Italiaans recept – affogato al caffè

Het is een van mijn favoriete Italiaanse toetjes, en niet alleen omdat het zo makkelijk te maken is. Affogato – of affogato al caffè – is de perfecte combinatie van espressokoffie en ijs. De naam betekent: verdronken (van affogare, verdrinken), en dat is precies wat het is: roomijs, ‘verdronken’ in vers gezette espresso.

Zo maak je affogato al caffè

Ingrediënten

  • roomijs, vanille of een andere smaak
  • espresso

Bereiding

Zet verse espresso, liefst in een echte Italiaanse caffettiera. Doe per persoon één of twee bolletjes roomijs in een glas of kommetje en giet de espresso erover. Klaar!

Er zijn veel variaties op de affogato, met slagroom bijvoorbeeld, of met likeur, maar persoonlijk vind ik deze eenvoudige versie met vanille-ijs de allerlekkerste.

Affogato al caffè bij Trattoria That's Amore in Amsterdam
affogato al caffè

Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl