Met stip op één: de pasticciotti. En naast die met banketbakkersroom gevulde zanddeegtaartjes kent de regio Puglia meer zoete specialiteiten. Van tette delle monache uit Altamura (foto boven) tot ‘gevulde hosties’ uit Monte Sant’Angelo.
Zoete specialiteiten uit Puglia
pasticciotti
Het standaard ontbijt in Italië is een cornetto bij je cappuccino, maar in Lecce en de rest van de Salento, het uiterste puntje van Puglia, troffen we in elke bar en in elke bed & breakfast ook pasticciotti aan. Zanddeegtaartjes gevuld met banketbakkersroom, het allerlekkerst als ze net uit de oven komen. Hoe lang de pasticciotti al gegeten worden, is niet bekend. Er wordt gezegd dat ze in 1745 zijn uitgevonden door een bakker in de plaats Galatina. Hij had nog wat deeg en room over en maakte daar een klein taartje van. Un pasticcio noemde hij het: broddelwerk. Maar lékker was het wel!

bocconotti
Nog meer taartjes van zanddeeg, vergelijkbaar met de pasticciotto. Er zijn diverse vullingen, de bekendste is banketbakkersroom en kersen.
ostie ripiene
Twee hostie-achtige wafeltjes, met ertussen gekaramelliseerde amandelen. Ostie ripiene zijn een specialiteit van de plaats Monte Sant’Angelo in de Gargano, het noordelijkste deel van Puglia.
intorchiate con mandorle
Koekjes in de vorm van een vlecht, versierd met amandelen en kristalsuiker.
biscotto di Ceglie
Een klein vierkant koekje uit de plaats Ceglie Messapica, gemaakt van amandeldeeg, met kersenjam bovenop. Wil je ze proeven, vraag dan naar piscquett’l – zo heten de koekjes in het lokale dialect.
tette delle monache, tette delle suore
Een soort soezen gevuld met slagroom, in de vorm van een borst. Vandaar de naam: tette delle monache, oftewel: nonnenborsten. Wij proefden ze in de Bar Commercio op Piazza Garibaldi in Noci, maar oorspronkelijk komen ze uit de plaats Altamura, op een uur rijden.

Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl