De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Die speciale vouwtechniek wordt sa spighitta genoemd, naar het motief, dat op een korenaar (spiga di grano) lijkt.
Met boter en salie
Anders dan bij andere gevulde pasta bestaat de vulling van culurgiones vaak uit aardappel, pecorino en munt. Meestal worden ze geserveerd met een eenvoudige tomatensaus, maar in haar nieuwe kookboek Roberta’s cucina povera geeft Roberta Pagnier een recept met boter en salie. Het moeilijkste is het vouwen, zegt zij: ‘Dat vouwen is even oefenen, op z’n zachtst gezegd… Maar geef niet op! Ze zijn het waard.’ En, let op dat je op tijd aan het recept begint: de puree voor de vulling moet een aantal uren weggezet worden.
Culurgiones uit Sardinië
Dit heb je nodig
- 3 eetl extra vergine olijfolie
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 600 g kruimige aardappels
- 100 g pecorino, 75 g geraspt, 25 g geschaafd
- 1 bosje munt, geplukt en fijngesneden
- 400 g bloem tipo 00
- 100 g semola rimacinata di grano duro
- 50 g boter
- 10 blaadjes salie
- Extra nodig: pureeknijper of passe-vite, pastamachine of deegroller, uitsteker van 10 cm doorsnee
Zo maak je de culurgiones
Verhit de olijfolie in een steelpan en fruit hierin de tenen knoflook op laag vuur. Haal de knoflook uit de pan en houd apart voor de salieboter. Bewaar de olie in de steelpan.
Breng een laag water met zout aan de kook in een grote pan en kook hierin de aardappels in 40 minuten gaar. Giet ze af, pel de schil eraf en laat ze droogstomen. Knijp de aardappels fijn met een pureeknijper. Meng de aardappels met de geraspte pecorino, knoflookolie en munt en breng op smaak met peper. Laat de puree afkoelen, dek af met plasticfolie en zet minimaal 4 uur, maar het liefst 1 nacht in de koelkast.
Zeef de bloem en de semola met een snuf zout in een kom. Giet er 250 ml lauwwarm water bij en meng met je vingertoppen het water met de bloem en de semola. Kneed 15 minuten (of 6 minuten met deeghaken in een keukenmachine) tot een soepel, zacht en elastisch deeg. Maak een mooie gladde bal van het deeg en bestuif deze lichtjes met bloem. Pak het deeg losjes in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot circa 3 mm dikte (stand 4 als je de pastamachine gebruikt). Het deeg moet dun maar niet onwerkbaar zijn. Steek er 10 rondjes uit met een uitsteker.
Neem een rondje deeg in je hand, lepel er in het midden een bolletje vulling ter grootte van een walnoot op en vouw de bovenkant over de helft van de vulling. Vouw dan rechts en links om en om het deeg om de vulling (zoals een soort empanada) en eindig in een punt.
Verwarm een koekenpan op laag vuur en smelt de boter zonder dat deze bruin wordt. Voeg de salie toe. Plet de achtergehouden knoflooktenen met een vork en voeg toe aan de boter. Breng in een pan water met zout aan de kook en kook de culurgiones circa 7 minuten tot ze beetgaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het water en leg in de koekenpan met salieboter. Serveer met de geschaafde pecorino.
INFO Het recept en de foto zijn afkomstig uit Roberta’s cucina povera – Betaalbare recepten & tips voor no waste koken. Door Roberta Pagnier, €24,99, uitgeverij Fontaine. Het nieuwe kookboek is via deze link te bestellen bij bol.com.
