• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Italiaans recept: risotto met kerstomaatjes, ansjovis en zoute kappertjes

Recept uit Tutto risotto: risotto met kerstomaatjes en kappertjes

Als ik Florine Boucher vraag of ik een recept uit haar kookboek Tutto Risotto op mijn blog mag overnemen, zegt ze meteen ja. En zodra ik laat weten dat ik gek ben op groente, stuurt ze mij een berichtje: ‘Annelies, zeer aanbevolen voor de zomermaanden: Carnaroli alla mediterranea! Superlekker en heel handig vanwege de voorbereiding als er vrienden komen eten.’

Tutto Risotto: recepten én verhalen

Ze kreeg het recept toen ze in Italië onderzoek deed voor haar boek. Want als Florine Boucher een kookboek maakt, wil ze ook echt alles over het onderwerp weten. Voor Tutto Risotto, waarvan de eerste druk in 2013 verscheen, dook ze vol in het leven rond de Italiaanse rijstvelden. Zo woonde ze bijna een jaar in de Vercellese, de grootste provincie van de regio Piemonte en daarmee het grootste teeltgebied in Italië voor risottorijst. Ze bezocht er onder meer de landerijen van de rijstboerderij Veneria, waar ze iedereen, van de directeur tot de kokkin, het hemd van het lijf vroeg over risotto. En tussendoor het recept en de ingrediënten voor de mediterrane risotto noteerde.

Zoute kappertjes voor de smaak

Florine Boucher: ‘Kokkin Gabriella Persegani noemt deze risotto mediterraneo vanwege de zoute ansjovis, cayennepeper, zwarte olijven en kerstomaatjes die ze erin verwerkt. En Guido Sodano, directeur van Tenuta Veneria ten tijde van mijn bezoek, vond dat de naam van een risotto altijd moest beginnen met de naam van de rijstvariëteit. Vandaar dat deze risotto Carnaroli alla mediterranea heet. Belangrijk voor de smaak van dit gerecht zijn de zoute kappertjes. Dit zijn kappertjes die geconserveerd worden in grof zeezout. Ze worden afgespoeld en niet geweekt, want ze dienen als zouting van de saus.’

Carnaroli alla mediterranea

Risotto op mediterrane wijze ▪ voor 2-3 personen als voorgerecht

Ingrediënten
1/2 eetlepel in grof zeezout geconserveerde kappertjes (geen zure), afgespoeld ▪ 1 à 2 zoute ansjovisfilets onder olie ▪ 1 teen knoflook, gepeld en groene kiem verwijderd ▪ 1 gedroogd cayennepepertje, verkruimeld ▪ 10 g platte peterselie (inclusief stelen) ▪ olijfolie extra vergine ▪ 50 g zwarte olijven, ontpit en in stukjes ▪ 200 g zoete kerstomaatjes ▪ 40 g sjalot, gepeld en fijngesneden ▪ 160 g Carnaroli ▪ 1/2 dl droge witte wijn ▪ 1 liter kokende en zelf getrokken groentebouillon (niet gezouten) ▪ 20 g versgeraspte Parmigiano Reggiano ▪ 2 eetlepels fijngesneden peterselieblad ▪ 20 g koude roomboter, in vlokjes ▪ gedroogde oregano (facultatief)

Gedroogde oregano in de Italiaanse keuken

Gedroogde oregano in de Italiaanse keuken (foto: parliamoitaliano.nl)

Bereiding
Hak de platte peterselie grof. Maak een mediterraan mengsel van de kappertjes, de ansjovisfilets, knoflook, cayennepepertje en de peterselie en maal dat met de pulsknop middelfijn in een keukenmachine. Of hak dit alles tot een middelfijn mengsel met een mezzaluna (sikkelvormig hakmes). Ontvel de kerstomaatjes door ze 8 tellen in een pan met kokend water te leggen, spoel ze af met koud water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaatjes doormidden.

