De mooiste manier om de Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta binnen te rijden, is via een pas. Dat kan niet het hele jaar door; in de winter kún je niet anders dan een van de drie tunnels nemen. Maar van begin juni t/m oktober zijn de passen in principe open. Dat zijn er twee: de Kleine Sint-Bernhardpas (vanuit Frankrijk) en de Grote Sint-Bernhardpas (vanuit Zwitserland).
Overnachten in Frankrijk
Voor onze autoreis naar Valle d’Aosta kozen we voor een route door Frankrijk en Zwitserland naar de Grote Sint-Bernhardpas, met één overnachting. Ons favoriete hotel voor onderweg ligt niet heel ver van Nederland, en is daardoor heel geschikt voor als je niet al te vroeg in de ochtend vertrekt. Hotel de l’Abbaye des Prémontrés is een oud klooster in de plaats Pont-à-Mousson, precies tussen Metz en Nancy. Makkelijk bereikbaar, net van de snelweg af.

De sfeer van het voormalige klooster hangt er nog altijd. De rust als je door de lange gangen loopt. De monumentale trappen. Het uitzicht vanuit de hotelkamer op de binnentuin. Ontbijten in een enorme zaal met eenvoudige houten tafels en stoelen. En dan is Pont-à-Mousson zelf ook nog eens een leuke plaats, met restaurants aan beide kanten van de rivier de Moselle (Moezel). Onze tip om te eten: Le Petit Gourmandin. Een kamer in hotel de l’Abbaye des Prémontrés kun je via deze link boeken bij Booking.com (let op: de mooiste kamers zijn de ‘Kloosterkamers’).

De Grote Sint-Bernhardpas
Onze route vervolgend rijden we via Bern en Martigny naar de Grote Sint-Bernhardtunnel en de Grote Sint-Bernhardpas (Colle del Gran San Bernardo in het Italiaans). De afslag naar rechts richting de pas bevindt zich ín de tunnel; wees daar alert op, want het kleine bordje met ‘Col’ zie je snel over het hoofd. Ruim vóór de afslag staat op een verkeersbord aangegeven of de pas open is of niet. Lees je ‘aperto’, dan kan de prachtige slingertocht over de SS27 beginnen. De ruime, geasfalteerde weg voert je tussen de bergen door naar het hoogste punt van de pas, op 2473 meter.
De grens tussen Zwitserland en Italië
Boven op de pas ligt, vlak voor de grens tussen Zwitserland en Italië, het Hospice du Grand-Saint-Bernard. Dit hospitium werd in 1045 gesticht door de heilige Bernardus voor de opvang van reizigers die de Alpen overstaken. Ook is het de plek waar de wereldberoemde sint-bernardshonden vandaan komen. Nog altijd leven hier augustijner monniken én kun je in het hospitium overnachten. Een andere overnachtingsmogelijkheid is de tegenovergelegen Auberge de l’Hospice. Er is ook een museum over de geschiedenis van het hospitium en de sint-bernardshonden.


Meteen na het Hospice passeer je ongemerkt de grens tussen Zwitserland en Italië – het oude douanehuisje wordt niet meer gebruikt. Aan de Italiaanse kant kijkt een groot standbeeld van de heilige Bernardus uit over het meer en de vaak nog besneeuwde bergen. Het is hier, zo hoog in de bergen, meteen een stuk kouder. We parkeren de auto voor een eerste Italiaanse koffie bij het hotel-restaurant met de toepasselijke naam Italia. Ze hebben een groot terras, maar juist de bar binnen (open 8.30-22 uur) is typisch Italiaans. Na de koffie rijden we door over de SS27, de bijzondere regio Valle d’Aosta in.
De Grote Sint-Bernhardpas – tips
▪︎ Voor Zwitserland heb je een vignet nodig. Die kun je nog bij de grens kopen, maar als je zeker wilt zijn, bestel je ’m van tevoren bij de ANWB.
▪︎ Check op www.alpenpaesse.de of de Grote Sint-Bernhardpas (Colle del Gran San Bernardo) open is. Ook onderweg staat op verkeersborden aangegeven of de pas open is.
▪︎ Let op dat je de afslag naar de pas niet mist. Als je al een tijdje in de tunnel rijdt, krijg je een afslag. Links ga je de tunnel in, de snelweg naar Aosta en Turijn (Torino), rechts neem je de pas (‘Col’).
▪︎ Zorg dat je een trui of jasje bij de hand hebt: boven op de pas is het meteen een stuk kouder dan beneden.
▪︎ Iets eten of drinken kan bij het restaurant van Auberge de l’Hospice, nog net in Zwitserland. Aan de Italiaanse kant is er hotel-restaurant Italia met een bar en een terras. Verderop langs de SS27 is er de bar Praz d’Arc Chez Lugon, waar ze polenta en worst in tomatensaus op papieren bordjes serveren.
▪︎ Liever te voet de pas over? De pelgrimsroute Via Francigena, die van Canterbury naar Rome leidt, gaat over de pas. Kijk voor meer informatie over deze pelgrimsroute op de website van vereniging Pelgrimswegen naar Rome of kijk voor een individuele wandelreis op dit traject bij Pelgrimroutes.nl.
▪︎ Voor fietsliefhebbers biedt SNP Natuurreizen een fietsreis van de pas naar Pavia, die bij het Hospice begint. Je wordt dan naar het hoogste punt van de pas gebracht en daalt vervolgens met de fiets af naar Aosta. De dagen erna fiets je via de Povlakte naar Pavia.


Foto’s: Lex van den Bosch (Grote Sint-Bernhardpas) en Annelies Kooijman (collage Hotel de l’Abbaye des Prémontrés) | parliamoitaliano.nl