In Lecce, een gemoedelijke studentenstad in de Zuid-Italiaanse regio Puglia, vind je naast traditionele osteria’s ook veel trendy eetplekken. Grappig om te zien hoe zelfs daar de typische streekgerechten hun plek op de kaart hebben gevonden. Of ze nu jong of oud zijn, i pugliesi, zoals de inwoners van Puglia heten, zijn trots op hun regio.
De lekkerste adresjes van Lecce
Le Zie
Bij Le Zie (‘de tantes’, foto boven) is het alsof je bij iemand thuis bent, en niet alleen doordat je moet aanbellen om binnen te komen. In dit huiskamerrestaurant eet je gerechten zoals la mamma ze bereidt, wat in Italië nog altijd de beste aanbeveling is! En inderdaad, alles wat we geproefd hebben van de cucina casereccia was heerlijk, van de ciambotto (een stoofpotje van groente) tot de calamaro ripieno (gevulde inktvis).
Le Zie, Via Costadura 19, Lecce, +39 0832 245178, zondagavond en maandag gesloten
La Sapore
Hipster eettentje met een nonchalante mix van meubels en jaren zeventig-servies. Eigenaar Christian heeft er bewust voor gekozen om lokale gerechten als pezzetti di cavallo al sugo (paardenvlees in tomatensaus) op de kaart te zetten, om zo de traditie in ere te houden. De antipasto della casa (€ 7) lijkt in eerste instantie uit een bordje met mortadella en kaas te bestaan, maar net als je denkt: is dat alles, worden er nog allerlei groentegerechtjes gebracht. Aubergine, venkel, paprika, alles even lekker. Extra asset van La Sapore: de gezellige binnentuin.
La Sapore, Via Marco Basseo 36, Lecce, +39 366 9318908


Doppiozero
Hét adres voor koffie, lunch of aperitief. Doppiozero – ‘dubbel nul’ – heeft het leukste terras van Lecce, en dat pal om de hoek van Piazza del Duomo. Binnen zit je aan een lange, gemeenschappelijke tafel. Onze tip voor de lunch: de salsiccia di Norcia, al komt die dus niet uit Puglia, maar uit Norcia in Umbrië. Je krijgt er aardappels uit de oven en sla bij.
Doppiozero, Via Guglielmo Paladini 2, Lecce, +39 0832 521052, open: ma 8-16.30, di-zo 8-24 uur, in de zomer elke dag 8-24 uur



Duezerotre
Kok Michele en zijn zus Caterina serveren gerechten die gebaseerd zijn op de Pugliese keuken, maar dan met een twist. Want Michele houdt van experimenteren, ‘anders wordt het maar saai’. Het levert verrassende combinaties op, zoals een antipasto van rauwe tonijn gegarneerd met geroosterde fave (tuinbonen), of rode kool met baccalà en sinaasappelzeste.
Duezerotre, Viale Francesco Lo Re 39, Lecce, +39 339 870 1468

Enogastronomia Povero
Je kunt ook à la carte bestellen, maar dé troef van Enogastronomia Povero zijn de proeverijen. Wij lieten ons verrassen en kregen na een uitgebreide selectie van overheerlijke kazen en salumi (vleeswaren) nog allerlei gerechtjes om te delen. Laat je adviseren over een bijpassende wijn: onze Primitivo di Manduria – uit Puglia natuurlijk – was perfect.
Enogastronomia Povero, Via Rubichi 4, Lecce, +39 0832 245513

Foto’s: Lex van den Bosch, Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl