Bardonecchia ligt in de regio Piemonte, en de meeste restaurants serveren er dan ook vooral gerechten uit de Piemontese keuken, zoals vitello tonnato en agnolotti. Maar de ligging in de bergen brengt ook ander eten met zich mee, zoals polenta. En in de winter drankjes als de bombardino en de cioccolata calda, warme chocolademelk – die je eigenlijk geen ‘melk’ meer kunt noemen, zó dik is-ie. Dat Bardonecchia vlak bij Frankrijk ligt, merk je ook aan de menukaart. Daarop duikt tussen de toetjes bijvoorbeeld vaak een tarte tatin op.
De lekkerste adresjes van Bardonecchia
—
Pasticceria Ugetti
In het weekend staat er steevast een rij bij Pasticceria Ugetti, speciaal voor hun krapfen, een soort kleine Berliner bollen. Maar doordeweeks heb je meer kans om snel aan de beurt te zijn. Let wel: de krapfen zijn er alleen om half vier ’s middags, niet eerder. En meestal zijn ze aan het eind van de middag al uitverkocht. Niet getreurd: Ugetti heeft nog veel meer zoete lekkernijen in het assortiment. De krapfen zijn er trouwens met verschillende vullingen, zoals crema (banketbakkersroom) of marmellata (jam). Ook te koop bij Ugetti: crema spalmabile (chocolade- of notenpasta) in verschillende smaken, zoals fondente (puur) of pistacchio (pistache).
Pasticceria Ugetti, Via Medail 80, open: elke dag 8-13 en 15-19.30 uur, website



—
Bar Punta Colomion
Lekker lunchen tijdens het skiën kan bij Bar Punta Colomion. Een beetje aan de rand van het skigebied, boven aan de sleeplift Colomion, die je door het lariksbos omhoog brengt. Een prachtige locatie met mooi uitzicht, en toch ook een wat beschutte ligging door de bomen eromheen (het ligt net onder de boomgrens). Aanrader: de funghi fritti, gebakken paddestoelen.


—
Al Crotin
Leuke en gemoedelijke koffie- en wijnbar, waar je gemakkelijk in gesprek komt met een gezelschap aan een buurtafeltje. Zoals wij out of the blue door een van de andere bezoekers gecomplimenteerd werden omdat we Ruché-wijn hadden besteld. (Dan weet je meteen dat je een goede keuze hebt gemaakt.) Deze Piemontese wijn is veel minder bekend dan barbera, maar zeker zo lekker. Aan de warm oranje geschilderde muren van Al Crotin hangen voorbeelden van het typische houtsnijwerk uit de omgeving, de grappoli di Melezet.
Al Crotin, Via Medail 76, gesloten op dinsdag


—
Ristorante Stella alpina
Restaurant Stella alpina ligt aan de andere kant van het spoor, om er te komen neem je de voetgangerstunnel. Als wij om half acht binnenkomen, zijn de meeste tafeltjes al bezet. Gelukkig hebben we gereserveerd, want het is vrijdag en het blijft de hele avond druk, ook om half tien komen er nog nieuwe gasten binnen. We beginnen met een proeverij van drie antipasti – tomino e miele mille fiori (een zachte kaas uit Piemonte, met honing), peperoni arrosto con acciughe (geroosterde paprika’s met ansjovis) en mocetta (gedroogd vlees). Als secondo polenta met worst en kaas, die heerlijk én machtig is. De uitgebreide dessertkaart lonkt, maar daar hebben we dus echt geen plek meer voor.
Stella alpina, Via Medail 96, +39 0122 99007



Foto’s: Lex van den Bosch (Bar Punta Colomion), Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl