Italiaans kookboek – Koken tussen vulkanen

Er worden zó veel mooie kookboeken uitgegeven dat je soms bijna niet meer weet welke je moet kiezen. Op zulke momenten vraag ik graag een insider om tips. Zoals Fusina Verloop, initiatiefnemer en organisator van de Kookboek van het Jaar-verkiezing. Zij ziet tal van mooie kookboeken langskomen, óók Italiaanse. Neem Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers, dat Kookboek van het Jaar 2014 werd. Wat maakt dit kookboek volgens Fusina zo bijzonder?

De pure Zuid-Italiaanse keuken

Fusina Verloop: ‘Al van jongs af aan namen mijn ouders ons mee naar het zuidelijkste puntje van Italië. Opera op het dorpsplein, niemand die een woord over de grens sprak en restaurantjes zonder menukaart. Daar heb ik de heerlijke, pure Zuid-Italiaanse keuken leren kennen. Niet te veel poespas, maar lekkere en goede ingrediënten. Precies zoals beschreven wordt in Koken tussen vulkanen. Auteur Ko Sliggers, die ontwerper en kok is, woonde enkele jaren in Zuid-Italië en verdiepte zich in de culinaire geschiedenis van het gebied en in de herkomst van de ingrediënten.’

Lekker en niet moeilijk, dit recept uit ‘Koken tussen vulkanen’: gegratineerde gedroogde tomaten

240 recepten

‘Het boek bevat zo’n 240 recepten, ingedeeld volgens de Italiaanse menuvolgorde, inclusief contorni (bijgerechten) en merende (snacks). De foto’s zijn eenvoudig; waarschijnlijk tijdens het koken door Sliggers zelf geschoten met zijn mobiele telefoon. Wel jammer dat het omslag van het boek van karton is: onhandig in de keuken, want dat wordt ongetwijfeld vies. Maar aan de andere kant is dat nou juist ook de charme van dit bijzondere boek: je moet het gewoon gaan gebruiken. Daar is een kookboek per slot voor bedoeld.’

Koken tussen vulkanen, Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis, ISBN 978-90-817648-2-7 (Kookboek van het Jaar 2014) – UPDATE: alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Kookboek Koken tussen vulkanen