De zoete smaak van kaki’s schreeuwt om een friszure tegenhanger, vindt Letitia Clark. De Britse kok woont en werkt op Sardinië en bundelde recepten van het eiland in haar kookboek Bitterzoete honing.
Kaki’s met rauwe ham, witlof, pecorino en walnoten
Letitia: ‘Dit recept is een heerlijke combinatie van dingen die hier op Sardinië allemaal in het late najaar in het seizoen zijn. De kakisoort die hier groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. In dit gerecht worden ze gecombineerd met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven.’
Cachi, indivia, pecorino e noci ▪ voor 4-6 personen
Ingrediënten
- 2,5 eetl. olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 biologische sinaasappel
- sap van 1 citroen
- zeezout
- 2 rijpe kaki’s
- 2 stronken witlof of een andere bittere groente, zoals radicchio (roodlof), of een combinatie ervan
- 4-6 plakken rauwe ham
- een handvol walnoten
Bereiding
Maak eerst de dressing door de olijfolie, de geraspte schil en het sap van sinaasappel en citroen met wat zout te kloppen. Schep het amberkleurige vruchtvlees uit de kaki’s en schik het op een serveerschaal. Maak het roodlof met het merendeel van de dressing aan in een grote kom en leg dit op de kaki’s. Sprenkel de rest van de dressing erover, doe de plakken ham erop en strooi de walnoten erover. Serveer meteen.
Recept en foto’s uit: Bitterzoete honing. De smaken van de Sardinische keuken, door Letitia Clark, Fontaine Uitgevers, €32 – je kunt Bitterzoete honing via deze link bestellen bij bol.com

