Bekijk de oogst aan Italiaanse kookboeken van 2017, van een broer en zus die niet uitgeschreven raken over het Italiaanse eten tot het Engelstalige kookboek met familierecepten van Giorgio Locatelli (van de tv-serie Italy Unpacked).

Fratello & Sorella: over Italië, koken en lekker eten
Een broer en een zus die elkaar online schrijven over eten, en dan vooral het eten in het Zuid-Italiaanse Puglia. Op fratello-sorella.nl kun je de mailwisseling van auteur, cellist en olijfboer Frans in Italië en zijn zus Karin in Nederland volgen. Bij elke mail zit een recept, en tussen de regels door steek je ook nog eens een hoop op over typisch Italiaanse zaken. Afgelopen september is een selectie uit hun verhalen en recepten gebundeld in een heerlijk boek, met ongedwongen foto’s van Ronald Hoeben van het leven en de mensen in Puglia.
Fratello & Sorella – Over Italië, koken en lekker eten, Frans en Karin van Munster, uitgeverij Prometheus. Je kunt Fratello & Sorella via deze link bestellen bij bol.com
Sicilië: een eiland vol exotische gerechten
De Britse Giancarlo en Katie Caldesi doken voor hun kookboek Sicilië in de exotische keuken van het Italiaanse eiland. Sicilië is in de loop der eeuwen veroverd door onder anderen de Grieken, de Arabieren en de Spanjaarden, en allemaal lieten ze hun sporen na, óók op culinair gebied. Het boek begint daarom met een klein geschiedenislesje, met de titel ‘Wie nam wat mee en wanneer?’. Daarna volgt een scala aan Siciliaanse recepten, van streetfood uit Palermo tot courgettelinten met salmoriglio.
Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland, door Giancarlo en Katie Caldesi, fotografie Helen Cathcart, uitgeverij Good Cook. Je kunt Sicilië via deze link bestellen bij bol.com

Osteria recepten: de regionale keuken
In het kookboek Osteria recepten komen alle Italiaanse regio’s samen. Chef-koks bij de beste osteria’s van heel Italië geven hun lekkerste recepten – 545 in totaal! – prijs. En wie weleens in Italië is geweest, weet dat je bij een osteria (over het algemeen genomen dan, hè!) heel goed kunt eten. Denk: slow food, regionale keuken, pure ingrediënten.
Osteria recepten – Culinaire reisgids langs de beste Slow Food osteria’s van Italië, Grazia Novellini, uitgeverij Novecento. Je kunt Osteria recepten via deze link bestellen bij bol.com

Verrukkelijk Rome: spaghetti alla carbonara en meer
Natuurlijk staat de Romeinse klassieker spaghetti alla carbonara in Verrukkelijk Rome. Daarnaast geeft Eleonora Galasso nog ruim honderd recepten van gerechten uit haar geboortestad Rome, verdeeld in hoofdstukken als ‘Ontbijtritueel aan de bar’ en – handig – ‘Voor in de voorraadkast’. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over Rome en weetjes over de Italiaanse (eet)cultuur.
Verrukkelijk Rome, Eleonora Galasso, fotografie David Loftus, uitgeverij Good Cook. Je kunt Verrukkelijk Rome via deze link bestellen bij bol.com

Made at Home: familierecepten van Giorgio Locatelli
Chef-kok Giorgio Locatelli, bekend van de BBC-serie Italy Unpacked en eigenaar van restaurant Locanda Locatelli in Londen, kwam dit jaar met het Engelstalige kookboek Made at Home. Daarin geeft hij meer dan 150 ‘simpele familierecepten’. Leuk: de variaties op een thema, zoals 4x burrata (vier recepten met de romige kaas uit Puglia) of 4x pancotto (recepten uit vier regioni, namelijk Lombardije, Toscane, Puglia en Calabrië). Wie liever recepten in het Nederlands leest, zoals ik, wacht op de Nederlandse vertaling. Die verschijnt voorjaar 2018 bij uitgeverij Fontaine.
Made at Home (Engelstalig), Giorgio Locatelli, uitgeverij 4th Estate. Je kunt Made at Home via deze link bestellen bij bol.com
UPDATE 2018 De Nederlandse vertaling van Made at Home is inmiddels verschenen; kijk hier voor het Nederlandstalige recept van de vignarola van Giorgio Locatelli.