Italiaanse wintersalade van Jamie Oliver met zoete ui en hazelnoten

In de wintersalade in zijn kookboek Jamie kookt Italië combineert Jamie Oliver bittere slablaadjes met zoete uien, zure azijn en krokante nootjes.

Wintersalade

Salade van bittere sla, zoete ui en gestampte hazelnoten ▪ voor 6-12 personen ▪ 1 uur en 20 minuten, plus afkoelen

Ingrediënten
6 rode uien ▪ 1 bol knoflook ▪ een halve bos verse tijm (15 g) ▪ 100 g blanke hazelnoten ▪ olijfolie ▪ 600 g gemengde bittere sla, zoals witlof, radicchio, Castelfranco, Treviso of paardenbloem ▪ 1 el dijonmosterd ▪ extra vergine olijfolie ▪ 50 ml barolo (rode wijn) ▪ 2 el rodewijnazijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 240 °C. Leg de ongepelde uien in een schaal waar ze strak in passen en bak ze 1 uur in de oven, of tot ze zacht en licht geschroeid zijn. Snijd na 30 minuten de bol knoflook doormidden en leg beide helften bij de uien in de schaal. Hussel de takjes tijm en de hazelnoten in een beetje olijfolie door elkaar en verdeel dit 5 minuten voor het einde van de baktijd over de uien. Haal de schaal uit de oven en laat de boel afkoelen.

Was de bittere blaadjes sla en trek ze los (ik neem hier altijd ruim de tijd voor en prepareer elk blaadje afhankelijk van de grootte – grotere exemplaren scheur ik in stukjes en kleinere laat ik heel). Knijp voor de dressing boven een kom de geroosterde tenen knoflook uit hun jasje en prak ze fijn. Meng de mosterd en een snufje zeezout erdoor, voeg al kloppend 6 eetlepels extra vergine olijfolie toe en giet vervolgens, al kloppend, de barolo en azijn erbij.

Knijp de zoete uien uit hun krokante jasjes in een serveerkom en trek ze een beetje uit elkaar. Bestrooi met een snuf peper en zout en sprenkel de dressing erover. Verdeel de bittere blaadjes erover en hussel de boel met je vingers voorzichtig door elkaar. Stamp de hazelnoten redelijk fijn in een vijzel en strooi ze over de salade.

Voedingswaarden
calorieën 306 kcal ▪ vet 24 g ▪ verzadigde vetten 2,8 g ▪ eiwit 5,3 g ▪ koolhydraten 18,4 g ▪ suiker 11,5 g ▪ zout 0,8 g ▪ vezels 5,3 g

Foto en recept wintersalade uit: Jamie kookt Italië, door Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018, € 29,99. Je kunt het kookboek Jamie kookt Italië via deze link bestellen bij bol.com

Kookboek Jamie kookt Italië