‘Typisch voor de keuken van Sardinië? Dan denk ik meteen aan malloreddus, de lokale pastasoort. En aan ingrediënten als saffraan en amandelen,’ zegt Noor. ‘O, en vlees, heel veel vlees!’ Samen met haar man Pietro heeft Noor een Sardijnse specialiteitenzaak in Breda, Papa e Citu genaamd. In een eerdere blog nam ze ons mee naar San Sperate, het dorp waar Pietro is opgegroeid. Nu vertelt ze ons over het eten op Sardinië.
Sociale gebeurtenis
Noor: ‘Eten is belangrijk op Sardinië, zoals in heel Italië. Het is een sociale gebeurtenis. En het beeld dat veel Nederlanders daarbij hebben, van een grote groep mensen aan één tafel, zo is het ook echt. Vooral tijdens de sagra, het dorpsfeest. Dan zit jong en oud aan lange tafels, tot nonnen in habijt aan toe.’

‘Als in San Sperate de Sagra delle Pesche gevierd wordt, het perzikenfeest, kun je op straat bij geïmproviseerde, tijdelijke keukentjes iets te eten bestellen. Van speenvarken tot de plaatselijke worst met anijszaad. Want, wat ik al zei: er wordt op Sardinië veel vlees gegeten, van kop tot staart.’
Mare e terra
‘Dat komt natuurlijk ook doordat er gekookt wordt met wat er voorhanden is op het eiland. Mare e terra – aan de kust vis, in het binnenland vlees. Een vriend van ons woont in het binnenland, tegen de bergen aan. De maaltijden daar zijn heel basic. Een stuk schaap of een lammetje, geroosterd op de barbecue. En daarbij brood en tomaten. Zó lekker, zoals je de puurheid van de ingrediënten dan proeft.’

‘Die pure smaken tref je overal op het eiland. Neem de lunch die wij eens op de San Benedetto-markt in Cagliari aten. Zeebaars en zwaardvis, die diezelfde ochtend gevangen waren, op de grill met venkel en een koud glas vermentino erbij. Eenvoud ten top!’
Saffraan en amandelen
‘Andere lokale ingrediënten die je terugziet in de specialiteiten van Sardinië, zijn saffraan en amandelen. Er worden bijvoorbeeld koekjes mee gemaakt. Zoals de pardulas, een soort kleine bakjes van deeg met een vulling van ricotta en een beetje saffraan, die traditioneel met Pasen worden gegeten. Of amaretti, zachte bitterkoekjes gemaakt van fijngemaakte amandelen. En vergeet de torrone alla mandorla niet, noga met amandelen.’

‘Ook typisch Sardijns, is pane carasau, flinterdun, breekbaar brood. Waar je ook gaat eten, altijd komt er pane carasau op tafel. Het is een van de vele producten die we standaard mee naar Nederland nemen. Heerlijk bij een schaal antipasti, met onder meer pecorino sardo. Dat er op Sardinië dagelijks met de schapen door het heuvelachtige landschap wordt gelopen om ze te laten eten, proef je gewoon aan deze pure schapenkaas af!’

Sardijnse specialiteiten in Breda
Pietro en Noor (op de foto hierboven) halen de pure smaken van Sardinië naar Nederland. Bij hun traiteur annex speciaalzaak Papa e Citu kun je terecht voor typisch Sardijnse streekproducten als de pasta malloreddus en amaretti sardi. Papa e Citu, Ginnekenweg 60, Breda, 076-8111116. Kijk voor meer informatie op de website.


Foto’s: Noor de Rooij