• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Mini babà’s met limoncello – recept uit De Zilveren Lepel Bakboek

Mini babà met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Il Cucchiaio d’Argento is een klassieker onder de Italiaanse kookboeken. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1950 en was in Italië al jaren een standaardwerk voordat uitgeverij Phaidon in 2005 een Engelse vertaling uitbracht. De Nederlandse vertaling volgde in 2007. De afgelopen jaren verschenen al enkele afgeleiden van de dikke pil, waaronder De Zilveren Lepel voor kinderen, een kookboek voor kinderen vanaf circa 7 jaar, met 42 Italiaanse recepten. En nu is er De Zilveren Lepel Bakboek – voor taarten, cakes, biscotti, meringhe en meer lekkers. Zoals deze mini babà’s met limoncello.

Mini babà’s met limoncello

Ingrediënten – voor 24 stuks

voor de babà

  • 180 g boter
  • 7 eieren
  • 300 g hard wit broodmeel
  • 200 g type “00” bloem of patentbloem
  • 7 g instant gist (of 25 g vers bakkersgist)
  • 40 g superfijne suiker
  • 10 g zout
  • neutrale olie, om in te vetten

voor de siroop

  • 500 ml water
  • 200 g superfijne suiker
  • 200 ml limoncello

voor erbij

  • 300 ml slagroom
  • 80 g gekonfijte schijfjes citroen

verder nodig

  • kom
  • fijne zeef
  • staande mixer met deeghaak
  • garde
  • kleine individuele babavormpjes van 7 cm
  • bakplaat
  • aluminiumfolie
  • taartrooster
  • pan
  • maatbeker of kan
  • handmixer
  • spuitzak
  • grote stervormige spuitmond
Mini babà met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Zo maak je de mini babà’s met limoncello

Snijd de boter in kleine blokjes, doe ze in een kom en laat ze zacht worden.

Kluts de eieren in een kom. Zeef het meel en de bloem in de kom van de staande mixer en begin de gist en suiker erdoor te mixen. Voeg het zout en de geklutste eieren toe en meng alles goed. Voeg klontje voor klontje 150 g van de zachte boter toe en laat de mixer op lage snelheid draaien tot het deeg elastisch is en makkelijk van de wand van de kom loskomt.

Vet een schone kom in met neutrale olie. Leg het deeg in de kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Gebruik de rest van de boter om de individuele babavormpjes in te vetten, stuif er wat bloem in en zet ze op een bakplaat. Sla het deeg terug en verdeel het in 24 gelijke balletjes. Leg een balletje deeg in elk vormpje – de vormpjes moeten ongeveer halfvol zijn. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 20 minuten op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Verhit de oven tot 240 ˚C / 220 ˚C heteluchtoven, verwijder het folie en bak de babà’s 15-20 minuten in de hete oven, of tot ze goudbruin en gerezen zijn, en terugveren als je erop drukt. Laat ze even rusten, haal ze uit de vormpjes en leg ze op een rooster om volledig af te koelen.

Maak intussen de siroop door de suiker met het water in een kleine pan op laag vuur te zetten. Wals het water regelmatig in de pan tot de suiker opgelost is. Zet het vuur vervolgens halfhoog, giet de limoncello erbij en laat het mengsel 2 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Dompel de babà’s onder in de siroop tot ze verzadigd zijn en laat ze 10 minuten op een rooster uitlekken. Klop de slagroom met een handmixer en schep hem in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Maak een verticaal sneetje in elke babà – niet helemaal erdoor – en druk er een plakje gekonfijte citroen in. Leg de babà’s op serveerbordjes, schep er een lepel siroop over en maak ze af met een toef slagroom.

TIPS EN TRUCS

Als je de tijd hebt, laat de gebakken babà’s dan 12 uur op het taartrooster staan voordat je ze in de siroop doopt. Ze drogen dan een beetje uit en absorberen daardoor meer siroop, maar blijven ook beter in vorm.

Recept en foto uit: De Zilveren Lepel Bakboek, fotografie: Haarala Hamilton, €47,99, Uitgeverij Spectrum – je kunt het bakboek via deze link bestellen bij Bol.com

De Zilveren Lepel Bakboek

Dit vind je misschien ook leuk

  • Culurgiones uit het kookboek van Roberta Pagnier

    Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

  • Ciambotta uit het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi'

    Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi

  • wilde asperges plukken in Italië

    Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges

Over Parliamo italiano

In Piemonte

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

HET MOOISTE VAN ITALIË IN JE INBOX

Wil je een paar keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor Parliamo italiano-post via deze link.

Parliamo italiano

OVERNACHTEN IN ITALIE? ONTDEK MIJN TIPS VOOR HOTELS EN B&B’S

  • Slapen in een klooster in Italië – Santuario di Oropa in Piemonte
    Kloosterhotels in Italië – slapen in een oud klooster
  • Domus Aurea in Carpi
    Bed & breakfast Domus Aurea, stijlvol adres in Carpi, Emilia-Romagna
  • Hotels in Bologna - Canonica Apartments
    De leukste adresjes om te overnachten in Bologna
  • Donna Elena Epoque Residence – charmant verblijf in Asti, Piemonte
  • Plum Tree, een van de twee appartementen van Hazelnut Valley in Guarene, Piemonte
    Hazelnut Valley, heerlijk verblijf in het wijn- en hazelnootgebied van Piemonte
  • La Buvette de la Ferme en achteraan La Ferme du Grand Paradis zelf
    La Ferme du Grand Paradis, paradijselijke agriturismo in Valle d’Aosta
  • Domus Antica Aosta – gastvrije b&b in het hart van Aosta

ReizenReizen

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

zo 01 okt 2023

Uitcheckdatum

ma 02 okt 2023
Booking.com

Volg Parliamo italiano ook op Instagram

💦 GENEESKRACHTIG WATER IN PIEMONTE 💦 Op Piaz 💦 GENEESKRACHTIG WATER IN PIEMONTE 💦 Op Piazza della Bollente in Acqui Terme hangt een rottende zwavellucht, maar daar laten maar weinig inwoners van het Piemontese stadje zich door tegenhouden om water te tappen. Het water uit de warmwaterbron (‘bollente’ betekent: kokend) zou namelijk een geneeskrachtige werking hebben. 

Lees meer over La Bollente en Acqui Terme op mijn blog (link in bio).
.
📷 @lexvandenbosch 
.
.
#acquiterme #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #labollente #labollenteacquiterme #labollentediacquiterme #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #whatitalyis #whatitalyis🇮🇹
☔️🎬 Het perfecte weer om naar de bioscoop t ☔️🎬 Het perfecte weer om naar de bioscoop te gaan. En laat daar nu net de nieuwe Italiaanse film ‘Il Colibrì’ draaien, met in de hoofdrol Pierfrancesco Favino. Ook Nanni Moretti (foto) speelt in deze verfilming van het gelijknamige boek van Sandro Veronesi.
.
#ilcolobrì #ilcolibrìfilm #ilcolibrifilm #film #italiaansefilm #nieuwindebioscoop #naardefilm #naardebioscoop #alcinema #cinemaitaliano #pierfrancescofavino #favino #nannimoretti #cineart #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 ITALIË PER POST 🇮🇹 Ze zijn er weer 🇮🇹 ITALIË PER POST 🇮🇹 Ze zijn er weer: de speciale Caffè-ansichtkaarten ☕️ van Parliamo italiano! In A5-formaat (14,8 x 21 cm), leuk om te versturen 💌 of in te lijsten en op te hangen, bijvoorbeeld in de keuken. Verkrijgbaar per set van drie kaarten met drie enveloppen, voor €8,95 per set + verzendkosten. Zie link in bio hoe ze te bestellen, of mail rechtstreeks naar annelies@parliamoitaliano.nl 💌☕️🇮🇹
.
.
#caffe #italie #italieliefhebbers #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #kaartjesturen #koffie #A5 #ansichtkaarten
Dank, of liever: grazie mille, aan @onze_taal voor Dank, of liever: grazie mille, aan @onze_taal voor de vermelding in Taalpost van vandaag 
.
.
#woorden #taal #italiaansetaal #italiaans #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #woordenlijstje #kleding #spooksokken #fantasmini #dolcevita #prendisole #chiodo #tronchetti
🧡 RECEPT VOOR GEVULDE PASTA 🧡 De mooiste gev 🧡 RECEPT VOOR GEVULDE PASTA 🧡 De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Meestal worden ze geserveerd met een eenvoudige tomatensaus, maar in haar nieuwe kookboek ‘Roberta’s cucina povera’ geeft Roberta Pagnier een recept met boter en salie. Het moeilijkste is het vouwen, zegt zij. Misschien dit weekend alvast oefenen? Zie link in bio voor het recept
.
.
.
#italiaansrecept #sardinie #culurgiones #robertapagnier #robertascucinapovera #italiaanskoken #pasta #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #deitaliaansekeuken #specialiteitenvansardinie
🇮🇹 🎬 Win vrijkaartjes voor de nieuwe Ital 🇮🇹 🎬 Win vrijkaartjes voor de nieuwe Italiaanse film IL COLIBRÌ 🎬 🇮🇹
.
Vanaf volgende week in de bioscoop: ‘Il Colibrì’, met in de hoofdrol Pierfrancesco Favino als Marco Carrera. Het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sandro Veronesi: 
.
Als kind brengt Marco de zomer altijd aan de Toscaanse kust door. Daar wordt hij verliefd, maar moet hij ook leren omgaan met een groot verlies. Eenmaal volwassen leeft Marco als arts tussen Rome en Parijs. Ondertussen ziet hij zijn dochter opgroeien en komt hij een oude geliefde tegen.
.
Namens Cinéart mag ik 1x 2 vrijkaartjes weggeven. Wil jij kans maken? Stuur dan vóór a.s. maandag 18 september 2023 een bericht naar annelies@parliamoitaliano.nl o.v.v. ‘Colibri’.
.
De winnaar krijgt persoonlijk bericht.
.
.
.
.
#ilcolobrì #ilcolibrìfilm #ilcolibrifilm #film #italiaansefilm #nieuwindebioscoop #naardefilm #pierfrancescofavino #favino #nannimoretti #cineart #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 Als een Italiaan niet wil dat z’n sokke 🇮🇹 Als een Italiaan niet wil dat z’n sokken te zien zijn, trekt hij ‘fantasmini’ aan, heel korte sokjes die niet boven de rand van je schoenen uit piepen. De term ‘fantasmino’ is een verkleinwoord van ‘fantasma’, geest. Spooksokken dus eigenlijk. En zo zijn er meer grappige Italiaanse woorden voor kleding [link in bio] 👗🧦
.
.
.
#italiaansetaal #linguaitaliana #woordenlijstje #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #grappigetermen #taal #ildolcevita #ilprendisole #ifantasmini #fantasmini #ilchiodo #loscaldacuore #scaldacuore #kledingstukken #inhetitaliaans
Instagram bericht 17878847003932094 Instagram bericht 17878847003932094
⛱️ Buon Ferragosto a tutti! 🏖️Met voor wi ⛱️ Buon Ferragosto a tutti! 🏖️Met voor wie nu in Italië is, een lijstje zomerse Italiaanse woorden, van ‘cappello di paglia’ tot ‘grigliata’ [link in bio]
.
.
.
#buonferragosto #buonferragostoatutti #mare #spiaggia #italia #whatitalyis #liguria #zomer #estate #summertime #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #augustus #agosto
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Emilia-Romagna Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Meest gelezen blogs

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Dit eet je in Rome

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.