• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Recept voor abrikozen-amaretticrumble uit het kookboek Bitterzoete honing

abrikozen-amaretticrumble van Letitia Clark

Deze abrikozen-amaretticrumble combineert het beste van twee werelden. Het recept komt uit het nieuwe kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark, een Britse kok die naar Sardinië verhuisde en zich verdiepte in de lokale keuken. Maar hoe lekker het Italiaanse eten ook is, soms mist ze toch iets van thuis. Vandaar haar recept voor een Italiaans-Brits toetje. Letitia: ‘Deze uitvinding is geboren uit noodzaak, gebaseerd op ingrediënten die hier op Sardinië gemakkelijk te verkrijgen zijn, om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen! De abrikoos is verwant aan de amandel, dus gaan die twee prachtig samen in dit ensemble. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Als je wilt kun je hem laten opstijven in de koelkast en serveren met koekjes en een glas zoete wijn als een eenvoudig maar elegant dessert.’

Abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom

Ingrediënten – voor 6 personen

850 g rijpe abrikozen, gehalveerd en ontpit ▪ 80 g fijne kristalsuiker ▪ geraspte schil en sap van 1 grote biologische citroen ▪ 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt (naar keuze)

voor de topping
120 g bloem ▪ 120 g boter ▪ 50 g ruwe rietsuiker ▪ 100 g amaretti (koekjes) ▪ 70 g amandelschaafsel ▪ zeezout

voor de mascarponeroom
3 eieren, gesplitst ▪ 90 g fijne kristalsuiker ▪ 500 g mascarpone

Zo maak je de abrikozen-amaretticrumble

Verhit de oven voor tot 175 °C.

Breng in een steelpan op halfhoog vuur de abrikozen met de kristalsuiker, de geraspte schil en het sap van citroen, het vanillemerg als je dat gebruikt en een scheut water aan de kook en wacht tot de vruchten net uit elkaar vallen en jamachtig worden, na circa 15 minuten. Het mag allemaal lekker sappig zijn, zodat het vocht straks lekker boven de crumble uit komt borrelen.

Als je onrijp en hard fruit gebruikt kan dit een tijdje duren en moet je misschien meer suiker, citroen of water toevoegen. Proef tussendoor om dat te bepalen.

Doe de abrikozen met het sap in een grote gratineerschaal en zet opzij. Meng de bloem, boter, rietsuiker, amaretti en twee derde van het amandelschaafsel met een mixer tot zich een karamelbruin gruis heeft gevormd. Je kunt dit ook met de hand doen door de boter met je vingers door de bloem te wrijven en dan amaretti toe te voegen, die je eerst met een deegroller verpulverd hebt. Het is prima als het gruis ongelijkmatig is, met een paar stukjes wat groter dan de rest. Het draait niet om uniformiteit.

Zet het crumblemengsel 20 minuten in de vriezer – dit zorgt voor een perfecte crumbletextuur.

Verdeel de crumble over het fruit in de schaal en bestrooi de bovenkant met de rest van het amandelschaafsel en een snuf zout. Bak de crumble circa 30 minuten, tot hij goudbruin is en borrelt.

Maak terwijl de crumble in de oven staat de mascarponeroom. Klop de dooiers en suiker licht en luchtig. Voeg de mascarpone toe en sla tot een gladde massa. Klop de eiwitten in een aparte (schone) kom tot ze zachte pieken vormen en vouw in de rest van het mengsel tot het glad is. Laat afkoelen in de koelkast. 

Serveer de crumble met de mascarponeroom.

Recept en foto’s uit: Bitterzoete honing. De smaken van de Sardinische keuken, door Letitia Clark, Fontaine Uitgevers – je kunt Bitterzoete honing via deze link bestellen bij bol.com.

Bitterzoete honing - cover
abrikozen-amaretticrumble

Dit vind je misschien ook leuk

  • Culurgiones uit het kookboek van Roberta Pagnier

    Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

  • Ciambotta uit het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi'

    Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi

  • wilde asperges plukken in Italië

    Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges

Over Parliamo italiano

In Piemonte

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

HET MOOISTE VAN ITALIË IN JE INBOX

Wil je een paar keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor Parliamo italiano-post via deze link.

Parliamo italiano

OVERNACHTEN IN ITALIE? ONTDEK MIJN TIPS VOOR HOTELS EN B&B’S

  • Slapen in een klooster in Italië – Santuario di Oropa in Piemonte
    Kloosterhotels in Italië – slapen in een oud klooster
  • Domus Aurea in Carpi
    Bed & breakfast Domus Aurea, stijlvol adres in Carpi, Emilia-Romagna
  • Hotels in Bologna - Canonica Apartments
    De leukste adresjes om te overnachten in Bologna
  • Donna Elena Epoque Residence – charmant verblijf in Asti, Piemonte
  • Plum Tree, een van de twee appartementen van Hazelnut Valley in Guarene, Piemonte
    Hazelnut Valley, heerlijk verblijf in het wijn- en hazelnootgebied van Piemonte
  • La Buvette de la Ferme en achteraan La Ferme du Grand Paradis zelf
    La Ferme du Grand Paradis, paradijselijke agriturismo in Valle d’Aosta
  • Domus Antica Aosta – gastvrije b&b in het hart van Aosta

ReizenReizen

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

zo 01 okt 2023

Uitcheckdatum

ma 02 okt 2023
Booking.com

Volg Parliamo italiano ook op Instagram

💦 GENEESKRACHTIG WATER IN PIEMONTE 💦 Op Piaz 💦 GENEESKRACHTIG WATER IN PIEMONTE 💦 Op Piazza della Bollente in Acqui Terme hangt een rottende zwavellucht, maar daar laten maar weinig inwoners van het Piemontese stadje zich door tegenhouden om water te tappen. Het water uit de warmwaterbron (‘bollente’ betekent: kokend) zou namelijk een geneeskrachtige werking hebben. 

Lees meer over La Bollente en Acqui Terme op mijn blog (link in bio).
.
📷 @lexvandenbosch 
.
.
#acquiterme #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #labollente #labollenteacquiterme #labollentediacquiterme #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #whatitalyis #whatitalyis🇮🇹
☔️🎬 Het perfecte weer om naar de bioscoop t ☔️🎬 Het perfecte weer om naar de bioscoop te gaan. En laat daar nu net de nieuwe Italiaanse film ‘Il Colibrì’ draaien, met in de hoofdrol Pierfrancesco Favino. Ook Nanni Moretti (foto) speelt in deze verfilming van het gelijknamige boek van Sandro Veronesi.
.
#ilcolobrì #ilcolibrìfilm #ilcolibrifilm #film #italiaansefilm #nieuwindebioscoop #naardefilm #naardebioscoop #alcinema #cinemaitaliano #pierfrancescofavino #favino #nannimoretti #cineart #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 ITALIË PER POST 🇮🇹 Ze zijn er weer 🇮🇹 ITALIË PER POST 🇮🇹 Ze zijn er weer: de speciale Caffè-ansichtkaarten ☕️ van Parliamo italiano! In A5-formaat (14,8 x 21 cm), leuk om te versturen 💌 of in te lijsten en op te hangen, bijvoorbeeld in de keuken. Verkrijgbaar per set van drie kaarten met drie enveloppen, voor €8,95 per set + verzendkosten. Zie link in bio hoe ze te bestellen, of mail rechtstreeks naar annelies@parliamoitaliano.nl 💌☕️🇮🇹
.
.
#caffe #italie #italieliefhebbers #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #kaartjesturen #koffie #A5 #ansichtkaarten
Dank, of liever: grazie mille, aan @onze_taal voor Dank, of liever: grazie mille, aan @onze_taal voor de vermelding in Taalpost van vandaag 
.
.
#woorden #taal #italiaansetaal #italiaans #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #woordenlijstje #kleding #spooksokken #fantasmini #dolcevita #prendisole #chiodo #tronchetti
🧡 RECEPT VOOR GEVULDE PASTA 🧡 De mooiste gev 🧡 RECEPT VOOR GEVULDE PASTA 🧡 De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Meestal worden ze geserveerd met een eenvoudige tomatensaus, maar in haar nieuwe kookboek ‘Roberta’s cucina povera’ geeft Roberta Pagnier een recept met boter en salie. Het moeilijkste is het vouwen, zegt zij. Misschien dit weekend alvast oefenen? Zie link in bio voor het recept
.
.
.
#italiaansrecept #sardinie #culurgiones #robertapagnier #robertascucinapovera #italiaanskoken #pasta #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #deitaliaansekeuken #specialiteitenvansardinie
🇮🇹 🎬 Win vrijkaartjes voor de nieuwe Ital 🇮🇹 🎬 Win vrijkaartjes voor de nieuwe Italiaanse film IL COLIBRÌ 🎬 🇮🇹
.
Vanaf volgende week in de bioscoop: ‘Il Colibrì’, met in de hoofdrol Pierfrancesco Favino als Marco Carrera. Het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sandro Veronesi: 
.
Als kind brengt Marco de zomer altijd aan de Toscaanse kust door. Daar wordt hij verliefd, maar moet hij ook leren omgaan met een groot verlies. Eenmaal volwassen leeft Marco als arts tussen Rome en Parijs. Ondertussen ziet hij zijn dochter opgroeien en komt hij een oude geliefde tegen.
.
Namens Cinéart mag ik 1x 2 vrijkaartjes weggeven. Wil jij kans maken? Stuur dan vóór a.s. maandag 18 september 2023 een bericht naar annelies@parliamoitaliano.nl o.v.v. ‘Colibri’.
.
De winnaar krijgt persoonlijk bericht.
.
.
.
.
#ilcolobrì #ilcolibrìfilm #ilcolibrifilm #film #italiaansefilm #nieuwindebioscoop #naardefilm #pierfrancescofavino #favino #nannimoretti #cineart #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 Als een Italiaan niet wil dat z’n sokke 🇮🇹 Als een Italiaan niet wil dat z’n sokken te zien zijn, trekt hij ‘fantasmini’ aan, heel korte sokjes die niet boven de rand van je schoenen uit piepen. De term ‘fantasmino’ is een verkleinwoord van ‘fantasma’, geest. Spooksokken dus eigenlijk. En zo zijn er meer grappige Italiaanse woorden voor kleding [link in bio] 👗🧦
.
.
.
#italiaansetaal #linguaitaliana #woordenlijstje #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #grappigetermen #taal #ildolcevita #ilprendisole #ifantasmini #fantasmini #ilchiodo #loscaldacuore #scaldacuore #kledingstukken #inhetitaliaans
Instagram bericht 17878847003932094 Instagram bericht 17878847003932094
⛱️ Buon Ferragosto a tutti! 🏖️Met voor wi ⛱️ Buon Ferragosto a tutti! 🏖️Met voor wie nu in Italië is, een lijstje zomerse Italiaanse woorden, van ‘cappello di paglia’ tot ‘grigliata’ [link in bio]
.
.
.
#buonferragosto #buonferragostoatutti #mare #spiaggia #italia #whatitalyis #liguria #zomer #estate #summertime #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #augustus #agosto
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Emilia-Romagna Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Meest gelezen blogs

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Dit eet je in Rome

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.