In haar kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi bundelde chef-kok Ursula Ferrigno recepten uit de streek waar ze tot haar twaalfde woonde: de Amalfikust. In de gerechten uit die streek speelt groente vaak een hoofdrol, zoals in deze ciambotta. Ursula Ferrigno: ‘Deze heerlijke zomerse groentestoofpot is ook wel bekend als cianfotto. Het gerecht kent vele variaties en dit is het recept van mijn nonna Ferrigno. Ik koester het daarom zeer. Serveer met goed brood om alle sappen mee op te vegen. Je kunt de groenten aanpassen naar persoonlijke voorkeur. Dit gerecht is een waar eerbetoon aan de zomer en aan wat er in je tuin groeit.’

Dit heb je nodig (ruim voldoende voor 6 personen)
- 2 kleine aubergines, in blokjes van 2 cm
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, fijn gesneden
- 2 theelepels venkelzaadjes, geplet
- 2 grote tenen knoflook, geperst
- 2 nieuwe aardappels, geschild en in blokjes van 2 cm
- 1 courgette, in blokjes van 2 cm
- 2 rode paprika’s, in blokjes van 2 cm
- 400 g pruimtomaten in blik van goede kwaliteit of (in de zomer, wanneer rijp) 400 g verse tomaten, zonder zaadjes en fijn gesneden
- zeezout en vers gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie, om in te smeren
- handje verse bladpeterselie, grof gehakt, erbij geserveerd
Zo maak je de ciambotta
Bestrooi de aubergine met zout, leg in een vergiet, dek af met een bord om te verzwaren. Laat 15 minuten staan.
Verhit de olijfolie in een middelgrote koekenpan of braadpan. Voeg de ui toe en bak 5-10 minuten tot licht gekleurd. Voeg vervolgens de venkelzaadjes toe en laat de aroma’s vrijkomen.
Spoel de aubergine af en dep droog met keukenpapier. Doe in de pan en zorg dat ze aan alle kanten bedekt zijn met olie. Zodra de aubergine verkleurd is, voeg je alle overige ingrediënten toe. Laat 25-30 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout en serveer heet met een beetje peterselie en goede extra vergine olijfolie erover.
INFO Recept en foto uit: De Italiaanse keuken van Amalfi – Zonovergoten recepten van de magische kust, door Ursula Ferrigno, uitgeverij Edicola, €27,50 – je kunt het nieuwe kookboek van Ferrigno via deze link bestellen bij bol.com
