• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Italiaans recept: risotto met kerstomaatjes, ansjovis en zoute kappertjes

Recept uit Tutto risotto: risotto met kerstomaatjes en kappertjes

Als ik Florine Boucher vraag of ik een recept uit haar kookboek Tutto Risotto op mijn blog mag overnemen, zegt ze meteen ja. En zodra ik laat weten dat ik gek ben op groente, stuurt ze mij een berichtje: ‘Annelies, zeer aanbevolen voor de zomermaanden: Carnaroli alla mediterranea! Superlekker en heel handig vanwege de voorbereiding als er vrienden komen eten.’

Tutto Risotto: recepten én verhalen

Ze kreeg het recept toen ze in Italië onderzoek deed voor haar boek. Want als Florine Boucher een kookboek maakt, wil ze ook echt alles over het onderwerp weten. Voor Tutto Risotto, waarvan de eerste druk in 2013 verscheen, dook ze vol in het leven rond de Italiaanse rijstvelden. Zo woonde ze bijna een jaar in de Vercellese, de grootste provincie van de regio Piemonte en daarmee het grootste teeltgebied in Italië voor risottorijst. Ze bezocht er onder meer de landerijen van de rijstboerderij Veneria, waar ze iedereen, van de directeur tot de kokkin, het hemd van het lijf vroeg over risotto. En tussendoor het recept en de ingrediënten voor de mediterrane risotto noteerde.

Zoute kappertjes voor de smaak

Florine Boucher: ‘Kokkin Gabriella Persegani noemt deze risotto mediterraneo vanwege de zoute ansjovis, cayennepeper, zwarte olijven en kerstomaatjes die ze erin verwerkt. En Guido Sodano, directeur van Tenuta Veneria ten tijde van mijn bezoek, vond dat de naam van een risotto altijd moest beginnen met de naam van de rijstvariëteit. Vandaar dat deze risotto Carnaroli alla mediterranea heet. Belangrijk voor de smaak van dit gerecht zijn de zoute kappertjes. Dit zijn kappertjes die geconserveerd worden in grof zeezout. Ze worden afgespoeld en niet geweekt, want ze dienen als zouting van de saus.’

Carnaroli alla mediterranea

Risotto op mediterrane wijze ▪ voor 2-3 personen als voorgerecht

Ingrediënten
1/2 eetlepel in grof zeezout geconserveerde kappertjes (geen zure), afgespoeld ▪ 1 à 2 zoute ansjovisfilets onder olie ▪ 1 teen knoflook, gepeld en groene kiem verwijderd ▪ 1 gedroogd cayennepepertje, verkruimeld ▪ 10 g platte peterselie (inclusief stelen) ▪ olijfolie extra vergine ▪ 50 g zwarte olijven, ontpit en in stukjes ▪ 200 g zoete kerstomaatjes ▪ 40 g sjalot, gepeld en fijngesneden ▪ 160 g Carnaroli ▪ 1/2 dl droge witte wijn ▪ 1 liter kokende en zelf getrokken groentebouillon (niet gezouten) ▪ 20 g versgeraspte Parmigiano Reggiano ▪ 2 eetlepels fijngesneden peterselieblad ▪ 20 g koude roomboter, in vlokjes ▪ gedroogde oregano (facultatief)

Gedroogde oregano in de Italiaanse keuken

Gedroogde oregano in de Italiaanse keuken (foto: parliamoitaliano.nl)

Bereiding
Hak de platte peterselie grof. Maak een mediterraan mengsel van de kappertjes, de ansjovisfilets, knoflook, cayennepepertje en de peterselie en maal dat met de pulsknop middelfijn in een keukenmachine. Of hak dit alles tot een middelfijn mengsel met een mezzaluna (sikkelvormig hakmes). Ontvel de kerstomaatjes door ze 8 tellen in een pan met kokend water te leggen, spoel ze af met koud water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaatjes doormidden.

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime sauspan en fruit hierin al roerend op een halfhoog vuur het mediterrane mengsel samen met de zwarte olijven gedurende 1-2 minuten. Voeg de kerstomaatjes toe, eventueel naar smaak wat oregano, roer alles even goed om en laat het geheel op een iets lager vuur 10 minuten stoven, onder nu en dan omscheppen, tot een dikke en rulle saus is verkregen. Draai dan het vuur uit onder de pan.

Leg intussen de fijngesneden sjalot als een plat hoopje in het midden van een lage, ruime (hapjes)pan. Bestrooi met een snufje zout en druppel de olie erover. Smoor dit op een laag vuur zonder roeren 1-2 minuten tot de sjalot zacht is geworden. Voeg de rijst toe, roer alles goed door elkaar in de pan en rooster de korrels op laag vuur – onder nu en dan omroeren – tot de korrels warm aanvoelen als je je duim erop drukt. Blus af met de wijn en laat deze inkoken en absorberen door de rijst. Voeg dan 2 grote soeplepels kokende bouillon toe (de rijst moet nét bedekt zijn met bouillon) en kook de rijst met rustig cirkelende bewegingen bijtgaar in 15-19 minuten. Voeg telkens naar behoefte weer wat bouillon toe en houd de massa soepel. Roer 2 minuten voor het einde van de kooktijd – als de rijst bijna bijtgaar is – de warme mediterrane saus door de rijst.

Draai, zodra de risotto bijtgaar is en de gewenste consistentie heeft, het vuur uit onder de pan. Roer nu de Parmigiano Reggiano, fijngesneden peterselie en de vlokjes koude roomboter door de rijst en blijf roeren tot kaas en boter zijn weggesmolten en de risotto soepel en romig is. Breng de risotto definitief op smaak met zout en laat het gerecht 1-2 minuten rusten in de gesloten pan. Serveer de risotto in voorverwarmde diepe borden.

Tutto Risotto van Florine Boucher

Recept en illustratie uit: Tutto Risotto van Florine Boucher. De vijfde druk van dit kookboek is alleen verkrijgbaar via de website van de auteur, waarop liefhebbers een bestelling kunnen plaatsen. Zie florineboucher.nl voor meer informatie.

Afgelopen juni kreeg Tutto Risotto tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar de Pomo d’Oro 2018 vakjuryprijs voor beste Italiaanse kookboek van Nederlandse bodem van de afgelopen vijftien jaar.

  • Ook lekker voor de zomer: 3 Italiaanse recepten met tomaat

Dit vind je misschien ook leuk

  • Italiaans koken met authentieke producten

  • Saltata in padella – bittere bladgroente als contorno

    Saltata in padella – bittere bladgroente als bijgerecht

  • Gerechten voor durfals – de casu marzu uit Sardinië

    Italiaanse gerechten voor durfals – van varkenspoot tot rotte kaas

Instagram

In afwachting van de ceremonie, Chiesa di Sant’O In afwachting van de ceremonie, Chiesa di Sant’Orso, Cogne, Valle d’Aosta, september 2021
.
.
.
.
#cogne #valledaosta #valledaostaimmagini #valledaostaimmaginiemozioni #italy #italie #ig_italy #parliamoitaliano #whatitalyis #italiainunoscatto #chiesadisantorso
💛 BOTTONI SARDI 💛 Niet de broche die op dit 💛 BOTTONI SARDI 💛 Niet de broche die op dit Sardijnse kostuum gespeld zit, maar de knoppen erboven trokken meteen mijn aandacht: het zijn ‘Sardijnse knopen’, sieraden die typisch zijn voor Italiës op één (Sicilië) na grootste eiland. Je leest er meer over op mijn blog [link in bio]
.
.
.
These ‘bottoni sardi’ are typical for the Italian island Sardegna, and usually come in pairs
.
.
.
#bottonisardi #bottonisardiinfiligrana #filigrana #filigranasarda #gioiellisardi #gioielli #sardegna #sardinie #sieraden #jewellery #tradizione #traditie #klederdracht #sardijnseknopen #sieraad #filigrein #filigree #eiland #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #italie #italia #inspiratie #reisdooritalie #galtelli
🇮🇹 Che sorpresa: superleuk om genoemd te wor 🇮🇹 Che sorpresa: superleuk om genoemd te worden in het Italië-nummer van Margriet! (nu in de winkel) 🇮🇹
Grazie mille @t.arabeck
.
.
.
.
#italie #italieinspiratie #whatitalyis #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #margriet #reizen #italieblog #magazine @margrietnl
🇮🇹 Il mio primo gelato di quest’anno 🇮🇹
.
.
.
#gelato #gelatoitaliano #pannacotta #nocciola #hazelnoot #icecream #ijs #italiaansijs #ijssalon #ijssalonvenetië #parliamoitaliano
🇮🇹 ONLINE FILMTIPS 🇮🇹 Er valt bijna ni 🇮🇹 ONLINE FILMTIPS 🇮🇹 Er valt bijna niet tegenop te kijken, zoveel mooie Italiaanse films zijn er online te zien! Zo zag ik de afgelopen tijd ‘Il padre d’Italia’, ‘Marilyn ha gli occhi neri’ en ‘Rocco Chinnici’, alledrie aanraders. Hier een korte omschrijving van de films: 
* In ‘Il padre d’Italia’ ontfermt Paolo zich over de zwangere Mia nadat ze is flauwgevallen. Hij belandt in een soort reddersrol en neemt haar mee op een roadtrip vanuit Turijn naar het zuiden, op zoek naar de vader van haar nog ongeboren kind. Onderweg leert de vrijgevochten Mia (die eigenlijk Mimma blijkt te heten, een verwijzing naar dat ze uit het zuiden komt) de homoseksuele Paolo los te komen van zijn eigen waardeoordelen over hoe hij zijn leven zou moeten leiden.
* ‘Rocco Chinnici’ (foto) is het waargebeurde verhaal van de gelijknamige Italiaanse rechter, die zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad met de dood moest bekopen. De film vertelt over zijn leven door middel van flashbacks door de ogen van Chinnici’s dochter. Met een prachtige rol van Sergio Castellitto als Chinnici.
* In ‘Marilyn ha gli occhi neri’ vinden Diego en Clara, twee mensen die buiten de norm vallen, elkaar bij de psychiatrische instelling waar ze zijn opgenomen. Samen met de andere patiënten krijgen ze de opdracht om een restaurant op te zetten, met Diego als chef-kok. Als op de website die Clara heeft opgezet over het fictieve restaurant, de boekingen binnenstromen, besluiten ze daadwerkelijk open te gaan.
.
Zie voor meer online Italiaanse films mijn blog [link in bio]
.
#onlinefilms #italiaansefilms #netflix #roccochinnici #sergiocastellitto #roccochinniciècosìlieveiltuobaciosullafronte #marilynhagliocchineri #ilpadreditalia #online #parliamoitaliano #filmtip #filmtips
🧡 MURALES VAN SARDINIË 🧡 Ga je op vakantie 🧡 MURALES VAN SARDINIË 🧡 Ga je op vakantie naar Sardinië? Bezoek dan ook een van de dorpen met ‘murales’, muurschilderingen. De beroemdste murales bevinden zich in Orgosolo, maar er zijn meer dorpen met versierde gevels. Reis alvast mee naar Tinnura, Urzulei en San Sperate [link in bio]
.
.
.
.
.
#murales #sardegna #muralesdisardegna #sardinie #muurschilderingen #streetart #tinnura #orgosolo #urzulei #sansperate #tresnuraghes #pinamonne #francescodelcasino #parliamoitaliano @tinnura_il_paese_dell_arte
🕊 Buona Pasqua a tutti 🕊 . . . . #pasqua #bu 🕊 Buona Pasqua a tutti 🕊
.
.
.
.
#pasqua #buonapasqua #vrolijkpasen #colomba #colombapasquale #italiaanszoet #feestdag #parliamoitaliano #italie #whatitalyis #whatitalyis🇮🇹
🎉 GEFELICITEERD @edvanarem — je hebt de twee 🎉 GEFELICITEERD @edvanarem — je hebt de twee vrijkaartjes voor de film A Chiara gewonnen! Stuur je me een privébericht met je gegevens? Dan komen de kaartjes zsm naar je toe, met dank aan @imagine.filmdistributie Alvast veel plezier met deze prachtige film!
.
[Op mijn Facebook-account maak ik de winnaar van de tweede set kaartjes bekend.]
.
🇮🇹 WIN KAARTJES VOOR DE FILM ‘A CHIARA’ 🇮🇹 Wil jij naar de nieuwe Italiaanse film ‘A Chiara’? De indrukwekkende film van regisseur Jonas Carpignano, over de maffia in Calabrië gezien door de ogen van een vijftienjarige, draait vanaf donderdag 7 april in de Nederlandse bioscopen. Namens @imagine.filmdistributie mag ik 2x 2 filmkaartjes weggeven. Schrijf om kans te maken onder deze post met wie en waarom je graag naar ‘A Chiara’ wilt. Je kunt ook meedoen via mijn Facebook-pagina. Reageren kan t/m morgen, woensdag 6 april 2022; op donderdag maak ik zowel op Facebook als hier op Instagram een winnaar bekend.
.
Meer info over A Chiara en de trailer vind je in mijn blog over de film [link in bio]
.
.
.
.
#italiaansefilm #achiara #jonascarpignano #calabria #gioiatauro #calabrie #film #winactie #weernaardefilm #vrijkaartjes #naardebios #naardebioscoop #swamyrotolo #chiara #parliamoitaliano #italiaans #italie
About last night 🇮🇹 antipasti • focaccia About last night 🇮🇹 
antipasti • focaccia • pizza • tiramisù @olido_amsterdam
.
.
.
.
#pizza #italianfood #focaccia #antipasti #fiordilatte #pizzavandeweek #tiramisu #dolce #parliamoitaliano #lacucinaitaliana #vinorosso #primitivo #nerodavola
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

autohuur italië

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta Piemonte Puglia recepten reisgidsen reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Trastevere Turijn uit eten vakantie in Italië woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

ma 16 mei 2022

Uitcheckdatum

di 17 mei 2022
Booking.com

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2021. Privacyverklaring & disclaimer.