Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?

Pasticciotti. Burrata. Orecchiette. Het zijn de drie beroemdste specialiteiten van Puglia. Maar de culinaire to-do-list is nog veel groter. Eten is hier, in de hak van de laars, nu eenmaal een belangrijk ding; daarmee tonen de pugliesi hun gastvrijheid.

Specialiteiten van Puglia

De keuken van Puglia is weer een heel andere dan die van andere regio’s van Italië. Verwacht geen penne maar orecchiette (oortjespasta), geen grissini (soepstengels) maar taralli (ringvormige zoutjes), geen spinazie maar cime di rape (een groene bladgroente). Ontdek de vele specialiteiten van Puglia:

taralli

Ringvormige zoutjes, gemaakt van bloem, olijfolie, witte wijn, zout en – vaak – venkelzaad. Taralli zijn in Puglia dé snack bij je aperitief, en je vindt ze meestal ook in het broodmandje op tafel.

Specialiteiten van Puglia: taralli
Taralli in het broodmandje

antipasto misto

De pugliesi pakken graag uit met eten, en in het bijzonder met de antipasti, voorgerechten. Bestel een antipasto misto in bijvoorbeeld een havenstad als Gallipoli en hoogstwaarschijnlijk krijg je een hele trits aan vis- en groentegerechtjes geserveerd, het ene nog bijzonderder dan het andere.

burrata

De romige burrata lijkt op mozzarella, en dat is niet zo gek. Burrata wordt namelijk gemaakt van fior di latte (mozzarella van koemelk) en room. Eerst wordt de fior di latte tot een soort zakje gekneed, daarna wordt het gevuld met een mengsel van stracciatella (strengen fior di latte) en room.

Burrata op het karakteristieke servies van Puglia
Burrata, geserveerd op het kenmerkende blauw-witte servies uit Puglia

orecchiette alle cime di rapa

De lokale pasta orecchiette (Italiaans voor ‘oortjes’) wordt vaak geserveerd met cime di rapa en ansjovis. Cime di rapa is een bladgroente die in Nederland moeilijk te krijgen is. In Nederlandse recepten worden als alternatief vaak broccoli, Chinese broccoli of raapstelen genoemd.

Specialiteiten van Puglia - orecchiette
Orecchiette alle cime di rapa

fave e cicoria, purea di fave e cicoria

Een populair gerecht in heel Puglia, deze puree van gedroogde tuinbonen, geserveerd met de groene en een beetje bittere bladgroente cicoria. Zelf fave e cicoria maken? Hier vind je het recept.

ciceri e tria

Dialect voor pasta e ceci, oftewel: pasta en kikkererwten. Voor deze primo piatto wordt een deel van de pasta (tria is een lokale pastasoort die op tagliatelle lijkt) gefrituurd.

tiella alla barese

Ovengerecht uit Bari, dat wel iets wegheeft van paella. De ingrediënten zijn rijst, aardappelen en mosselen, vandaar dat het gerecht ook wel tiella di riso, patate e cozze wordt genoemd. Meer naar het zuiden, in Lecce en omgeving, heet het tajedda of tajeddha, en wordt er vaak ook courgette aan toegevoegd.

polpo in pignata, polpo alla pignata

Een gerecht van octopus, tomaat en aardappelen, dat oorspronkelijk bereid werd in een pignata, een terracotta pot.

bombette

Bombette (‘bommetjes’) zijn kleine rolletjes van (varkens)vlees, meestal gevuld met de kaas caciocavallo. Hun naam hebben ze te danken aan hun ronde vorm. Ze worden veel gegeten in plaatsen in het midden van Puglia. Zoals Cisternino, waar je ze bij de vele slagers rond het dorpsplein kunt eten, nadat je zelf het vlees naar keuze in de vitrine hebt aangewezen. Een andere specialiteit bij de slagers is gnummareddi, rolletjes van orgaanvlees.

Specialiteiten van Puglia: frisella
Frisella met tomaat

frisa, frisella

Een soort toast: frise of friselle zijn ronde gedroogde broodjes met een gat in het midden, die lang bewaard kunnen worden. Om ze te eten worden ze even ondergedompeld in water, om ze wat zachter te maken, en daarna belegd met bijvoorbeeld stukjes tomaat en olijfolie.

puccia

Broodje, vaak (maar niet altijd) met olijven, dat met verschillende ingrediënten belegd kan worden.

panzerotto

Streetfood uit Puglia: de panzerotto is een halvemaanvormige, gefrituurde mini-pizza, gevuld met mozzarella en tomaat. Ook in Milaan populair, waar de beroemde bakkerij Luini ze verkoopt, maar panzerotti komen oorspronkelijk toch echt uit het zuiden van Italië.

sgagliozze, scagliozzi

Nog meer streetfood, vooral te vinden in de straten van Foggia en Bari: gefrituurde plakken polenta.

caffè in ghiaccio con latte di mandorla

IJskoffie met amandelsmaak, een koffievariant die je vooral in het zuiden van Puglia, de Salento, tegenkomt. Wordt ook wel caffè leccese (‘koffie uit Lecce’) genoemd.

Koffie uit de Salento, Puglia - caffè in ghiaccio
Caffè leccese

pasticciotti

Pasticciotti zijn zanddeegtaartjes in de vorm van een madeleine, gevuld met banketbakkersroom. Hun goudkleurige glans danken ze aan het eiwit waarmee ze bestreken worden voordat ze de oven in gaan. De pasticciotto is afkomstig uit de Salento, het uiterste puntje van de hak, en wordt daar in veel hotels en bed & breakfasts al bij het ontbijt geserveerd. Ontdek nog meer zoetigheden uit Puglia.

Specialiteiten van Puglia - pasticciotti
Net uit de oven: pasticciotti

Fotografie: Lex van den Bosch (pasticciotti, burrata) en Annelies Kooijman (orecchiette, frisella, taralli, caffè leccese) voor parliamoitaliano.nl