De stad Mantua (Mantova in het Italiaans) ligt in het oosten van de regio Lombardije, dicht bij de grens met Emilia-Romagna. En dat zie je terug in de keuken! Een specialiteit als risotto is bijvoorbeeld typisch voor Lombardije. Terwijl je in de tortelli di zucca, met pompoen gevulde pastakussentjes, duidelijk de invloed uit de regio Emilia-Romagna herkent.
Culinaire specialiteiten van Mantova
tortelli di zucca
Pasta gevuld met pompoen en mostarda (ingelegd fruit of groente met mosterdzaad). Tortelli worden geserveerd met boter en salie. Andere steden kennen vergelijkbare pastavarianten met pompoen. Zo eet je in Ferrara cappellacci di zucca.
Tortelli di zucca
risotto alla pilota
Risotto met varkensgehakt. Het gerecht is vernoemd naar de piloti, degenen die de rijst pelden.
vellutata di zucca
Een romige pompoensoep.
stracotto alla mantovana
Een gerecht van stoofvlees. Oorspronkelijk werd meestal ezelvlees gebruikt (stracotto d’asino), maar tegenwoordig gaat er vaak rundvlees in de stracotto.
mostarda
Fruit, of soms ook groente, ingelegd in een siroop met mosterdzaad, met een pittige smaak.
Mostarda van groente
salamella mantovana
Een salsiccia (worstje) van varkensvlees.
torta sbrisolona
Een kruimeltaart gemaakt met (maïs)meel en amandelen. De naam torta sbrisolona komt van het lokale woord brisa, briciola in het Italiaans, dat ‘kruimel’ betekent.
torta di tagliatelle
Een zoete taart van amandelen en deegsliertjes: de tagliatelle (al zijn ze zo dun dat ze meer op spaghetti lijken).
Torta di tagliatelle
Fotografie: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl