanse boodschappen doen? Er zijn veel webwinkels met Italiaanse specialiteiten. Hier vind je een lijstje, in willekeurige volgorde, met plekken om je winkelwagentje digitaal te vullen. Let op: ik heb niet alle shops persoonlijk getest (was het maar waar!)....

Lees meer
De keuken van Sardinië, van culurgiones tot seadas

De keuken van Sardinië, van culurgiones tot seadas

Twee weken Sardinië waren écht niet genoeg om al het lekkers te proeven dat op het eiland te krijgen is. Alleen al van brood en koekjes bestaan tientallen variëteiten, vaak per dorp verschillend. Wat we in elk geval overal wel op de kaart zagen staan, is de gevulde...

Lees meer
Van tortelli di zucca tot mostarda: dit eet je in Mantova

Van tortelli di zucca tot mostarda: dit eet je in Mantova

De stad Mantua (Mantova in het Italiaans) ligt in het oosten van de regio Lombardije, dicht bij de grens met Emilia-Romagna. En dat zie je terug in de keuken! Een specialiteit als risotto is bijvoorbeeld typisch voor Lombardije. Terwijl je in de tortelli di zucca, met...

Lees meer
Van cannoli tot pasta alla Norma: dit eet je op Sicilië

Van cannoli tot pasta alla Norma: dit eet je op Sicilië

Vraag een Siciliaan naar de specialiteiten van zijn eiland, en je kunt verschillende antwoorden verwachten. Ben je op zoek naar typisch Siciliaans streetfood? Arancini. Een pastagerecht? Pasta con le sarde of pasta alla Norma. Liever iets zoets? Dan moet je zeker een...

Lees meer
Puglia voor zoetekauwen

Puglia voor zoetekauwen

Met stip op één: de pasticciotti, met banketbakkersroom gevulde zanddeegtaartjes. En de regio Puglia kent nog veel meer zoete specialiteiten. Van tette delle monache uit Altamura tot ‘gevulde hosties’ uit Monte Sant’Angelo. Zoete specialiteiten uit Puglia pasticciotti...

Lees meer
Van saffraanrisotto tot ossobuco: dit eet je in Milaan

Van saffraanrisotto tot ossobuco: dit eet je in Milaan

De traditionele Milanese keuken is er vooral een voor vleeseters. Met ossobuco alla milanese en cotoletta milanese als de bekendste gerechten. Culinaire specialiteiten van Milaan risotto alla milaneseRisotto met saffraan, vanwege de goudgele kleur ook wel risotto...

Lees meer
Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?

Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?

Pasticciotti. Burrata. Orecchiette. Het zijn de drie beroemdste specialiteiten van Puglia. Maar de culinaire to-do-list is nog veel groter. Eten is hier, in de hak van de laars, nu eenmaal een belangrijk ding; daarmee tonen de pugliesi hun gastvrijheid. Specialiteiten...

Lees meer