Wist je dat het allereerste ijsje op een stokje overgoten met chocolade in Turijn werd gemaakt? Deze Pinguino, zoals het ijsje heet, werd in 1938 uitgevonden door de ijsmakers van Pepino.
Verschillende smaken voor de Pinguino
Het ijs van Pepino, oorspronkelijk opgericht in 1884 door de naar Turijn vertrokken Napoletaan Domenico Pepino, wás al beroemd, maar de Pinguino deed daar nog een schepje bovenop. Het ijsje is nog altijd verkrijgbaar, onder meer bij Pepino’s ijssalon op Piazza Carignano. Er zijn klassieke smaken, zoals gianduja (chocolade en hazelnoot), nocciola (hazelnoot) en menta (munt), en special editions, bijvoorbeeld met vermouth-smaak.


Niet zo gek trouwens dat de Pinguino juist in Turijn werd uitgevonden, want de Noord-Italiaanse stad staat bekend om zijn chocolade. En niet om chocolade alleen. Ook grissini (soepstengels), vermouth en tramezzini (sandwiches) komen hiervandaan. Lees er meer over in dit artikel over specialiteiten van Piemonte.
Gelateria Pepino, Piazza Carignano 8, Turijn, website


Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl




