Bij al die mooie, rijpe tomaten bij de groenteboer denk ik meteen aan deze Italiaanse klassiekers met tomaat. Insalata caprese, panzanella en bruschetta. Ziet er mooi uit en is niet moeilijk te maken. Buon appetito!
Insalata caprese
Een mozzarella-tomaatsalade in de kleuren van de Italiaanse vlag. Snijd tomaten en buffelmozzarella in plakken en schik ze op een bord of schaal. Druppel er lekkere extra vergine olijfolie over, strooi er zout naar wens over, en garneer met enkele blaadjes basilicum.

Panzanella
Scheur voor deze Toscaanse broodsalade dikke sneden oud brood (reken op één à twee sneden per persoon) in kleine stukken. Meng extra vergine olijfolie, rodewijnazijn, peper en zout met enkele eetlepels koud water. Snijd tomaten in grove stukken en komkommer in kleine stukken, en schep de tomaten en de komkommer samen met het olie-azijn-mengsel en in dunne ringen gesneden rode ui bij het brood. Zet een tijdje weg, zodat de smaak goed in het brood kan trekken. Schep er op het laatst verse blaadjes basilicum door.
Bruschetta met tomaat
Snijd – al dan niet ontvelde – tomaten in blokjes en verwijder de zaadjes. Doe de blokjes tomaat met extra vergine olijfolie, peper en zout, en eventueel wat blaadjes basilicum in een schaal. Laat zo lang mogelijk intrekken (je kunt het ook een dag van tevoren klaarmaken). Gril sneden stevig brood kort in de oven, in een grillpan of op de barbecue. Wrijf het brood in met een teentje knoflook en schep er één of twee eetlepels van het tomaatmengsel op.


Laat het tomaatmengsel zo lang mogelijk intrekken voordat je het brood ermee belegt
Fotografie: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl