Koffie in Italië: van ‘lungo’ tot ‘macchiato’

Koffie in Italië kent zó veel varianten, hoe zit het ook alweer precies? Een handig weetje is dat je standaard een espresso krijgt geserveerd, als je in Italië om un caffè vraagt. Wil je geen espresso, maar een andere koffievariant, specificeer dat dan. Maar let op: wil je koffie met melk, bestel dan in elk geval geen latte. Anders dan in Nederland of Amerika, betekent latte in het Italiaans namelijk gewoon: melk. Koffie met warme melk heet in Italië caffè latte.

Koffie in Italië

  • caffè – espresso
  • caffè al vetro – espresso geserveerd in een klein glaasje, in plaats van in een kopje (caffè in tazza)
  • caffè doppio – dubbele espresso
  • caffè lungo – minder sterke espresso
  • caffè ristretto – extra sterke espresso
  • caffè corretto – espresso met een scheutje sterke drank, meestal grappa
  • caffè decaffeinato, caffè deca – espresso zonder cafeïne
  • caffè d’orzo – ‘koffie’ gemaakt van gerst, en dus zonder cafeïne
  • caffè americano – koffie zoals veel toeristen ’m willen drinken, veel minder sterk dan Italianen gewend zijn: vaak een espresso aangelengd met veel water
Koffie in Italië - van caffè tot latte macchiato

Koffie met melk

  • caffè macchiato – espresso met een beetje melk; macchiato betekent ‘gevlekt’, oftewel ‘een wolkje’
  • caffè latte – espresso met warme melk; het onderscheid tussen een caffè latte, een cappuccino en een latte macchiato kan per bar nogal verschillen, maar over het algemeen heeft een caffè latte geen schuim en een cappuccino wel; en in een latte macchiato zit de meeste warme melk
  • cappuccino – cappuccino
  • latte macchiato – warme melk met een beetje koffie; soms krijg je de koffie er los bij in een kannetje, zodat je de melk zelf kunt macchiare (‘vlekken’, zie bij caffè macchiato)
  • marocchino – een mini-cappuccino, bestrooid met cacao; in sommige delen van Italië wordt er ook chocola aan toegevoegd
  • espressino – het Zuid-Italiaanse equivalent van de marocchino
Koffie in Italië

Italianen bestellen na een uur of elf ’s ochtends eigenlijk geen cappuccino, caffè latte of latte macchiato meer. Want koffie met melk valt later op de dag te zwaar op de maag, zeker na de maaltijd!

Italiaanse koffie in de zomer

  • caffè in ghiaccio – ijskoffie: espresso met ijsklontjes
  • caffè in ghiaccio con latte di mandorla – ijskoffie met amandelsiroop, ook wel caffè leccese (uit Lecce) genoemd; wordt veel gedronken in de Salento, het meest zuidelijke deel van Puglia
  • caffè shakerato – een typisch zomerdrankje: schuimende ijskoffie, gemaakt van espresso, ijsblokjes, vloeibare suiker en soms nog een (vanille)likeur
Koffie uit de Salento, Puglia - caffè in ghiaccio
Caffè in ghiaccio con latte di mandorla

Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl