‘Turijn in het klein’, was mijn eerste indruk van de stad Cuneo in zuidwest-Piemonte. Dat zit ’m vooral in de winkelstraten die net als in Turijn geflankeerd worden door zuilengalerijen, en in het indrukwekkende Piazza Galimberti, dat niet onderdoet voor de pleinen in de hoofdstad van Piemonte. En het klopt: Cuneo is een mooi provinciestadje, al is het wel flink kleiner dan Turijn. In dit artikel heb ik tips verzameld voor één à twee dagen in Cuneo.




Zien en doen in Cuneo
Dat opvallend grote – circa 24.000 m2 – Piazza Galimberti is een goed beginpunt voor een bezoek aan Cuneo. Elke dinsdagochtend is er markt op dit plein, dat het oude centrum van het nieuwe gedeelte van de stad scheidt.

Zijn naam dankt het Piazza aan de Italiaanse advocaat Duccio Galimberti (1906-1944), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette tegen het fascisme. Vanaf het balkon van zijn huis (nu Museo Casa Galimberti) hield Galimberti op 26 juli 1943, een dag nadat Mussolini op bevel van koning Vittorio Emanuele III gevangen werd genomen, een antifascistische toespraak. Midden op het plein herinnert een standbeeld van Galimberti aan deze held van het antifascistische verzet, die op 3 december 1944 door fascisten werd vermoord.
Een cuneese al rhum proeven
Onder de galerijen op de hoek van Piazza Galimberti zit – sinds 1923 – bar pasticceria Arione. Het is dé plek voor de eerste tip die ik kreeg voor Cuneo, namelijk een cuneese al rhum proeven. Binnen is meteen links de bar, met vitrines vol zoete lekkernijen, maar ik neem plaats op een van de bordeauxrode leren stoeltjes achterin en bestel een latte macchiato en een cuneese. Deze superbonbon wordt nog in de wikkel geserveerd op een schoteltje. Erbij komt een Brevetto per Marchio d’Impresa, wat een bewijs van echtheid is.



Het oude centrum
Als je vanaf Piazza Galimberti de winkelstraat Via Roma in loopt, beland je meteen in de karakteristieke sfeer van het oude centrum. Aan beide kanten van Via Roma zijn zuilengalerijen met winkels, maar juist als je midden op straat gaat lopen, heb je goed zicht op de mooi gerestaureerde gevels. Zoals het Casa Basso uit laat veertiende, begin vijftiende eeuw, waarvan bij de restauratie de oorspronkelijke gevel met gotische elementen weer tevoorschijn is gebracht. Overal staan borden met informatie over de gebouwen.



Sla ook zeker het zijstraatje Contrada Mondovì in, de oude joodse buurt. Hier zitten restaurantjes, ateliers en winkeltjes, zoals Senza Polvere, dat tweedehands boeken verkoopt, en het Museo diocesano San Sebastiano.

Aan de Via Roma vind je nog meer bijzondere gebouwen, zoals de Duomo Santa Maria del Bosco, het Palazzo della Torre en de Chiesa di Sant’Ambrogio. De laatste werd in de achttiende eeuw gebouwd op de plek van een eerdere kerk. De barokke gevel is van later datum, eind negentiende eeuw. In het oude gedeelte van Cuneo bevindt zich ook de voormalige San Francesco kerk en klooster. Daarin is nu het Museo Civico ondergebracht, met een archeologische en etnografische collectie.



Mercato Coperto
Op dinsdag- en vrijdagochtend kun je op Piazza Seminario terecht op de overdekte markt, de Mercato Coperto. Je vindt hier allerlei etenswaren, van vlees en vis tot groenten. Zoals in de herfst de porri bianchi (prei), waar deze regio bekend om staat.



Het nieuwe gedeelte van de stad
Als je vanuit het oude centrum teruggaat naar Piazza Galimberto en het plein oversteekt, kom je in het nieuwe gedeelte van Cuneo. Hier heet de winkelstraat Via Nizza. Onder de zuilengalerijen bevinden zich niet alleen veel winkels, maar ook losse etalages aan de straatkant. Die etalages horen soms bij winkels die zelf ergens anders in de stad zitten. Zo kwam ik bijvoorbeeld op het spoor van Carta da Zucchero (Corso Carlo Brunet 5). In deze leuke boetiek verkoopt eigenares Simona kleding en accessoires met een retrogevoel.



Viale degli Angeli
Een aanrader om te doen in Cuneo is een wandeling langs de 2,5 kilometer lange Viale degli Angeli naar het Santuario Madonna degli Angeli. Het beginpunt is bij de rotonde Rotatoria Giuseppe Garibaldi, een klein stukje ten zuidoosten van het centrale Piazza Galimberti. Het eerste stuk is nog weinig ‘groen’, langs mooie stadse palazzi in art nouveau-stijl. Daarna volgen hoge modernere flatgebouwen, die op een heel andere manier ook weer mooi zijn, met hun gekleurde mozaïektegeltjes.





Verderop wordt de bouw lager, met villa’s aan beide kanten van de Viale degli Angeli. Hoe verder je de stad uit gaat, hoe meer wandelaars en hardlopers je ziet. Aan het eind kom je bij het Santuario della Madonna degli Angeli. Strijk voordat je aan de terugtocht begint, neer op het terras van La Chiocciola degli Angeli voor een drankje of lunch.


Overnachten in Cuneo
Op een steenworp afstand van Piazza Galimberti ligt het Cuneo Hotel, nét in het nieuwe gedeelte van de stad. Een prettig familiehotel, met frisse moderne kamers. In het ontbijtzaaltje beneden wordt een uitgebreid ontbijt geserveerd. En, ook fijn, zeker als je alleen reist: de receptie is tot ’s avonds laat bemand. Via deze link boek je een hotelkamer bij booking.com


Cuneo in het kort
- Cuneo ligt in het zuidwesten van Piemonte, zo’n honderd kilometer ten zuiden van Turijn. Met de auto ben je er in anderhalf uur vanaf Turijn, en er is een rechtstreekse treinverbinding tussen de twee steden.
- Dat Cuneo op een wigvormig plateau ligt, gevormd door de twee rivieren Gesso en Stura die daar samenkomen, heeft de stad zijn naam gegeven: cuneo is Italiaans voor ‘wig’.
- Het aantal inwoners van Cuneo is ruim 56.000 (in 2017).

Foto’s: Annelies Kooijman | Parliamoitaliano.nl