Het is prettig druk als we binnenlopen bij Panzerò, lunch is op z’n hoogtepunt. We gaan zitten aan een van de weinige tafeltjes die nog vrij zijn, en algauw komt eigenaar Cosimo – ‘Iedereen noemt me Mimmo’ – ons enthousiast uitleg geven over de menukaart. Die staat vol specialiteiten uit Puglia, de streek waar Mimmo en mede-eigenaar Luigi vandaan komen.
Pucce en panzerotti uit Puglia
Het was Mimmo die met het idee kwam om een eettentje in Rotterdam te beginnen. Hij werkte al een aantal jaar in Nederland als ingegnere en wilde nu iets heel anders gaan doen. En was het niet de hoogste tijd om de Nederlanders eens te laten zien dat de Italiaanse keuken veel meer te bieden heeft dan pizza en pasta? Eén telefoontje naar jeugdvriend Luigi en het plan voor Panzerò was geboren. Nu kun je aan de Rotterdamse Botersloot kennismaken met gerechten uit hun geboortestreek. Voor de lunch is dat vooral streetfood zoals de puccia en de panzerotto. De eerste is een in huis gebakken broodje, belegd met verschillende ingrediënten, de tweede een soort kleine calzone van gefrituurd deeg. Op de avondkaart staan ook primi en secondi uit Puglia, zoals ciceria e tria, een gerecht van kikkererwten en pasta, of orecchiette alle cime di rapa, oortjespasta (zie foto hieronder).
De panzerotto classico, met mozzarella en tomaat
Olijfolie van de familie
We kiezen de panzerotto classico, met een vulling van mozzarella en tomaat, en op aanraden van Mimmo bestellen we ook een van de specialiteiten van de week: de Puccia speciale, gevuld met capocollo en biologische stracciatella-kaas. ‘De capocollo is net gearriveerd uit Martina Franca. Het is een soort ham, die gerookt is op eiken, amandel en mediterrane kruiden. Dat geeft ’m zijn speciale smaak,’ vertelt Mimmo. ‘Het is een typisch voorbeeld van slow food, zoals veel van de ingrediënten die we gebruiken. Ook de koekjes die we bij de koffie serveren, de Biscotti di Ceglie, zijn erkend slow food. Het zijn glutenvrije koekjes, gemaakt met meel van verschillende soorten amandelen, uit de plaats Ceglie Messapica. We importeren bijna al onze ingrediënten rechtstreeks uit Puglia. Ja, ook de olijfolie: die wordt geperst van de olijven uit de olijfgaard van mijn familie.’
Panzerò, Botersloot 50a, Rotterdam, 010 – 2378426, panzero.nl, open: ma-vr 11-21.30, za 10-21.30, zo 12-19.30 uur
Eigenaren Mimmo (links) en Luigi van Panzerò. Fotografie: panzero.nl