De stad Mantova (Mantua) in de Noord-Italiaanse regio Lombardije is beslist de moeite waard om te ontdekken. Ik kwam aan met de trein en liep vanaf het station gemakkelijk de stad in, via de wat ongezellige Via Solferino e San Martino. Deze gaat gelukkig al snel over in met keitjes geplaveide straten en – eenmaal in het oude centrum – overdekte zuilengalerijen zoals je die ook in andere Noord-Italiaanse steden als Bologna en Padova ziet.
Ontdek Mantova lopend
Mantova is klein en rustig, en er wordt veel gelopen en gefietst, ook (of misschien wel juist) door oudere mensen. Het is prachtig gelegen, met aan drie kanten een meer, het Lago Superiore, Lago di Mezzo en Lago Inferiore. En al is de stad klein, er is veel te zien.

Alle bezienswaardigheden van Mantova zijn goed te voet bereikbaar, bijvoorbeeld via de Percorso del Principe. Deze ‘route van de prins’ verbindt het Palazzo Ducale en het Palazzo Te en is zo’n twee kilometer lang. Een mooie wandeling door Mantova, waarbij je onderweg langs onder meer de Dom en het huis van kunstschilder Andrea Mantegna komt. Eindpunt: het Palazzo Te, met de overweldigende Sala dei Giganti.
Wandeling door Mantova
–1–
Het beginpunt van de Percorso del Principe is Piazza Sordello, waar je omringd bent door monumentale gebouwen. Allereerst het Palazzo Ducale, het onderkomen van de familie Gonzaga, die eeuwenlang over Mantova heerste. Bij het Palazzo Ducale hoort ook het Castello di San Giorgio, met daarin de bijzondere Camera degli Sposi.
De Camera degli Sposi, ook wel Camera Picta genoemd, is een vierkante kamer met fresco’s van renaissancekunstenaar Andrea Mantegna. Mantegna schilderde de fresco’s tussen 1465 en 1474 in opdracht van Ludovico III Gonzaga. Ludovico en zijn familieleden zijn in verschillende scènes afgebeeld op de wanden. Het plafond is gezichtsbedrog: de koepel met doorkijkje naar de hemel is slechts schijn. En toch houd je je hart vast als je ziet hoe de putti (de mollige kinderfiguurtjes) staan te balanceren op de rand! De Camera degli Sposi bevindt zich in de noord-oostelijke toren van het Castello di San Giorgio. Kaartjes koop je bij de kassa van het Palazzo Ducale op Piazza Sordello 40 of via de website.




Als je met je rug naar het Palazzo Ducale staat, zie je rechts de Dom van Mantova, de Cattedrale di San Pietro. En tegenover je het Palazzo Vescovile (of Palazzo Bianchi), met twee imposante figuren naast de ingang. Verder naar links staat het eind dertiende-eeuwse Palazzo Bonacolsi, gebouwd in opdracht van de familie Bonacolsi, die over Mantova heerste totdat de Gonzaga’s de macht grepen.
–2–
Steek vanaf het Palazzo Ducale het plein schuin over in de richting van het Palazzo Bonacolsi en ga onder de Voltone di San Pietro door. Loop verder onder de zuilengalerijen van de Via Broletto, langs Piazza Broletto, tot je op Piazza delle Erbe komt. Daar vind je het Palazzo del Podestà, het Palazzo della Ragione, de Torre dell’Orologio en het ronde kerkje Rotonda di San Lorenzo, de oudste kerk van de stad.


–3–
De Via Broletto buigt iets naar rechts af en komt uit op Piazza Andrea Mantegna. Maar vlak voordat je op het plein komt, zie je voor je de rijkversierde gevel van het Casa del Mercante. Het werd in 1455 gebouwd voor Giovanni Boniforte da Concorezzo, handelaar in stoffen. Het is niet open voor publiek, maar buiten hangt wel een handig bord met achtergrondinformatie.

–4–
Op Piazza Andrea Mantegna staat de Basilica di Sant’Andrea, een ontwerp van architect Leon Battista Alberti. Het duurde eeuwen, van 1472 tot het einde van de achttiende eeuw, om ’m te bouwen. De koepel van architect Filippo Juvarra werd gebouwd tussen 1732 en 1782.

–5–
Steek vanaf de kerk schuin naar links het plein over. Al snel, de tweede gevel aan je rechterhand, zie je het Casa Viani Tallarico, met fresco’s die toegeschreven worden aan de school van Mantegna. Zet wat stappen naar links, de zijstraat in, om de gevel goed te kunnen bekijken. Vervolg daarna je weg, langs terrasjes aan beide kanten, tot je op het punt komt waar je moet kiezen tussen twee straten aan weerszijden van een gebouw. Neem hier de linker straat, de Via Roma.

Aan het eind van de Via Roma kom je op een grote rotonde. Links bevindt zich de Rio, het kanaal dat Mantova bij wijze van spreken in tweeën deelt, met de Pescherie van Giulio Romano uit 1536. Op de rotonde ga je rechtdoor, naar de Via Principe Amedeo, die je helemaal af loopt.
–6–
De Via Principe Amedeo gaat over in de Via Giovanni Acerbi. Ook hier loop je steeds rechtdoor, tot je bij huisnummer 47 komt, aan je rechterhand. Dit is het Casa di Mantegna, het woonhuis van kunstschilder Andrea Mantegna.
Het Casa di Mantegna uit de vijftiende eeuw heeft een bijzondere constructie. Het vierkante gebouw heeft een binnenplaats met ronde muren, die een cirkel in het vierkant vormen. Het is gebouwd voor de kunstschilder Andrea Mantegna, op een stuk land dat geschonken was door Ludovico Gonzaga. Waarschijnlijk ontwierp Mantegna het huis zelf. Als je vanaf de binnenplaats omhoogkijkt, brengt dat in elk geval meteen zijn plafondschildering in de Camera degli Sposi in gedachten. Tegenwoordig is het Casa di Mantegna een tentoonstellingsruimte. Het is alleen open voor publiek als er een tentoonstelling of evenement is; zie de website.
–7–
Loop vanaf het Casa di Mantegna verder naar de Largo XXIV Maggio, met links de vervallen Tempio di San Sebastiano, ontworpen door Leon Battista Alberti. Steek de Viale Risorgimento over, en verderop ook de Viale Monte Grappa / Viale Isonzo, en je bent in het park rondom Palazzo Te, het eindpunt van de wandeling.
Mantova heeft het Palazzo Te te danken aan Federico II Gonzaga, achterkleinzoon van Ludovico III. Federico had Giulio Romano opdracht gegeven voor de bouw van een buitenverblijf, aan de rand van de stad, om er feesten te geven en belangrijke gasten te ontvangen. De ruimtes binnen hebben steeds een ander thema, zoals de Sala dei Giganti, met een schildering van de Giganten die de Olympische goden aanvallen. Een van de eerste zalen is de Camera di Amore e Psiche, over het liefdessprookje van Amor en Psyche, beschreven door de Romeinse schrijver Apuleius. Op het plafond zijn in achthoekige vakken schilderingen aangebracht, met in het midden Jupiter die Amor en Psyche in de echt verbindt. In deze zaal ontving Federico hoog bezoek, zoals keizer Karel V in het voorjaar van 1530. De keizer was zó onder de indruk van de fresco’s dat hij naar verluidt de bezichtiging van het Palazzo ruim een half uur stopzette om ze goed te kunnen bekijken. Op de bovenverdieping heerst een heel andere sfeer. Daar hangt tegenwoordig een collectie schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw, waaronder werk van de Italiaanse kunstenaar Federico Zandomeneghi (1841-1917). Kijk voor een bezoek aan het Palazzo Te op de website.


Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl