• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Italiaans recept: risotto met radicchio en gerookte scamorza

Risotto met roodlof en scamorza

Tutto Risotto van Florine Boucher doet wat het belooft en leert je alles over risotto. Je leest over het ontstaan van de rijstteelt in de Povlakte. Over de beste zes variëteiten rijst die geschikt zijn om risotto te maken. Over de verschillende stap-voor-stap-kooktechnieken waaruit je kunt kiezen voor dit gerecht. En natuurlijk staan er risottorecepten in. Van een mediterrane risotto met kerstomaatjes en zoute kappertjes (dat recept vind je hier) tot deze risotto met radicchio en gerookte scamorza.

Smeltende scamorza

Florine Boucher: ‘De favoriete risotto van veel Noord-Italiaanse mannen wordt gemaakt met een struikje roodlof uit Treviso in combinatie met scamorza affumicata (gerookte scamorza), een tamelijk zachte kaas van schapen-, buffel- of koemelk, die in allerlei streken van Italië wordt gemaakt. Een stoere risotto vanwege het bittertje van de roodlof. In het beste geval is de scamorza afkomstig uit Zuid-Italië, gemaakt van schapenmelk en gerookt boven smeulend stro. Zowel de gerookte als de niet gerookte scamorza is, net als zijn evenknie mozzarella, tot lange draden te trekken zodra hij smelt – ook in risotto!’

Risotto met roodlof uit Treviso en gerookte scamorza

Risotto con radicchio rosso trevigiano e scamorza affumicata ▪ voor 4-5 personen als voorgerecht

Ingrediënten
1 struikje radicchio rosso di Treviso (circa 225 gram) ▪ 120 gram gerookte scamorza ▪ 80 gram sjalot, gepeld en fijngesneden ▪ 2 dessertlepels extra vergine olijfolie ▪ 300-320 gram Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma, Vialone Nano ▪ 1 dl droge witte wijn ▪ 1,5 liter kokende (zelf getrokken, ongezouten) kippenbouillon ▪ zout

Bereiding
Snijd het struikje radicchio – dat prachtig wijnrood blad heeft met dikke witte nerven – overlangs in kwarten, snijd de stronk iets weg en snijd de roodlof overdwars in smalle reepjes. Houd 50 gram van het blad van de malse top apart voor het laatst. Verwijder met een dunschiller de korst van de scamorza en snijd de kaas in dobbelsteentjes.

Smoor in een ruime, lage pan de sjalot, bestrooid met een beetje zout, in de olie. Roer de rijst erdoor en rooster de korrels tot ze warm aanvoelen als de duim erop wordt gelegd. Roer vervolgens de reepjes radicchio erdoor, voeg een snufje zout toe en smoor de roodlof zo’n 2 minuten op laag vuur onder regelmatig omscheppen. Blus af met de wijn en laat deze vrijwel geheel inkoken en absorberen door de rijst. Voeg dan 3 grote soeplepels kokende bouillon toe en kook de risotto bijtgaar onder regelmatig roeren 15-19 minuten. Voeg naar behoefte bouillon toe als de risotto droog dreigt te vallen.

Draai, zodra de risotto de gewenste consistentie heeft, het vuur uit onder de pan. Roer de kleingesneden scamorza affumicata en de apart gehouden radicchio door de risotto. Breng de risotto definitief op smaak met zout, laat hem 1 minuut rusten in de gesloten pan en serveer meteen in voorverwarmde diepe borden.

Deze risotto moet vooral zo heet mogelijk worden gegeten vanwege de lange draden van de gesmolten scamorza die ontstaan bij iedere hap van de risotto; met lauwe risotto lukt dat niet goed. In Nederland is gerookte en ongerookte scamorza verkrijgbaar in gecertificeerde kaaswinkels en bij kaasverkopers op de betere biologische markten.

Tutto Risotto van Florine Boucher

Recept en illustratie uit: Tutto Risotto van Florine Boucher. De vijfde druk van dit kookboek (de eerste druk verscheen in 2013) is alleen verkrijgbaar via de website van de auteur, waarop liefhebbers een bestelling kunnen plaatsen. Zie florineboucher.nl voor meer informatie.

Afgelopen juni kreeg Tutto Risotto tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar de Pomo d’Oro 2018 vakjuryprijs voor beste Italiaanse kookboek van Nederlandse bodem van de afgelopen vijftien jaar.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Italiaans koken met authentieke producten

  • Saltata in padella – bittere bladgroente als contorno

    Saltata in padella – bittere bladgroente als bijgerecht

  • Gerechten voor durfals – de casu marzu uit Sardinië

    Italiaanse gerechten voor durfals – van varkenspoot tot rotte kaas

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

za 20 aug 2022

Uitcheckdatum

zo 21 aug 2022
Booking.com

Instagram

Easy Italian dishes 💛 🗓 June 2022 📍 Ivre Easy Italian dishes 💛

🗓 June 2022
📍 Ivrea

.
#primo #pasta #tagliatelle #zucchine #courgette #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #lacucinaitaliana #italiaansekeuken #simpelmaarlekker #pastavoordelunch #Ivrea #Piemonte
Buon Ferragosto! ☀️🧡☀️ Met voor wie nu Buon Ferragosto! ☀️🧡☀️ Met voor wie nu in Italië is, een lijstje zomerse Italiaanse woorden, van ‘cappello di paglia’ tot ‘grigliata’ [link in bio]
.
.
.
#buonferragosto #buonferragostoatutti #mare #spiaggia #italia #whatitalyis #sardegna #sardinie #zomer #estate #summertime
🇮🇹 TIP VOOR PIEMONTE & LOMBARDIJE – DE ‘ 🇮🇹 TIP VOOR PIEMONTE & LOMBARDIJE – DE ‘HEILIGE BERGEN’ 🇮🇹 Kapellen vol kleurrijke, levensechte beelden en fresco’s – de Sacri Monti in het noorden van Piemonte en Lombardije zijn bijzondere bedevaartsplaatsen, die sinds 2003 Unesco Werelderfgoed zijn. ⛪️ ‘Sacro monte’ betekent ‘heilige berg’, en dat is precies de functie ervan – een plek waar gelovigen op bedevaart komen. Inmiddels worden de Sacri Monti allang niet meer alleen om religieuze redenen bezocht. De kerken en kapellen zijn ook voor niet-gelovigen indrukwekkend vanwege de architectuur en de kunstige beeldhouwwerken en fresco’s. En daarnaast kun je er prachtige wandelingen maken; alle Sacri Monti liggen midden in de natuur. Wandelschoenen mee dus! 🥾
.
.
.
#sacrimonti #sacrimontidelpiemonte #sacrimontidipiemonteelombardia #sacromonte #sacromontedioropa #piemonte #lombardia #lombardije #italie #italia #italytravel #italiereizen #hiking #wandelen #inhetgroen #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #visititaly #whatitalyis
⛰ Cogne, mooi en gezellig bergdorpje in Valle d’Aosta [link in bio] ⛰
.
.
#cogne #valledaosta #vdatovisit #vda #lovevda #italy #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #mountains #hiking #granparadiso #granparadisonationalpark #parconazionaledelgranparadiso #bergen #monti #vakantietip
Getting around in Italy 💙 . . . . #vespa #vespa Getting around in Italy 💙
.
.
.
.
#vespa #vespaautomatica #ape #apecar #beta #scooter #italie #italia #whatitalyis #onderweg #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #stapmaarachterop #biella #finalborgo #ivrea
Klaar om aan een nieuw boek te beginnen! #lezenove Klaar om aan een nieuw boek te beginnen! #lezenoveritalie
.
.
.
#simonettaagnellohornby #bitterekoffie #caffeamaro #uitgeverijsignatuur #boek #boeken #vertaaldeliteratuur #sicilie #sicilia #reading #libri #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #zomer #zomerlezen #vakantietijd #romans
🧡 FINALBORGO 🧡 Loop de Porta Testa of de Por 🧡 FINALBORGO 🧡 Loop de Porta Testa of de Porta Reale door en ontdek het ommuurde burchtdorpje Finalborgo [link in bio]. Samen met Finale Marina en Finalpia vormt het één gemeente: Finale Ligure. Smalle straatjes, oude palazzi, kastelen, zee, strand, trofie al pesto en gelato, heel veel gelato 🧡
.
.
.
#finaleligure #finalborgo #finalemarina #liguria #ligurie #portatesta #portareale #trofiealpesto #gelato #mare #bagni #strand #zee #zon #zomervakantie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #borghipiùbelliditalia #borghipiubelliditalia
🇮🇹 A little bit of Italy in Amsterdam 🇮🇹 Lunch @boutique_del_caffe with @jaap__kooijman 
.
.
.
.
#pranzo #lunch #italianfood #panino #cotto #lacucinaitaliana 
#parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #amsterdam #italfood
🌸 SEE & DO IN COGNE 🌸 Zien & doen in bergdor 🌸 SEE & DO IN COGNE 🌸 Zien & doen in bergdorp Cogne, Valle d’Aosta [link in bio]

1️⃣ Het nu vervallen Casa dell’Orologio, met het eerste publieke uurwerk van het dorp, van Dottor Grappein

2️⃣ Montagne di Carta, voor een cappuccino en een boek

3️⃣ Maison de Pitz, een klein museum over het lokale oude ambacht kantklossen, en de Chiesa Parrocchiale di Sant’Orso

4️⃣ Het uitzicht op de Gran Paradiso vanaf Cogne 
.
.
.
#cogne #valledaosta #vda #vdatovisit #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #italie #italia #italy #cognevalley #montagnedicartacogne #santorso #granparadiso #pngp #granparadisonationalpark #parconazionaledelgranparadiso
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2021. Privacyverklaring & disclaimer.