Haar vriend Luca leerde haar het eiland Sardinië kennen. En al snel volgde de keuken van Sardinië. Want de Britse Letitia Clark was nog maar net bij Luca’s familie thuis aangekomen, of ze kwam al in een feestmaal terecht. ‘Bij de Vacca’s stond de deur open voor iedereen,’ schrijft ze in haar kookboek Bitterzoete honing. ‘Binnen werden ze onthaald met een tafel met een speenvarken, gebraden lamsvlees, kip, ragù, ravioli, brood, olijven, wijn, fruit en dolci.’



Die eerste kennismaking met Sardinië leidde tot een verhuizing naar het Italiaanse eiland. Dat ze iets met eten zou gaan doen, lag voor de hand. Voordat Letitia naar Sardinië kwam, werkte ze als kok in restaurants. Maar dat was nou precies het soort trendy eten waar ze genoeg van had. Ze wilde eenvoud, en ‘groenten die naar zichzelf smaakten en niet in blokjes, staafjes of een andere abstracte vorm gesneden hoefden te worden’. Op Sardinië vond ze wat ze zocht. Ze verzamelde recepten bij Luca’s moeder Franca en andere bewoners van het eiland, en bundelde ze in een kookboek met de mooie titel Bitterzoete honing.
Wildplukken
In Bitterzoete honing staan ook verhalen die wat dieper ingaan op lokale ingrediënten of gewoontes. Over wildplukken bijvoorbeeld, of over de verschillende soorten graan. Maar de meeste pagina’s zijn toch ingeruimd voor de recepten, verdeeld in acht hoofdstukken met titels als ‘Merenda’ (tussendoortje) en ‘Verdure’ (groente).

Uit het kookboek van Letitia Clark: het recept voor abrikozen-amaretticrumble
Bij het hoofdstuk ‘Dolci e bevande’ (toetjes en drankjes) vind je bijvoorbeeld een Campari-granita met bloedsinaasappel. En het recept voor seadas, een van de specialiteiten van Sardinië. Nog zo’n lokale specialiteit is fregola, in dit kookboek bereid met venusschelpen en venkel. Op p 128-129 leer je hoe je culurgiones maakt, de Sardijnse gevulde pasta met z’n decoratieve randje. Veel recepten uit Sardinië dus, met zo nu en dan een Britse twist. Zoals een abrikozen-amaretticrumble, die voor Letitia Clark het beste van twee werelden verenigt.
Bitterzoete honing. De smaken van de Sardinische keuken, Fontaine Uitgevers, €32 – je kunt het kookboek van Letitia Clark via deze link bestellen bij bol.com.

