Best bijzonder dat er boven dit stukje maar nét het getal vijf kon komen te staan… Voor zo’n grote stad heeft Rome opvallend weinig moderne, 21e-eeuwse architectuurprojecten. Misschien omdat die toch niet kunnen tippen aan al het moois uit de oudheid? Trouwens: als er al eens iets moderns en futuristisch gebouwd wordt, is de hele stad in rep en roer. Neem de ophef die ontstond bij de bouw van Richard Meiers ontwerp voor de Ara Pacis. Een ‘benzinestation’ werd het genoemd…
Vijf moderne gebouwen in Rome
1 La Lanterna van Massimiliano en Doriana Fuksas (2013)
Een indrukwekkende structuur van glas en staal loopt over de vier verdiepingen van het oude Unione Militare-gebouw – nu een winkelpand – naar boven, om te eindigen op het dak. Daar ligt La Lanterna van Massimiliano en Doriana Fuksas als een buitenaards luchtschip dat op aarde is geland. En dat midden in het historische centrum van Rome! La Lanterna is trouwens niet open voor publiek; wel kun je het vanaf de Via del Corso zien.
Hoek Via del Corso en Via Tomacelli, Rome, fuksas.com
La Lanterna van Massimiliano en Doriana Fuksas (foto’s: ORCH_chemollo)
2 Het MAXXI van Zaha Hadid (2009)
Van buiten is het MAXXI in Rome misschien wat hoekiger dan we van de Brits-Irakese architecte gewend zijn, toch is het museum onmiskenbaar een Zaha Hadid: binnen zie je de haar kenmerkende vloeiende lijnen terug. Inhoudelijk beslaat het MAXXI twee disciplines, MAXXI Arte (kunst) en MAXXI Architettura (architectuur), met een vaste collectie, wisselende tentoonstellingen, workshops en evenementen.
Via Guido Reni 4A, Rome, fondazionemaxxi.it, zaha-hadid.com
Het museum van moderne kunst MAXXI van Zaha Hadid (foto: Hufton + Crow)
3 Het Museo dell’Ara Pacis van Richard Meier (2006)
Het is heel wit, en heel rechthoekig. Het ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier voor het gebouw dat de Ara Pacis omvat, werd dan ook niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Critici vinden het lelijk (een ‘benzinestation’), of op z’n minst niet passend in de omgeving. Nu staat Meiers ontwerp inderdaad midden in Rome, pal tussen de historische monumenten van de stad. Hoe het ook zij, inmiddels is het Museo dell’Ara Pacis zélf ook een monument.
Lungotevere in Augusta, hoek Via Tomacelli, Rome, arapacis.it
Het Museo dell’Ara Pacis van Richard Meier (foto: Annelies Kooijman/Parliamo Italiano)
4 De Chiesa di Dio Padre Misericordioso van Richard Meier (2003)
Een kerk als een zeilboot. Dat had architect Richard Meier in gedachten voor het ontwerp van de Chiesa di Dio Padre Misericordioso. En zo geschiedde. Het witte betonnen gebouw heeft drie ‘zeilen’, waarvan de grootste 26 meter hoog is. Dit ontwerp van Meier heeft niet zo veel commotie veroorzaakt als zijn Museo dell’Ara Pacis, maar de kerk staat dan ook ver buiten het historische centrum van Rome, in het oosten van de stad.
Piazza Largo Terzo Millennio 8, Rome, diopadremisericordioso.it
5 Het Auditorium van Renzo Piano (2002)
In het noorden van Rome zette architect Renzo Piano het imposante Auditorium Parco della Musica neer. Drie concertzalen van verschillende omvang, samen goed voor 4750 zitplaatsen, staan in een halve cirkel om een openluchttheater, dat op zijn beurt plaats biedt aan zo’n drieduizend toeschouwers. Piano maakte gebruik van traditionele materialen als travertin, baksteen en lood, met een ultramodern bouwwerk als resultaat.
Viale Pietro de Coubertin 30, Rome, auditorium.com
Renzo Piano’s Auditorium Parco della Musica (foto: Annelies Kooijman/Parliamo italiano)