Alleen al vanwege de geweldige retro foto’s van ‘la Loren’ een waar collector’s item: het kookboek van Sophia Loren (toen nog als Sofia geschreven). Begin jaren zeventig werd het in het Nederlands uitgegeven door De Gruyter. Gelukkig zijn er nog genoeg tweedehands exemplaren van Koken con amore te vinden op internet – tegen vaak exorbitante prijzen, dát wel. (Update: inmiddels is er een Nederlandse heruitgave!) De Italiaanse actrice verbeeldde zich niet ‘met de grote meesters te kunnen wedijveren’, staat er in het voorwoord, maar verzamelde gewoon de gerechten waar ze zelf veel van houdt. Zoals peperoni ripieni di spaghetti, paprika’s gevuld met spaghetti.

Volgens de actrice, die oorspronkelijk uit Napels komt, is dit een ‘zeer Napolitaanse manier om paprika’s te eten’. En, ook fijn: ‘de bereiding is zeer eenvoudig’. Wel bleek Sophia niet altijd aan hoeveelheden en kooktijden te doen in haar recepten, dus was het improviseren geblazen. Voor twee personen gebruikten wij twee paprika’s, één blik gepelde tomaten en 70 gram spaghetti. En we voegden een klein pepertje toe; een beetje arrabbiata kan het immers best hebben.
Paprika’s gevuld met spaghetti à la Sophia Loren
Ingrediënten
paprika’s ▪ spaghetti ▪ tomatensaus ▪ mozzarella ▪ olie ▪ zout
Bereiding
Rooster de paprika’s in de oven, ontdoe ze van de vliesjes en vul ze met een mengsel van gekookte spaghetti met tomatensaus en stukjes mozzarella dat je eerst hebt laten afkoelen. Zet de gevulde paprika’s dicht tegen elkaar aan in een bakblik, besproei ze met olie en bestrooi met wat zout, verwarm ze in de oven.

Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl