De traditionele Milanese keuken is er vooral een voor vleeseters. Met ossobuco alla milanese en cotoletta milanese als de bekendste gerechten.
Culinaire specialiteiten van Milaan
risotto alla milanese
Risotto met saffraan, vanwege de goudgele kleur ook wel risotto giallo (gele risotto) genoemd. Naast saffraan bevat deze Milanese variant de gebruikelijke ingrediënten voor risotto: boter, ui, bouillon, parmezaanse kaas. En in het originele recept wordt midollo toegevoegd, rundermerg. Wordt geserveerd als primo piatto of als bijgerecht bij de ossobuco alla milanese. Zelf maken? Hier vind je het recept voor risotto alla milanese.
cotoletta alla milanese
Een soort wienerschnitzel (maar laat dat de Milanezen maar niet horen): gepaneerd kalfsvlees dat in boter wordt gebakken. Bij een echte cotoletta alla milanese zit er nog bot aan de kalfskotelet.

ossobuco alla milanese
Kalfsschenkel, vaak geserveerd met saffraanrisotto: ossobuco con risotto alla milanese.
cassoeula
Een stoofschotel van varkensvlees en kool. Cassoeula is oorspronkelijk een ‘armeluisgerecht’, om niets van het varken verloren te laten gaan. Delen als cotenna, piedini en testa (respectievelijk de huid, poten en kop van het varken) worden ervoor gebruikt. Voor mensen met een sterke maag dus!
panettone
Italiaans kerstbrood met rozijnen en gekonfijte vruchtjes, dat oorspronkelijk uit Milaan komt. Al ver voor kerst staan de panettone’s hoog opgetast in de winkels, inmiddels ook bij Italiaanse delicatessenzaken in Nederland.
Foto’s: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl