Van tortelli di zucca tot mostarda: dit eet je in Mantova

De stad Mantua (Mantova in het Italiaans) ligt in het oosten van de regio Lombardije, dicht bij de grens met Emilia-Romagna. En dat zie je terug in de keuken! Een specialiteit als risotto is bijvoorbeeld typisch voor Lombardije. Terwijl je in de tortelli di zucca, met pompoen gevulde pastakussentjes, duidelijk de invloed uit de regio Emilia-Romagna herkent.

Culinaire specialiteiten van Mantova

tortelli di zucca

Pasta gevuld met pompoen en mostarda (ingelegd fruit of groente met mosterdzaad). Tortelli worden geserveerd met boter en salie. Andere steden kennen vergelijkbare pastavarianten met pompoen. Zo eet je in Ferrara cappellacci di zucca.

Specialiteiten van Mantova - tortelli di zucca

Tortelli di zucca

risotto alla pilota

Risotto met varkensgehakt. Het gerecht is vernoemd naar de piloti, degenen die de rijst pelden.

vellutata di zucca

Een romige pompoensoep.

stracotto alla mantovana

Een gerecht van stoofvlees. Oorspronkelijk werd meestal ezelvlees gebruikt (stracotto d’asino), maar tegenwoordig gaat er vaak rundvlees in de stracotto.

mostarda

Fruit, of soms ook groente, ingelegd in een siroop met mosterdzaad, met een pittige smaak.

Specialiteiten van Mantova - mostarda

Mostarda van groente

salamella mantovana

Een salsiccia (worstje) van varkensvlees.

torta sbrisolona

Een kruimeltaart gemaakt met (maïs)meel en amandelen. De naam torta sbrisolona komt van het lokale woord brisa, briciola in het Italiaans, dat ‘kruimel’ betekent.

torta di tagliatelle

Een zoete taart van amandelen en deegsliertjes: de tagliatelle (al zijn ze zo dun dat ze meer op spaghetti lijken).

Specialiteiten van Mantova - torta di tagliatelle

Torta di tagliatelle

Fotografie: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Authentieke vakanties naar Puglia, Italië
Tururi Tours dé specialist voor reizen naar Sicilië en Sardinië
OutdoorOutdoor