De keuken van Sardinië, van culurgiones tot seadas

Twee weken Sardinië waren écht niet genoeg om al het lekkers te proeven dat op het eiland te krijgen is. Alleen al van brood en koekjes bestaan tientallen variëteiten, vaak per dorp verschillend. Wat we in elk geval overal wel op de kaart zagen staan, is de gevulde pasta culurgiones (foto boven). Die bleken niet alleen mooi, maar ook heel lekker. En dan de seadas! Dit typisch Sardijns dessert is een onweerstaanbare combinatie van jonge schapenkaas en honing.

Specialiteiten van Sardinië

culurgiones
De gevulde verse pasta van Sardinië. Oorspronkelijk uit de streek Ogliastra, maar inmiddels is het over het hele eiland een bekend gerecht. Terwijl ravioli vaak ricotta en spinazie binnenin hebben, zijn culurgiones gevuld met aardappel. Wat vooral opvalt aan deze typisch Sardijnse pasta, zijn de mooie decoraties aan de rand.

Sardinie specialiteiten culurgiones
Een van de bekendste specialiteiten van Sardinië - culurgiones
Culurgiones met tomatensaus

fregola
Fregola of fregula heeft wel wat weg van parelcouscous, maar het is pasta, al dan niet geroosterd (tostata). Wordt vaak gegeten met schelpdieren.

malloreddus
Een korte pastasoort, ook wel gnocchetti sardi genoemd.

panada
Een soort pasteitje of hartige taart, met een vulling van vlees en bijvoorbeeld erwtjes.

Panadas, pasteitjes gevuld met vlees en erwtjes
pane carasau - het flinterdunne brood van Sardinië
Pane carasau

pane carasau
Op Sardinië kun je niet om het flinterdunne brood pane carasau heen. Op het hele eiland wordt het standaard in het broodmandje geserveerd, en ook in de supermarkten liggen de pakken pane carasau opgestapeld. Hetzelfde brood, maar dan met olijfolie en zout, heet pane guttiau.

gallette 
Ook in het broodmandje, maar dan specifiek in het plaatsje Bosa aan de westkust: gallette. Het zijn rechthoekige, bolle kussentjes van brood, die je op de ‘naad’ makkelijk in twee helften breekt.

Gallette in het broodmandje in Bosa
Bottarga

bottarga
Bottarga is kuit van harder, een vis die muggine heet in het Italiaans. Vaak wordt de kuit in geraspte vorm geserveerd op de pasta. Wat ook kan: plakjes bottarga als antipasto, geserveerd met bijvoorbeeld bleekselderij en een schijfje citroen.

zuppa gallurese
Laat je niet in de war brengen door het woord zuppa. Dit gerecht uit de Gallura, het noord-oosten van Sardinië, wordt weliswaar met bouillon gemaakt, maar wat vervolgens op je bord komt, is een soort lasagne-achtig ovengerecht van (oud) brood en kaas.

tiriccas, papassinos, aranzadas
Sardinië kent koekjes in alle soorten en maten, vaak met amandelen als ingrediënt. Zoals papassinos, met amandelen en rozijnen. Aranzadas, met gekonfijte sinaasappel. Tiriccas, gevuld met most.

seadas
Seadas of sebadas zijn grote deegkussens gevuld met jonge schapenkaas, gefrituurd en geserveerd met honing. Zoet, maar o zo lekker.

Tiriccas
Typisch Sardijns dessert: seadas

Foto’s: Lex van den Bosch en Annelies Kooijman (gallette, pane carasau) | parliamoitaliano.nl