Leuk, die vrolijke illustratie op de cover van het kookboek Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso. Een vrouw op de fiets, het Colosseum op de achtergrond, de fietsmand vol verse, net ingeslagen groenten. Ik krijg spontaan zin om de keuken in te duiken en een van de Romeinse gerechten uit het boek te maken.
Ruim honderd recepten
Nu is de Romeinse keuken sowieso een van mijn favoriete Italiaanse keukens. Zoals vaak in Italië hebben ze ook in Rome maar weinig ingrediënten nodig om iets heel lekkers te maken. Alleen pasta, eieren en spek bijvoorbeeld, voor de beroemde spaghetti alla carbonara. Het recept staat natuurlijk ook in het – net in de Nederlandse vertaling verschenen – kookboek van Galasso, met meer dan honderd gerechten uit haar geboortestad Rome.
Bijgeloof aan tafel
Tussen de recepten door staan verhalen uit Rome en weetjes over de Italiaanse (eet)cultuur. Zoals deze bijgelovige rituelen: ‘Dertien mensen aan tafel wordt gezien als vragen om ongeluk. Als je toch dertien mensen aan tafel hebt, kun je de kinderen aan een aparte tafel zetten. Geen kinderen in de familie? Zet dan een extra bord neer voor een niet-aanwezige gast. Zout morsen op het tafelkleed (of waar dan ook) is ook een onheilspellend teken. Als dat gebeurt moet je met je rechterhand een snufje zout over je linkerschouder gooien.’
Gemorste wijn
Gelukkig hoef je met je glas wijn dan weer niet zo voorzichtig te zijn: ‘Wijn morsen brengt geluk, zo veel zelfs dat iedere gast onmiddellijk een vinger in de gemorste wijn doopt en de achterkant van zijn oren aanraakt om te delen in het geluk dat gegarandeerd zal volgen.’
Verrukkelijk Rome, door Eleonora Galasso, fotografie David Loftus, € 24,95, uitgeverij Good Cook. Je kunt Verrukkelijk Rome via deze link bestellen bij bol.com