Wat een heerlijk bladerboek! Marie Florence van Es schreef met De smaken van Italië een boek vol weetjes over de Italiaanse keuken. Want anders dan de titel misschien doet vermoeden, is het 288 pagina’s dikke boek geen kookboek. Er staan wel een aantal recepten in, maar verder zit het ergens tussen naslagwerk en onderhoudend leesboek in.
Reis door culinair Italië
De schrijfster neemt je mee op een – alfabetisch geordende – reis door culinair Italië, in ruim 650 trefwoorden. Daarbij komen vooral Italiaanse ingrediënten, streekproducten en gerechten aan bod. Of je nu geïnteresseerd bent in de herkomst van polenta, of in de variatie aan gedroogde hammen (kijk bij de P van prosciutto, ham), het staat erin. Doorgewinterde Italiëkenners weten misschien al van alles van de mortadella uit Bologna, maar zouden weleens verrast kunnen worden door het stukje tekst erna, over de mortadella uit Prato. En wie toevallig meer wil weten over het vermeende belang van Caterina De’ Medici voor de Franse keuken (een verhaal waar de Italianen dol op schijnen te zijn), bladert meteen door naar pagina 72.
Design en tiramisù
In de inleiding van haar boek beschrijft Marie Florence hoe vrienden en familie vreemd opkeken toen zij in 1974 Italiaans ging studeren: ‘Italië was in die tijd niet trendy. Het land werd meer geassocieerd met opengebroken auto’s en tasjesroof dan met design en tiramisù. In de Nederlandse winkels waren nauwelijks Italiaanse producten te krijgen want Italiaans koken was niet populair.’
Authentieke recepten
Hoe herkenbaar voor mij! Ook toen ik Italiaans ging studeren, tien jaar later, was de echte Italiaanse keuken nog niet erg bekend. Indertijd was een ‘Italiaanse’ maaltijd spaghetti met een saus van gehakt, paprika, tomaten, champignons, ui en ananas (!). Gelukkig zijn er tegenwoordig ook in het Nederlands allerlei kookboeken om wél authentiek Italiaans te koken. Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Probeer dan een van de recepten uit De smaken van Italië, zoals pasta met artisjokken en pancetta, of een hazelnotentaart uit Piemonte. Wel even zorgen dat je de juiste ingrediënten in huis haalt, natuurlijk!
De smaken van Italië, door Marie Florence van Es, uitgeverij Edicola, €24,95 – je kunt het boek via deze link bestellen bij bol.com