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime sauspan en fruit hierin al roerend op een halfhoog vuur het mediterrane mengsel samen met de zwarte olijven gedurende 1-2 minuten. Voeg de kerstomaatjes toe, eventueel naar smaak wat oregano, roer alles even goed om en laat het geheel op een iets lager vuur 10 minuten stoven, onder nu en dan omscheppen, tot een dikke en rulle saus is verkregen. Draai dan het vuur uit onder de pan.

Leg intussen de fijngesneden sjalot als een plat hoopje in het midden van een lage, ruime (hapjes)pan. Bestrooi met een snufje zout en druppel de olie erover. Smoor dit op een laag vuur zonder roeren 1-2 minuten tot de sjalot zacht is geworden. Voeg de rijst toe, roer alles goed door elkaar in de pan en rooster de korrels op laag vuur – onder nu en dan omroeren – tot de korrels warm aanvoelen als je je duim erop drukt. Blus af met de wijn en laat deze inkoken en absorberen door de rijst. Voeg dan 2 grote soeplepels kokende bouillon toe (de rijst moet nét bedekt zijn met bouillon) en kook de rijst met rustig cirkelende bewegingen bijtgaar in 15-19 minuten. Voeg telkens naar behoefte weer wat bouillon toe en houd de massa soepel. Roer 2 minuten voor het einde van de kooktijd – als de rijst bijna bijtgaar is – de warme mediterrane saus door de rijst.

Draai, zodra de risotto bijtgaar is en de gewenste consistentie heeft, het vuur uit onder de pan. Roer nu de Parmigiano Reggiano, fijngesneden peterselie en de vlokjes koude roomboter door de rijst en blijf roeren tot kaas en boter zijn weggesmolten en de risotto soepel en romig is. Breng de risotto definitief op smaak met zout en laat het gerecht 1-2 minuten rusten in de gesloten pan. Serveer de risotto in voorverwarmde diepe borden.

Tutto Risotto van Florine Boucher

Recept en illustratie uit: Tutto Risotto van Florine Boucher. De vijfde druk van dit kookboek is alleen verkrijgbaar via de website van de auteur, waarop liefhebbers een bestelling kunnen plaatsen. Zie florineboucher.nl voor meer informatie.

Afgelopen juni kreeg Tutto Risotto tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar de Pomo d’Oro 2018 vakjuryprijs voor beste Italiaanse kookboek van Nederlandse bodem van de afgelopen vijftien jaar.

  • Ook lekker voor de zomer: 3 Italiaanse recepten met tomaat

Dit vind je misschien ook leuk

  • Culurgiones uit het kookboek van Roberta Pagnier

    Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

  • Ciambotta uit het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi'

    Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi

  • wilde asperges plukken in Italië

    Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges

Over Parliamo italiano

In Piemonte

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

HET MOOISTE VAN ITALIË IN JE INBOX

Wil je een paar keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor Parliamo italiano-post via deze link.

Parliamo italiano

OVERNACHTEN IN ITALIE? ONTDEK MIJN TIPS VOOR HOTELS EN B&B’S

  • Slapen in een klooster in Italië – Santuario di Oropa in Piemonte
    Kloosterhotels in Italië – slapen in een oud klooster
  • Domus Aurea in Carpi
    Bed & breakfast Domus Aurea, stijlvol adres in Carpi, Emilia-Romagna
  • Hotels in Bologna - Canonica Apartments
    De leukste adresjes om te overnachten in Bologna
  • Donna Elena Epoque Residence – charmant verblijf in Asti, Piemonte
  • Plum Tree, een van de twee appartementen van Hazelnut Valley in Guarene, Piemonte
    Hazelnut Valley, heerlijk verblijf in het wijn- en hazelnootgebied van Piemonte
  • La Buvette de la Ferme en achteraan La Ferme du Grand Paradis zelf
    La Ferme du Grand Paradis, paradijselijke agriturismo in Valle d’Aosta
  • Domus Antica Aosta – gastvrije b&b in het hart van Aosta

ReizenReizen

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

do 07 dec 2023

Uitcheckdatum

vr 08 dec 2023
Booking.com

Volg Parliamo italiano ook op Instagram

GEGROND🚶‍♀️Waarom het in Italië de moeit GEGROND🚶‍♀️Waarom het in Italië de moeite loont om ook vaak naar beneden te kijken 
.
.
#ligurie #liguria #stoep #stoepeninligurie #tegels #pavimento #chasingpavements #straat #opstraat #kijknaarbeneden #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #italie #italy #whatitalyis
🇮🇹 NIEUW IN HAARLEM 🇮🇹 Wat doet een It 🇮🇹 NIEUW IN HAARLEM 🇮🇹 Wat doet een Italië-liefhebber die (tijdelijk) van Amsterdam naar Haarlem verhuist? Esatto: die verkent meteen de Italiaanse adresjes in de nieuwe woonplaats. Nu blijk ik niet de enige nieuweling in de stad. Meteen op dag één van het Haarlemse avontuur stuiten we bij toeval op een Italiaanse traiteur in de Grote Houtstraat, die nog maar nét geopend is: Quel Siciliano, van eigenaars Paride en Deborah. De naam van de winkel (‘Die Siciliaan’) is een verwijzing naar een vroegere werkgever van Paride, die zijn naam maar niet kon onthouden en het uiteindelijk op ‘that Sicilian guy’ hield. Paride vertelt enthousiast over de producten die ze verkopen, van bijzondere biertjes en olijfolie van het vat tot verse gerechten als melanzane alla parmigiana — en dit weekend de beroemde Siciliaanse arancine. Quel Siciliano is open van dinsdag t/m zondag. Ook vandaag dus. Wie nu zin heeft in een arancina, moet heel snel zijn!
.
Meer over ‘Italiaans Haarlem’ binnenkort op mijn blog
.
#haarlem #desiciliaansekeuken #lacucinaitaliana #lacucinasiciliana #traiteur #arancina #arancine #palermo #sicilie #sicilia #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 AL MERCATO 🇮🇹 . . . #almercato #lig 🇮🇹 AL MERCATO 🇮🇹
.
.
.
#almercato #liguria #bloemenriviera #italia #italy #whatitalyis #italiainunoscatto #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #markt #groente #fruit
🍁🍂💙 Torino in herfstkleuren 💙🍂🍁 🍁🍂💙 Torino in herfstkleuren 💙🍂🍁
.
.
#torino #turijn #piemonte #visit_piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #opreisinitalië #autunno #herfst #herfstkleuren
🧡🩷 COLORI DI LIGURIA 🩷🧡 . . . #liguri 🧡🩷 COLORI DI LIGURIA 🩷🧡 
.
.
.
#liguria #coloridiloguria #ligurie #civezza #opreisinitalië #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
💙 Santo Stefano al Mare 💙 . . . #santostefan 💙 Santo Stefano al Mare 💙
.
.
.
#santostefanoalmare #liguria #bloemenriviera #rivieradeifiori #ligurie #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalië #mare #zee #zon
🌺 Riviera dei Fiori 🌺 . . #oudeposters #batt 🌺 Riviera dei Fiori 🌺
.
.
#oudeposters #battagliadifiori #bloemenriviera #rivieradeifiori #rivieradeifiori🌺 #ligurischekust #liguria #ligurie #bloemen #opreisinitalië #italia #italy #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🍝 When in Liguria… . . #trofiealpesto #liguri 🍝 When in Liguria…
.
.
#trofiealpesto #ligurianfood #liguria #ligurie #deitaliaansekeuken #aboutlastnight #lacucinaitaliana #opreisinitalie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #sanremo #laportaverde
💙 #sanremo #giardininobel #liguria #ligurie #o 💙

#sanremo #giardininobel #liguria #ligurie #opreisinitalie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Emilia-Romagna Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Meest gelezen blogs

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Italiaanse koffie – van caffè tot latte macchiato
    Koffie in Italië: van ‘lungo’ tot ‘macchiato’

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.