Ze worden uitgereikt bij feestelijke gelegenheden: Italiaanse confetti. En dan bedoel ik niet de gekleurde papiersnippers die wij hier ‘confetti’ noemen (dat zijn coriandoli), maar amandelen die met een suikerlaagje bedekt zijn. Er zijn verschillende plaatsen in Italië waar ze worden geproduceerd, maar het allerbekendste is Sulmona in Abruzzo. Daar staat de fabriek van Pelino, de oudste confetti-producent van het land, die tot op de dag van vandaag in gebruik is.


Bij de fabriek zit een museum (open: ma t/m za, 8-12.30 en 15-19 uur), waar je langs oude werktuigen en portretten van de familie Pelino loopt en zo een indruk krijgt van de geschiedenis van de gesuikerde amandelen.
Confetti in allerlei kleuren – wat is hun betekenis?
De Italiaanse gewoonte om confetti cadeau te doen bij huwelijken, doopceremonies en andere feesten, is een oude traditie. Je kunt wel stellen dat er bijna geen feest zonder confetti is, en aan hun kleur kun je zien wát er gevierd wordt:
- wit voor huwelijken en de eerste communie
- roze of blauw bij de geboorte of doop van een kindje
- beige bij een 15-jarig trouwjubileum
- groen voor een verloving
- zilver voor een zilveren bruiloft (25 jaar)
- goud voor een gouden bruiloft (50 jaar)
- rood bij afstuderen
Meestal worden de suikeramandelen in mooie zakjes of doosjes verpakt en uitgedeeld als geschenkje – bomboniera – aan de gasten van het feest. Maar er worden ook allerlei creaties van gemaakt, zoals de bloemen en beestjes hier op de foto’s. Je vindt ze in de vele winkeltjes in ‘confettistad’ Sulmona.
TAALTIP – Het woord confetti is een goed voorbeeld van een ‘valse vriend’, een woord dat in twee talen hetzelfde is, maar iets heel anders betekent. Hier vind je meer van zulke valstrikken.

Foto’s: Lex van den Bosch




