Burrata, de beroemde kaas uit Puglia, heeft inmiddels ook Nederland veroverd. Serveer ’m eens met sperziebonen en vijgen, zoals in dit recept uit Proef Puglia – De eerlijke smaken van Zuid-Italië. De combinatie is ‘onweerstaanbaar’, aldus de makers van het kookboek, Luca Lorusso en Vivienne Polak. Hun tip: geef er dikke sneden knapperig zuurdesembrood bij.
Burrata e fagiolini
Burrata met sperziebonen ▪ voor 6 personen
Ingrediënten
200 g sperziebonen ▪ 6 rijpe vijgen ▪ ½ bosje basilicum, gesneden ▪ 1 dl extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen ▪ 1 tl citroensap ▪ 2-3 middelgrote burrata (kun je niet aan burrata komen, gebruik dan verse mozzarella)
Bereiding
Snijd de sperziebonen bij en blancheer ze 3 minuten in kokend water. Giet ze af en koel ze kort onder koud stromend water.
Leg de sperziebonen op een plat bord, waarbij je in het midden ruimte voor de burrata vrijlaat.
Halveer de vijgen en leg ze rond de sperziebonen.
Doe voor de dressing het basilicum, de extra vergine olijfolie en het citroensap plus zout en versgemalen zwarte peper naar smaak in een kleine kom of pot. Schud of roer alles goed door elkaar.
Leg op het moment van serveren de burrata in het midden van de bonensalade. Sprenkel de dressing royaal over de salade en de burrata. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi met nog wat peper.
Recept en foto uit: Proef Puglia – De eerlijke smaken van Zuid-Italië, door Luca Lorusso en Vivienne Polak, uitgeverij Forte Culinair – het kookboek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar
