Italiaans recept: risotto op z’n Piemontees

Dat de grootouders van paus Franciscus uit Piemonte kwamen, heeft vast meegespeeld bij de keuze van de recepten in Eten met Franciscus. In dit boek zoomt schrijver Roberto Alborghetti in op het leven van Jorge Mario Bergoglio, oftewel paus Franciscus, aan de hand van de favoriete gerechten van de paus. Zoals deze Piemontese risotto.

Risotto op z’n Piemontees

Ingrediënten
1 liter zelfgemaakte groentebouillon ▪ 1 ui ▪ boter ▪ 250 g risottorijst, liefst Carnaroli ▪ half glas droge witte wijn ▪ 4 eetlepels geraspte grana padano

Bereiding
Breng eerst ongeveer 1 liter zelfgemaakte groentebouillon aan de kook. Schil ondertussen de ui en hak hem fijn. Smoor hem in een klontje boter (ca. 20 gram) in een pan. Voeg hier de risottorijst aan toe en laat die ongeveer 2 minuten karamelliseren. Roer de rijst af en toe met een houten lepel om, zodat hij gelijkmatig bakt zonder aan te branden. Meng de rijst met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je de risotto voorzichtig blijft roeren. Doe er telkens een scheutje bouillon bij zodra de rijst droog komt te staan. De rijst moet altijd in een laagje bouillon blijven staan.

Na ongeveer een kwartiertje kun je de rijst proeven, dan moet hij precies gaar zijn. De korrels moeten vrij zacht zijn en niet te droog. Neem de pan van het vuur en breng de rijst op smaak met de grana padano en een klontje boter. Goed doorroeren. Laat de risotto een paar minuten rusten en serveer terwijl hij nog goed warm is.

Italiaans recept: op z’n Piemontees

Kookboek: Eten met Franciscus

Recept en foto uit: Eten met Franciscus – Recepten van de paus voor een goed leven, door Roberto Alborghetti, Kosmos Uitgevers, € 20. Je kunt Eten met Franciscus via deze link bestellen bij bol.com