Altijd als ik met vriendin en foodtrendwatcher Marjan Ippel koffie ga drinken, heeft ze wel een nieuwe tip voor me. Zoals dit adresje in Genua, waar je fantastische farinata di ceci kunt eten. Deze pizza-achtige koek gemaakt van kikkererwtenmeel, water, zout en olijfolie is in heel Ligurië, maar ook in de streek rond Pisa te krijgen.
Perfect gebakken
Sinds Marjan de aflevering van Two Greedy Italians zag waarin chef-koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo naar Genua gaan, had ze één grote wens: net als die twee gulzigaards ooit in de Antica Friggitoria Carega een stuk farinata proeven. Afgelopen augustus was het zover. Marjan: ‘Onder de arcades bij de haven bezocht ik het kleine deurloze tentje waar ze ook spartelverse vis in deeg frituren. Prima combi met de farinata, waar ik eigenlijk voor kwam. En hij viel niks tegen. Knapperig van buiten door het ter plekke bakken in grote ronde ijzeren bakblikken in de antieke houtoven. Zalvig van binnen dankzij de olijfolie. En natuurlijk lekker zout. Kortom: perfect.’
Hier kun je de farinata proeven:
Antica Friggitoria Carega, Via di Sottoripa 113r, Genua. Marjan schreef over dit adresje op favorflav.com.
Foto: greenme.it