Het allereerste adresje waar we neerstreken voor de lunch toen we nog maar net een half uur in Turijn waren, is ons meteen het meest bijgebleven. Da Michele, een tip van onze Italiaanse vriend Aldo, was dan ook helemaal in de roos. Want: een gezellig huiskamerrestaurant, jong en oud komt er eten, én ze serveren er lokale specialiteiten.
Pasta, pizza, farinata
Wij kozen de agnolotti, dé pasta in Turijn, maar er is ook pizza. Sterker: het restaurantje staat bekend om z’n pizza al tegamino of al padellino, een speciale ‘panpizza’. Dat er ook farinata op de kaart staat, een gerecht dat helemaal niet uit Piemonte komt, maar uit Ligurië en Toscana, is te danken aan Michele, die in 1922 uit Toscane naar Turijn kwam en er eerst een farinata-bakkerij en later een pizzeria begon. Inmiddels is Da Michele al jaren in handen van Andrea (foto boven) en zijn vrouw Silvana, maar – zoals zo vaak in Italië – de naam van het restaurant hebben ze niet veranderd. Waarom zouden ze ook.
Da Michele, Piazza Vittorio Veneto 4, Turijn, +39 011 888836, damichele1922.it
Ook leuk om uit eten te gaan in Turijn:
Het Quadrilatero Romano, een buurt vol restaurantjes. Hier vind je bijvoorbeeld de gezellige trattoria Aldente, Via delle Orfane 19/G, +39 011 4368105, aldentequadrilatero.com.
Fotografie: Lex van den Bosch en parliamoitaliano.nl