Ontwerper en kok Ko Sliggers kookte jarenlang in Italië en schreef er een mooi boek over: Koken tussen vulkanen, waarmee hij door middel van verhalen en recepten een inkijkje in de Zuid-Italiaanse keuken geeft. Koken tussen vulkanen is anders dan traditionele kookboeken – gedrukt op mat papier, voorzien van talloze kleine fotootjes – maar daarom nog niet minder aantrekkelijk, integendeel. De prachtige, stoere vormgeving maakt dat je meteen aan de recepten wilt beginnen. Aan dit eenvoudige recept met gedroogde tomaten bijvoorbeeld, uit het hoofdstuk ‘Contorni’ (bijgerechten): pomodori secchi gratinati.
Gegratineerde gedroogde tomaten
Ingrediënten
12 stukken gedroogde tomaat ▪ 1 teen knoflook ▪ handje geroosterd broodkruim ▪ 1 eetlepel fijngehakte peterselie ▪ scheut olijfolie ▪ peper en zout
Bereiding
Week de gedroogde tomaten 12 uur in koud water. Kook ze vervolgens zacht en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de knoflook fijn (zie onderstaande kooktip) met wat zout en meng er het geroosterde broodkruim en de fijngesneden peterselie door. Wrijf er de binnenzijde van de tomaten mee in, kruid met peper, schik ze in een ingevette ovenschaal en bak ze in een halfuur af. Serveer met een straaltje olijfolie erover.
Kooktip: zo pers je knoflook zonder knoflookpers
De knoflookknijper kan in de la blijven, met een beetje zout en een koksmes wrijf je de knoflook tot de fijnste puree. Snijd de knoflook eerst in plakjes, bestrooi met wat zout en leg het mes plat op de knoflook. Druk met de muis van je hand op het lemmet van het mes terwijl je steeds dezelfde beweging maakt vanaf de knoflook naar buiten toe. Begin aan de rand en werk steeds verder naar binnen toe, totdat alle knoflook tot moes is gewreven.
Uit: Koken tussen vulkanen, Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis, ISBN 978-90-817648-2-7 (Kookboek van het Jaar 2014)