En zo ben ik terug op de plek waar mijn liefde voor Italië begon. Hier, op Piazza Santo Spirito in Florence, was de talenschool waar ik op mijn achttiende een half jaar lang Italiaanse les volgde. De school bestaat nog steeds. Ik kijk naar de gevel en de ingang en ben meteen terug in de tijd.
Full immersion Italiaans
Na een lange treinreis was ik aangekomen in een voor mij nog onbekende stad, bij mensen in huis die alleen Italiaans spraken. Een ouder echtpaar en hun (schoon)zus, bij wie ik me in het begin met handen en voeten verstaanbaar probeerde te maken. Maar als je full immersion in een stad gaat wonen – ook op de talenschool werd alleen Italiaans gesproken – gaat het hard met het leren van de taal. Mijn kennis van de Italiaanse cultuur bleef wél wat achter. Ik zou hier nu graag vertellen dat ik bijzonder geïnteresseerd was in Michelangelo, en uren in het Uffizi rondhing, maar als ik eerlijk ben bracht ik heel wat meer tijd in de plaatselijke discotheek door. Hé, ik was achttien!


4x eten en drinken in Oltrarno
De wijk waar ik taalles had, heet Oltrarno (‘aan de andere kant van de Arno’). Het was de plek waar ambachtslieden zoals de smid, de lijstenmaker en de schoenmaker zaten, en niet bepaald een plek om uit te gaan. Dat is nu wel anders. De werkplaatsen zijn er nog wel, maar ze maken steeds meer plaats voor horeca. Alleen al op Piazza Santo Spirito bevinden zich verschillende bars en restaurants, en ook de omliggende straten zijn goed voorzien. Dit zijn mijn vier favoriete adressen in de buurt.
- Trattoria La Casalinga
Trattoria om de hoek bij Piazza Santo Spirito. Serveert Toscaanse specialiteiten, zoals een overheerlijke ribollita: een dikke soep gemaakt van bonen, oud brood en cavolo nero.
Via dei Michelozzi 9r


- S.forno
Leuke bakkerszaak waar je tot tien uur ’s ochtends kunt ontbijten. Je kunt kiezen uit pane, burro e marmellata (brood, boter en jam), yoghurt met granola, of de versgebakken specialiteit van de dag, zoals een muffin of appeltaart.
Via Santa Monica 3r

- Il Magazzino
Osteria-tripperia aan het gezellige Piazza della Passera, met een mini-terrasje voor de deur. Hier eet je gerechten uit de traditionele Florentijnse keuken, en ja, dat betekent ook trippa (pens) en lampredotto (lebmaag), dé lokale specialiteiten! Maar je kunt er ook gewoon een goede melanzana alla parmigiana (ovengerecht met aubergine) krijgen.
Piazza della Passera 2/3
- Ditta artigianale
Trendy koffiezaak annex gin-bar, met een loungehoek en een binnenplaats voor zomerse dagen. Van hun zelf geroosterde bonen zetten ze niet alleen een traditionele espresso macchiato, caffè latte en cappuccino, maar bijvoorbeeld ook een flat white.
Via dello Sprone 5r

Fotografie: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl