• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Mini babà’s met limoncello – recept uit De Zilveren Lepel Bakboek

Mini babà met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Il Cucchiaio d’Argento is een klassieker onder de Italiaanse kookboeken. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1950 en was in Italië al jaren een standaardwerk voordat uitgeverij Phaidon in 2005 een Engelse vertaling uitbracht. De Nederlandse vertaling volgde in 2007. De afgelopen jaren verschenen al enkele afgeleiden van de dikke pil, waaronder De Zilveren Lepel voor kinderen, een kookboek voor kinderen vanaf circa 7 jaar, met 42 Italiaanse recepten. En nu is er De Zilveren Lepel Bakboek – voor taarten, cakes, biscotti, meringhe en meer lekkers. Zoals deze mini babà’s met limoncello.

Mini babà’s met limoncello

Ingrediënten – voor 24 stuks

voor de babà

  • 180 g boter
  • 7 eieren
  • 300 g hard wit broodmeel
  • 200 g type “00” bloem of patentbloem
  • 7 g instant gist (of 25 g vers bakkersgist)
  • 40 g superfijne suiker
  • 10 g zout
  • neutrale olie, om in te vetten

voor de siroop

  • 500 ml water
  • 200 g superfijne suiker
  • 200 ml limoncello

voor erbij

  • 300 ml slagroom
  • 80 g gekonfijte schijfjes citroen

verder nodig

  • kom
  • fijne zeef
  • staande mixer met deeghaak
  • garde
  • kleine individuele babavormpjes van 7 cm
  • bakplaat
  • aluminiumfolie
  • taartrooster
  • pan
  • maatbeker of kan
  • handmixer
  • spuitzak
  • grote stervormige spuitmond
Mini babà met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Zo maak je de mini babà’s met limoncello

Snijd de boter in kleine blokjes, doe ze in een kom en laat ze zacht worden.

Kluts de eieren in een kom. Zeef het meel en de bloem in de kom van de staande mixer en begin de gist en suiker erdoor te mixen. Voeg het zout en de geklutste eieren toe en meng alles goed. Voeg klontje voor klontje 150 g van de zachte boter toe en laat de mixer op lage snelheid draaien tot het deeg elastisch is en makkelijk van de wand van de kom loskomt.

Vet een schone kom in met neutrale olie. Leg het deeg in de kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Gebruik de rest van de boter om de individuele babavormpjes in te vetten, stuif er wat bloem in en zet ze op een bakplaat. Sla het deeg terug en verdeel het in 24 gelijke balletjes. Leg een balletje deeg in elk vormpje – de vormpjes moeten ongeveer halfvol zijn. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 20 minuten op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Verhit de oven tot 240 ˚C / 220 ˚C heteluchtoven, verwijder het folie en bak de babà’s 15-20 minuten in de hete oven, of tot ze goudbruin en gerezen zijn, en terugveren als je erop drukt. Laat ze even rusten, haal ze uit de vormpjes en leg ze op een rooster om volledig af te koelen.

Maak intussen de siroop door de suiker met het water in een kleine pan op laag vuur te zetten. Wals het water regelmatig in de pan tot de suiker opgelost is. Zet het vuur vervolgens halfhoog, giet de limoncello erbij en laat het mengsel 2 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Dompel de babà’s onder in de siroop tot ze verzadigd zijn en laat ze 10 minuten op een rooster uitlekken. Klop de slagroom met een handmixer en schep hem in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Maak een verticaal sneetje in elke babà – niet helemaal erdoor – en druk er een plakje gekonfijte citroen in. Leg de babà’s op serveerbordjes, schep er een lepel siroop over en maak ze af met een toef slagroom.

TIPS EN TRUCS

Als je de tijd hebt, laat de gebakken babà’s dan 12 uur op het taartrooster staan voordat je ze in de siroop doopt. Ze drogen dan een beetje uit en absorberen daardoor meer siroop, maar blijven ook beter in vorm.

Recept en foto uit: De Zilveren Lepel Bakboek, fotografie: Haarala Hamilton, €47,99, Uitgeverij Spectrum – je kunt het bakboek via deze link bestellen bij Bol.com

De Zilveren Lepel Bakboek

Dit vind je misschien ook leuk

  • wilde asperges plukken in Italië

    Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges

  • Strozzapreti met zeevruchten uit het kookboek Pasta Grannies: Comfort Cooking van Vicky Bennison

    Strozzapreti met zeevruchten – recept uit Pasta Grannies, deel 2

  • Spaghetti met citroenpesto

    Pastarecept uit Procida – spaghetti met citroenpesto

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

ma 29 mei 2023

Uitcheckdatum

di 30 mei 2023
Booking.com

Instagram

🇮🇹🍝 Italië en lekker eten, laten dat nou 🇮🇹🍝 Italië en lekker eten, laten dat nou net twee van mijn favoriete onderwerpen zijn. Leuk om er in Margriet van deze week tips over te geven! (Nu in de winkel)
.
.
.
#italietips #italie #margriet #deitaliaansekeuken #lacucinaitaliana #tips #piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano
Buona festa della mamma 🧡 Auguri a tutte le mam Buona festa della mamma 🧡 Auguri a tutte le mamme!
.
🖼 ‘Prime letture’, een moeder die haar kind leert lezen, geschilderd door Plinio Nomellini in 1906, gezien op de tentoonstelling ‘Sprezzatura’ in het Drents Museum Assen, oktober 2019; uitgeleend door GAM Milano
.
.
.
#festadellamamma #festadellamamma2023 #moederdag #plinionomellini #italiaanseschilderkunst #arteitaliana #lerenlezen #kunstkijken #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #gammilano #drentsmuseumassen
Kon deze koelkastmagneet natuurlijk niet zomaar vo Kon deze koelkastmagneet natuurlijk niet zomaar voorbijlopen 🍅
.
#withmynameonit #literally #fridgemagnet #koelkastmagneet #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #italia #italy #pomodori #annalisa #kitchen
Het enige dat niet lijkt te veranderen in Trasteve Het enige dat niet lijkt te veranderen in Trastevere, zijn de over de weg gespannen waslijnen met fris gewassen kledingstukken. Voor de rest is er in deze dorpse wijk van Rome, die voorheen overdag nog heel rustig was, nu op elk uur van de dag volop reuring. Ook heet een van mijn oude favoriete osteria’s, Da Olindo, nu Del Roody, van een andere eigenaar. En nee, ik heb er niet gegeten. Soms moet je niet aan goede herinneringen tornen.
.
.
.
#trastevere #roma #romaamor #osteria #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #opreisinitalie #herinneringen #whatitalyis #wasgoed #waslijn
Arrivata a Roma 🧡 . . . #roma #romaamor #traste Arrivata a Roma 🧡
.
.
.
#roma #romaamor #trastevere #italia #italy #aperitivo #crodino #opreisinitalie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano
In de straten van Napels 💙 . . . #napoli #lestr In de straten van Napels 💙
.
.
.
#napoli #lestradedinapoli #napels #visititaly #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl 
#streetart #sscnapoli
Galleria Umberto I, Napoli 💙 . . . #napoli #nap Galleria Umberto I, Napoli 💙
.
.
.
#napoli #napels #visititaly #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #galleriaumbertoi #galleriaumbertonapoli
Een stukje met de metro in Napels is tegelijkertij Een stukje met de metro in Napels is tegelijkertijd een designroute, zoals dit ontwerp van architect Oscar Tusquets Blanca in metrostation Toledo [link in bio]
.
.
.
#napels #napoli #linea1 #metropolitana #toledo #OscarTusquetsBlanca #metdemetro #citytrip #visititaly #opentomeraviglia #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalie
Napels is klaar om te feesten 💙 De rauwe levend Napels is klaar om te feesten 💙 De rauwe levendigheid van Napels is meteen ook de charme van deze Zuid-Italiaanse stad. En we treffen het, want we zijn hier precies nu voetbalclub SSC Napoli op het punt staat om landskampioen te worden. Heel Napels is getooid in de kleuren van de club, van de vlaggen aan de gevels tot de blauw-witte linten boven de straten. Afgelopen zondag was er een kans om het kampioenschap zeker te stellen, maar de napoletani moeten nog even wachten om feest te kunnen vieren. Zal de uitwedstrijd vanavond tegen Udinese verlossing brengen?
.
.
.
#sscnapoli #napoli #scudetto #kampioen #kampioenschap #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #seriea #campioniditalia
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.