Vandaag kreeg ik bij de lunch in een restaurant in Piemonte een bordje met een dichtgevouwen linnen servet erop geserveerd. Erin zaten agnolotti del plin, pasta gevuld met rundvlees. Dit traditionele Piemontese gerecht wordt op verschillende manieren geserveerd: met boter en salie, met een vleessaus. Of in een servet dus, al tovagliolo. Op die manier blijven de verse deegkussentjes namelijk lekker zacht.

Ik keek wel even raar op toen het bordje voor me werd neergezet. Het leek alsof er niets onder het dichtgevouwen servet lag. Maar toen ik het openvouwde, kwamen de agnolotti tevoorschijn. Alleen de pasta, want agnolotti al tovagliolo worden zonder saus gegeten. Dan komt de vleessmaak van de vulling het beste tot zijn recht.
Verpakt in een servet
Het gebruik van een servet schijnt te maken te hebben met de vroegere gewoonte om mannen die op het veld aan het werk waren, hun lunch verpakt in een servet te brengen. Plin ten slotte is Piemontees voor ‘kneepje’ en slaat op de wijze waarop je de pasta om de vulling heen dichtknijpt.
