Recept voor het voorjaar: de vignarola van Giorgio Locatelli

Chef-kok Giorgio Locatelli woont in Londen, maar groeide op in het Noord-Italiaanse Corgeno. Thuis was zijn grootmoeder degene die kookte, zo schrijft hij in zijn nieuwe kookboek Made at home. ‘Als mijn oudere broer Roberto en ik uit school kwamen, stond er vaak soep klaar, gemaakt van de bouillon van mijn grootmoeder.’ Voor Made at home verzamelde Locatelli 150 recepten om thuis met familie te eten, zoals deze vignarola, een gerecht van voorjaarsgroenten uit Rome.

Vignarola

gesmoorde voorjaarsgroenten ▪ voor 6 personen

Giorgio Locatelli: ‘Vignarola is simpelweg een hulde aan dat bepaalde moment in het voorjaar als er een overdaad is aan artisjokken, en de eerste tuinbonen en doperwten. Wat hem bijzonder maakt, is dat de groenten een voor een worden gesmoord in olijfolie met een minieum scheutje water, zodat ze allemaal hun eigen smaak behouden.’

Ingrediënten
4 kleine artisjokken ▪ een scheutje olijfolie ▪ 5 bosuien, fijngesneden ▪ zeezout en versgemalen zwarte peper ▪ 200 g gedopte verse tuinbonen ▪ 200 g gedopte verse doperwten ▪ 10 muntblaadjes

Bereiding
Maak de artisjokken schoon – hier lees je hoe je de artisjokken schoonmaakt – en snijd ze in vieren.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan, voeg de bosui toe en laat ze kort smoren.

Giet de artisjokken af en doe ze in de pan. Voeg zout en peper toe en laat ze in de gesloten pan 2 minuten koken.

Doe de tuinbonen erbij met een paar eetlepels water, laat ze 2 minuten koken, voeg de doperwten toe, eveneens met 2 eetlepels water. Laat alles 2 minuten koken en doe er eventueel nog wat water bij. Elke groente moet nu gaar zijn en het water hebben opgenomen.

Maak het gerecht af met muntblaadjes. Eet het warm of koud.

Foto en recept uit: Made at home, Giorgio Locatelli, Fontaine Uitgevers, € 29,99. Je kunt Made at home via deze link bestellen bij bol.com

Italiaans kookboek Made at Home - Giorgio Locatelli