Italiaans recept: zondagse lasagne

Lasagne is bij uitstek een gerecht voor de zondag, vindt de Italiaanse Marina Vizzinisi. ‘Omdat je dan de tijd hebt om de saus zachtjes te laten garen.’ De culinair journaliste woont al zo’n dertig jaar in Amsterdam en weet inmiddels wel wat Nederlanders lekker vinden. ‘Lasagne! Er is geen ander Italiaans gerecht waarvan me zo vaak het recept wordt gevraagd. Hierbij mijn favoriete variant, een klassieke lasagne met een vleugje oregano.’

Lasagne
voor 8 personen

Ingrediënten
Voor de ‘ragù di carne’ (zoals bolognesesaus in het Italiaans heet): 1 wortel ▪ 1 stengel bleekselderij ▪ 1 ui ▪ extravergine olijfolie ▪ 500 gr rundergehakt ▪ 6 blikken gepelde tomaten ▪ zout ▪ peper ▪ oregano ▪ evt. verse basilicum
Voor de bechamelsaus: 100 gr boter ▪ 100 gr bloem ▪ 1 l melk ▪ nootmuskaat
En verder: 200 gr vers geraspte parmigiano (Parmezaanse kaas) ▪ 500 gr lasagnavellen ▪ 1 klontje boter (om de schaal in te vetten)

Bereiding
Was en schil de wortel, was de bleekselderij en pel de ui. Snipper de groenten heel klein en dun met een scherp mes. Doe de olie in een ruime braadpan en bak de groenten op een matig vuur totdat de ui glazig is en de wortel zacht begint te worden. Voeg eventueel een paar lepels water toe. Doe het gehakt erbij en laat het licht kleuren, maak het goed los met een vork. Voeg de tomaten toe en prak ze klein met een vork.
Breng op smaak met zout, peper en oregano en laat alles zachtjes stoven zonder deksel totdat de saus een beetje ingedikt is (circa 1 uur). Voeg de eventuele verse basilicum alleen op het allerlaatste moment toe.

Doe de boter in een kom met deksel in de magnetron gedurende 1 minuut op 800 watt.
Voeg al roerend de bloem toe, schenk de melk er beetje bij beetje bij en roer alles goed. Zet de kom zónder deksel terug in de magnetron gedurende 7 minuten op 800 watt.
Voeg zout en nootmuskaat toe en roer goed met een garde. Zet weer in de magnetron gedurende 4 minuten, of totdat de saus zo dik als vla is geworden.

Zet de oven aan op de temperatuur die aangegeven is op de verpakking van de lasagne. Vet een ovenschaal in met een klontje boter en doe een paar lepels ragù en bechamelsaus op de bodem. Leg een laagje lasagnavellen in de schaal en bedek ze goed met ragù en bechamelsaus; bestrooi met een dun laagje parmigiano.
Leg een tweede laag lasagnavellen erop en bedek goed met ragù, bechamelsaus en parmigiano. Ga zo door tot de ragù op is (als het goed is, houd je genoeg bechamel over om nog een laatste laagje lasagnavellen mee te kunnen bedekken).
Bestrooi rijkelijk met parmigiano en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Plaats de lasagne in de voorverwarmde oven gedurende de tijd die op de verpakking van de lasagnavellen staat aangegeven (meestal 30 minuten).
Haal de folie weg en laat de bovenkant in enkele minuten knapperig en lichtbruin worden.
Laat de lasagne voor het serveren 5 minuten afkoelen.

N.B. Lasagne maken kost veel tijd. Tip: maak een grote schaal lasagne, verdeel die in porties en vries in! Dan heb je vaker plezier van je werk.

Bron: radiocucina.blogspot.nl
Foto: Marina Vizzinisi