De meeste wandelaars zijn allang naar boven als wij op een zondag in juni bij agriturismo La Ferme du Grand Paradis in Valle d’Aosta aankomen. De zon schijnt, het is zo’n 23 graden, het perfecte wandelweer. Op het veldje voor de agriturismo zijn zitjes gemaakt met houten tafels en uit boomstammen gezaagde stoelen. Op deze zondag is de kiosk in het midden, La Buvette de la Ferme, open voor een koffie en een crêpe of een galette. De laatste is een hartige crêpe, die hier geserveerd wordt met bijvoorbeeld fontina, de beroemde kaas uit Valle d’Aosta, en rauwe ham.

Parco Nazionale del Gran Paradiso
De naam van La Ferme du Grand Paradis heeft natuurlijk te maken met het gebied waar deze agriturismo ligt, het Parco Nazionale del Gran Paradiso. Maar toepasselijk is-ie ook, want het is hier ronduit paradijselijk. De agriturismo is het laatste gebouw in het gehucht Valnontey, op een kleine drie kilometer van het dorp Cogne in Valle d’Aosta. Daarna is het een en al natuur. Valnontey is het beginpunt van een aantal prachtige wandelroutes de bergen in, sommige makkelijk, andere moeilijker.





Familiebedrijf
De eigenaren van de agriturismo, Max en Paola, wonen hier met hun drie kinderen. Ze houden kippen, geiten en koeien, en maken zelf kaas. Paola komt uit Milaan, maar kwam hier altijd met vakantie, Max (Massimiliano) is geboren en getogen in Valnontey. Zijn familie woont hier al vanaf zeker 1859 – dat jaartal staat gegraveerd op een balk uit het oude huis.


In Valnontey wonen en werken gaat bijna vanzelfsprekend over op volgende generaties, vertelt Max. Kijk maar naar hun oudste zoon, die op zijn negentiende al volledig meedraait in het boerenbedrijf. Tijd om zelf te wandelen in de bergen is er eigenlijk niet, daarvoor is het werk op de boerderij te intensief. Maar, lacht Max, beweging genoeg: elke dag brengen ze de koeien naar de bergweiden verderop om te grazen.
Kamers in Alpen-stijl
De ruime gastenkamers bij La Ferme zijn gezellig ingericht in typische Alpen-stijl. Veel hout, grof gestuukte roze muren, rood-wit-grijs beddengoed en gordijnen, met hartjes en sneeuwsterren als motief.



Dezelfde stijl – en de hartjes – zie je terug in de algemene ruimte, waar het ontbijt geserveerd wordt. En waar je, als je dat wilt, ’s avonds kunt eten. Gerechten uit Valle d’Aosta, meestal met producten van de eigen boerderij. Ik raad je aan om minstens één avond bij de agriturismo te eten, want Max is niet alleen boer, maar ook een geweldige chef-kok.
INFO & BOEKEN La Ferme du Grand Paradis in Valnontey, Cogne, heeft zes kamers, waarvan vier met kitchenette. Bij het ontbijt krijg je kazen, worsten en yoghurt van eigen makelij. Via deze link kun je een kamer boeken via booking.com


Foto’s: Lex van den Bosch, Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl